Κώστας Καραμανλής: Αιχμές για το μοντέλο εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Γεμάτη αιχμές και μηνύματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε αποψινή εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, στην οποία παρευρέθηκε και ο νυν πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και την πολιτική παρακαταθήκη της εκλιπούσας πολιτικού άφησε πολλά υπονοούμενα για την σημασία του σεβασμού των θεσμών και των νόμων, την ώρα που οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών δέχονται πόλεμο απ’ τα πιο υψηλόβαθμα κυβερνητικά χείλη, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απαξιωτική αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο που χειρίστηκε η Μ. Γιαννάκου τις αντιδράσεις για το βιβλίο της Ιστορίας και την απάντηση που του είχε δώσει όταν την ρώτησε πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει.  «Κώστα, προφανώς και διαφωνώ με τα γραφόμενα και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Όμως, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αυτά δεν γίνονται επειδή ο υπουργός ή ακόμα και ο Πρωθυπουργός διαφωνεί με την διατύπωση και επιβάλλει αυθαίρετα  την βούλησή του. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία». Το πλήρωσε αυτό με την μη επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές. Είχε δίκιο όμως, αυτός ήταν ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης και για την Μαριέττα δεν ετίθετο δίλημμα, παρά το διαφαινόμενο κόστος για την κυβέρνηση και πρωτίστως για την ίδια. Όπως τόνιζε «Ακολουθώ τον δύσκολο δρόμο της νηφαλιότητας και του σεβασμού των θεσμών και των νόμων», είπε σχετικά ο Κώστας Καραμανλής.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «επιζητούσε πράγματι έναν Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία», ενώ τόνισε πως «είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών».

Κατά την ομιλία του εξήρε τις προσπάθειες της για την αντιμετώπιση της «μάστιγας των ναρκωτικών» τόσο όσο εργαζόταν ως ψυχίατρος όσο και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ναρκωτικά. 

Τη χαρακτήρισε, δε, «γνήσια Ευρωπαΐστρια», λέγοντας ότι ήταν «πιστή στο ιδεώδες της Ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή». 

«Σήμερα βέβαια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών του και δεν γεννά αισιοδοξία ότι ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση. Σε πολλές, μάλιστα και κρίσιμες περιπτώσεις έχει απογοητεύσει. Δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια στοιχειώδη συνεννόηση πάνω σε αυτά που αποτελούν τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η υπεράσπιση των μικροσυμφερόντων των επιμέρους κρατών μελών, έναντι της υπεράσπισης των πανευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών που είναι ακριβώς αυτές που μας προσδιορίζουν και κάνουν την ένωσή μας μοναδική», είπε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε άλλη μια αιχμηρή αποστροφή του λόγου του ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως σε αντιδιαστολή με τη σημερινή εποχή που οι συμπεριφορές ή τα κίνητρα στον δημόσιο βίο αμφισβητούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ολοένα και περισσότερο, η Μαριέττα Γιαννάκου «δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας». αλλά «το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας». «Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα πως «ήξερε ότι οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν,  αλλά βαρύ καθήκον και όχι ως επίζηλο λάφυρο». Σε αυτό το σημείο δε επικαλέστηκε τη ρήση του  Αβραάμ Λίνκολν πως «αν θέλεις να ερευνήσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία».

«Τελικά αυτό που έκανε την Μαριέττα να ξεχωρίζει ήταν η ακεραιότητά της. Σε όλες της εκφάνσεις του δημόσιου αλλά και προσωπικού της βίου. Έντιμη και ειλικρινής στις σχέσεις της, ευγενής αλλά με περίσσιο θάρρος γνώμης, ζεστή, ταυτόχρονα όμως αυστηρή με όλους και πρωτίστως με τον εαυτό της. Με δύο λόγια άνθρωπος αρχών, με κεφαλαίο το άλφα», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ενας θαυματοποιός πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

*Του Απόστολου Λυκεσά - Μέρα γιομάτη θάματα ήταν η...

Ν. Φαραντούρης: «Επιζήμιος πρωθυπουργός για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης – Η δικαιοσύνη νοσεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον Πάρι...

Διονύσης Τεμπονέρας: Το φάντασμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου φαίνεται...

Γ. Σταθάκης: Η ακρίβεια στην Ελλάδα και η οικονομική “θεωρία και πολιτική” Μητσοτάκη

Απέναντι σε αυτό που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά ως...
Διαφήμιση