Κορωνοϊός: Το αλαλούμ συνεχίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μοιραίοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την πανδημία του νέου κορονοϊού, με το 2021 να φεύγει με «μαύρο» ρεκόρ 40.000 κρουσμάτων και τη χώρα να θρηνεί συνολικά 20.790 θύματα. Οι παλινωδίες με τα τεστ συνεχίστηκαν καθώς αρνείται να προχωρήσει σε συνταγογράφηση ή να επιβάλει χαμηλότερη τιμή, προκαλώντας σύγχυση σε πολίτες και πυρά από την αντιπολίτευση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επέμεινε χθες πως δεν χρειάζεται μοριακό τεστ μετά από θετικό ράπιντ με το οποίο θα δικαιολογείται η άδεια εργαζόμενου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θριαμβολογούσε πως η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ε.Ε. με τα περισσότερα ράπιντ και μοριακά, αγνοώντας συνειδητά τα αιτήματα υγειονομικών και επιστημόνων για μαζικό και τακτικό έλεγχο.

Ουρές ακόμα και το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς σχημάτισαν όσοι θέλησαν να υποβληθούν σε τεστ με δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη «Ομικρον» εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στο μεταξύ χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν ότι το θετικό ράπιντ τεστ από τα φαρμακεία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη είσοδο στα καταστήματα εστίασης.

Επομένως σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν η πλατφόρμα, που δηλώνονται τα θετικά τεστ, επικοινωνεί με την βάση εμβολιασμού, στην οποία εγγράφονται όσοι έχουν κάνει τις δύο ή και τρεις δόσεις.

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση

Κραυγή αγωνίας και από την εστίαση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, να δηλώνει χθες βράδυ ότι «είμαστε ουσιαστικά σε άτυπο lockdown. Η κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να στηρίξει οικονομικά τον κλάδο και να κηρύξει λοκντάουν. Οι περιορισμοί αυξήθηκαν».

Όπως εξήγησε, ο συνδυασμός του περιορισμού ωραρίου, της απαγόρευση μουσικής και της μείωσης της δυναμικότητας των επιχειρήσεων, στους εσωτερικούς χώρους όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, στο περίπου 60%  λόγω της αποστασιοποίησης που επεβλήθη από την ΚΥΑ, θα οδηγήσει σε μείωση της ήδη μειωμένης κίνησης.

«Το τελευταίο δίμηνο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε στο 50% και αυτό έχει καταστροφικές επιχειρήσεις» για να προσθέσει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν παράλληλα το κόστος των ανατιμήσεων και των πρώτων υλών ενώ πολλοί καταβάλλουν περισσότερα στους λογαριασμούς ενέργειας από ότι στο ενοίκιο. 

Σχολιάζοντας την ΚΥΑ για τους δικαιούχους των 534 ευρώ και τις ΚΑΔ που αφορά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας, ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι δημιουργούνται κατηγορίες δύο ταχυτήτων, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση και σε εκείνες που δεν συμπεριλαμβάνονται.

Ίσως και 100.000 τα πραγματικά κρούσματα

Παράλληλα, οι προβλέψεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα παραμένουν τρομακτικές, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάνει ήδη τις 100.000.

«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Όμικρον πριν βγεις κανείς κάνει ράπιντ τεστ, και μετά ξανακάνεις μετά από 1 – 2 μέρες» τόνισε και προειδοποίησε λέγοντας το εξής: «τα δύσκολα περιστατικά είναι της Δέλτα, αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει».

Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε επίσης για ακόμα μια φορά για τις γεμάτες εντατικές και τη μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας. «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά στην εντατική και συνεχίζουμε να περνάμε. Πολλές βεβαιότητες διαψευστήκανε. Δεν περιμέναμε στο τέλος του 2021 να βρισκόμαστε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση» είπε.

Ενεργό κρούσμα 1 στα 7 παιδιά 

Έκδηλη η ανησυχία και για τα σχολεία με πολλούς επιστήμονες να ζητούν την παράταση των διακοπών και την κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για μετάθεση του ανοίγματος, να το σκέφτεται.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά αναφέροντας πως κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα, καθώς αυτή τη στιγμή ασθενή από τη νόσο 1 στα 7 ανήλικα από 0 έως 20 ετών.
 
Ο γιατρός εκτίμησε ότι εάν οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία, στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, υπάρχει ο κίνδυνος τα σχολεία κλείσουν ξανά, και ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των μολύνσεων πριν τις 15 με 20 του μήνα.

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» εξήγησε.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση