Πιθανός μεγαλύτερος σεισμός στη Λέσβο, παρακολουθούν το φαινόμενο οι επιστήμονες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο νησί της Λέσβου μετά και τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε το πρωί, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν προσεκτικά τη σεισμική ακολουθία, καθώς μόλις πριν από τρεις ημέρες είχε καταγραφεί σεισμός 4,9 βαθμών. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ. ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ. Καθώς ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή αναστατώθηκαν οι κάτοικοι. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί, ενώ ελέγχεται το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ζημιές. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. 

Εξάλλου, κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει στη Λέσβο, προκειμένου να εγκαταστήσει τοπικό σταθμό για καλύτερη επιτήρηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Γ. Παπαδόπουλος: «Δεν αποκλείουμε μεγαλύτερο σεισμό»

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην ΕΡΑ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το σημερινό 4,8 «αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο η ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις».

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός στη Λέσβο.

Όπως εξήγησε, «πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για δύο λόγους: 

«Πρώτον, η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίσει. Θέλουμε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε την στατιστική. Και το δεύτερο είναι ότι το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τουρκικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει».

Όσο για τους υπόκωφους κρότους, που άκουσαν οι κάτοικοι, εξήγησε ότι τόνισε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε επιφανειακούς σεισμούς, ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι φαινόμενο αρκετά τρομακτικό, «αλλά οι υπόκωφοι κρότοι δεν είναι βλαβεροί».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867. 

«Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας.

Καθησυχάζουν Λέκκας και Τσελέντης

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός, αν και εμφανίστηκε σχετικά επιφυλακτικός.

«Δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα», είπε επίσης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

«Κίτρινα» εννέα σπίτια στον Μόλυβο, κλειστά σχολεία στο νησί

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία στη Λέσβο, καθώς οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν πρέπει να μπουν παιδιά στα σχολικά κτίρια πριν ελεγχθούν μετά και τη νέα σεισμική δόνηση.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, από τον έλεγχο των κλιμακίων μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ στην περιοχή του Μολύβου, μετά τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, εννέα σπίτια σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και χρειάζονται επισκευή.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ θα συνεχιστούν σήμερα σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση