Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσα στη Μαριούπολη ο ρωσικός στρατός, κορυφώνεται το θρίλερ στο Κίεβο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δυνάμεις του ρωσικού στρατού μπήκαν την Τρίτη στη Μαριούπολη, ενώ δύο «πανίσχυρες βόμβες» συγκλόνισαν νωρίτερα την εν λόγω πόλη της Ουκρανίας, μολονότι οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν, δήλωσαν οι τοπικές Αρχές.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως «παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτήρια», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, το λιμάνι της Μαριούπολης τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πόλη εξακολουθεί να υφίσταται έναν ανελέητο βομβαρδισμό.

Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι το 80% της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί, μερικές από αυτές δεν επισκευάζονται. Η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση, ενώ είναι αδύνατον να μετρήσει ο αριθμός των θανάτων. Αυτήν την εβδομάδα, η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδώσει τη Μαριούπολη.

Εισβολή μετά από βολές του ρωσικού ναυτικού

Οι ρωσικές δυνάμεις, λοιπόν, μάχονται πλέον εντός της πολιορκούμενης Μαριούπολης. Αυτό δήλωσε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τον Guardıan. Λίγη ώρα πριν, είχε γίνει γνωστό ότι ρωσικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει στη Θάλασσα του Αζόφ βομβάρδιζαν αυτήν τη νότια πόλη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κρίνουν ως πολύ πιθανή την είσοδο της Λευκορωσίας στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο εγγύς μέλλον, την ώρα που πηγή του CNN μετέδωσε ότι λευκορωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, με χιλιάδες στρατιώτες να ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στη γειτονική χώρα.

Ανώτερος αξιωματούχος πληροφοριών του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «προετοιμάζει το κλίμα για να δικαιολογήσει μια επίθεση της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας», όπως μετέδωσε το CNN. Η Ρωσία έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη νότια Λευκορωσία, μόλις 28 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

– Μπλε βέλη: Η ρωσική επέλαση

– Κόκκινες κουκίδες: Υπό ρωσικό έλεγχο

– Ροζ περιοχές: Ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη

1. Μακάριβ – Ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν την πόλη

2. Τσερνομπίλ – Σε ορισμένους εξαντλημένους εργάτες έχει επιτραπεί να εγκαταλείψουν τον χώρο αφού ήταν σε υπηρεσία για τρεις εβδομάδες

3. Μαριούπολη – Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη

4. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν τον χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία, εμποδίζοντας την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ

Μαίνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στα προάστια του Κιέβου

Εν τω μεταξύ, πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδα, το Κίεβο περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.

Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – τα τύμπανα του πολέμου σε μια πόλη φάντασμα, λουσμένη σε έναν σχεδόν ανοιξιάτικο ήλιο, κάτω από τις αχτίδες του οποίου λαμπυρίζουν οι χρυσοί τρούλοι του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας.

Σ’ αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Για τον κόσμο, που βιώνει συνεχώς τόση πίεση από την αρχή της εισβολής, είναι μια ευκαιρία να πάρει μια ανάσα», είπε ο Αλέξις, καθηγητής γερμανικών πριν από τον πόλεμο, ο οποίος συνοδεύει μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν καμία όρεξη να βγουν έξω…», εξηγεί.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση drones σε επιστημονικό ινστιτούτο στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, αναφέρει το AFP. Οι διασώστες εθεάθησαν να απομακρύνουν ένα πτώμα από το σημείο, καθώς καπνός υψώθηκε από το επταώροφο κτήριο στο Ινστιτούτο Υπερσκληρών Υλικών στο βορειοδυτικό Κίεβο, μέρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις «απήγαγαν» 2.389 παιδιά από τα εδάφη Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τρίτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η πρεσβεία είπε: «Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή».

*Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση