Πόσο θα μπορούσε να κοστίσει η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σημαίνει περίπου 186 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια της ΕΕ που θα εισρεύσουν στη χώρα για επτά χρόνια, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του Συμβουλίου της ΕΕ που επικαλείται το POLITICO.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει έξι βαλκανικές χώρες, καθώς και τη Γεωργία και τη Μολδαβία, θα σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση περίπου 74 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προστίθεται στο έγγραφο.

Η διεύρυνση πρόκειται να αποτελέσει κύριο σημείο συζήτησης στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Το έγγραφο του Συμβουλίου, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, είναι η πρώτη επίσημη άσκηση για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η μελλοντική διεύρυνση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το έγγραφο περιγράφει ευκαιρίες, όπως μια μεγαλύτερη εσωτερική αγορά και μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης για «πολύ σημαντικές προκλήσεις» σε θέματα που κυμαίνονται από τον αγροτικό προϋπολογισμό της ΕΕ έως το κράτος δικαίου και την ικανότητα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Η μελλοντική διεύρυνση θα σήμαινε ότι όλες οι σημερινές χώρες της ΕΕ «θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα», τονίζει το POLITICO.

Στο έγγραφο που παρουσιάζει το POLITICO δεν αναφέρεται το κόστος για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Όσον αφορά τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ, αναφέρεται πάντως η Ουκρανία θα είναι ο κύριος δικαιούχος, λαμβάνοντας 96,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Για τη χρηματοδότηση της συνοχής, τα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ θα σήμαιναν ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για χρήματα για τη συνοχή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, γίνονται μόνο με βάση τους τρέχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ αναγνωρίζουν ότι οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ «θα ήταν σίγουρα απαραίτητες και εκτεταμένες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε σήμερα ότι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θα αντιγράψει απλώς τον τρέχοντα, αλλά μάλλον θα πρέπει να τροποποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώνονται τα χρήματα και του πού δαπανώνται.

«Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενες εμπειρίες, ο αντίκτυπος της διεύρυνσης θα εξαρτηθεί από πολλαπλές παραμέτρους —όπως το πεδίο εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα, ο σχεδιασμός της πολιτικής— επομένως, οι παρεκτάσεις σε αυτό το στάδιο δεν λένε πολλά, κατά την άποψή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ένταξη έως το 2030 βλέπει ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θεωρεί πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Τόνισε πως η ΕΕ πρέπει «να επισπεύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», συμπληρώνοντας πως η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας «θα αποδείκνυε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή για γεωπολιτικές παρεμβάσεις».

Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης της ΕΕ ούτε για την Ουκρανία ούτε για άλλες υποψήφιες χώρες. Εκτός από την Τουρκία, υποψήφιες προς ένταξη είναι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Μολδαβία. «Η Ουκρανία και οι άλλες υποψήφιες χώρες (προς ένταξη στην ΕΕ) πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να εκπληρώσουν τις νομικές προϋποθέσεις»

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ενας θαυματοποιός πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

*Του Απόστολου Λυκεσά - Μέρα γιομάτη θάματα ήταν η...

Ν. Φαραντούρης: «Επιζήμιος πρωθυπουργός για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης – Η δικαιοσύνη νοσεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον Πάρι...

Διονύσης Τεμπονέρας: Το φάντασμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου φαίνεται...

Γ. Σταθάκης: Η ακρίβεια στην Ελλάδα και η οικονομική “θεωρία και πολιτική” Μητσοτάκη

Απέναντι σε αυτό που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά ως...
Διαφήμιση