Οι κάλπες και ο… Λουδοβίκος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Μπασκάκη –

Oσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να διαφύγει από το κλίμα ήττας που διαμορφώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, «γαλάζια» στελέχη εξακολουθούν να βλέπουν με έντονο προβληματισμό το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες το βράδυ του δεύτερου γύρου, όταν άφησαν τον πρωθυπουργό πολύ μακριά από τους στόχους που είχε θέσει.

Θυμίζουμε ότι ενώ η πρώτη Κυριακή επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., καταγράφοντας την απουσία ενός ισχυρού αντίπαλου πόλου στην αντιπολίτευση και την επικράτηση της πεποίθησης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση, η δεύτερη Κυριακή ήταν πανωλεθρία για τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά, αφού είναι ο ίδιος που είχε θέσει στόχο του να τα πάρει όλα –όλες τις περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους– και τελικά βρέθηκε να χάνει τις πέντε από τις έξι περιφέρειες που εκκρεμούσαν και να χάνει και τους εμβληματικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Ακίνδυνη» δυσφορία

«Γαλάζια» στελέχη πιστεύουν, λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν αναμενόμενα, θεωρώντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι παραδοσιακά ένας «ακίνδυνος» τρόπος για τους πολίτες να στείλουν μήνυμα δυσφορίας στην εκάστοτε κυβέρνηση και αυτό βλέπουν πως συνέβη και τώρα. Οτι δηλαδή οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα δυσφορίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχει ένα κύμα δυσφορίας που εξαπλώνεται στην κοινωνία και το οποίο αναζητά τρόπο έκφρασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν εκφράζεται πολιτικά, καθώς δεν υπάρχει ένα σοβαρό αντίπαλο δέος σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα στελέχη αυτά της Ν.Δ., οι πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, εκτιμώντας πως αυτό το μήνυμα στέλνει η μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα ίδια «γαλάζια» στελέχη ήταν κατά των νεοδημοκρατικών πανηγυρισμών την πρώτη Κυριακή, θεωρώντας ότι εκπέμπουν αλαζονεία, ενώ πιστεύουν ότι, επειδή οι επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. που πέρασαν στον δεύτερο γύρο και εν τέλει έχασαν, ήταν στην πλειονότητά τους εν ενεργεία περιφερειάρχες και δήμαρχοι, έπρεπε το κόμμα να πάρει αποστάσεις από αυτούς και να αφήσει να κριθεί η θητεία τους από τους πολίτες.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός ακόμα και στον δεύτερο γύρο επέλεξε να κάνει προσωπικές περιοδείες για να στηρίξει επίσημους υποψηφίους του, με χαρακτηριστικότερη τη μετάβασή του στη Λάρισα, όπου θέλησε να πάρει στην πλάτη του τον εκλεκτό του Κώστα Αγοραστό. Φυσικά πολλοί στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι η απώλεια της Αθήνας ήταν ένα εξαιρετικά ισχυρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για τον εμβληματικότερο δήμο της χώρας, αλλά και λόγω του πολιτικού φορτίου που φέρει ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, μέλος, εκτός των άλλων, της οικογένειας Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο «γαλάζια» στελέχη βλέπουν ότι η μη επανεκλογή του κ. Μπακογιάννη είναι πολυπαραγοντική και, εκτός από τη δυσαρέσκεια προς τον ίδιο για τον «Μεγάλο Περίπατο», αποτυπώνει και δυσαρέσκεια των πολιτών προς το μέγαρο Μαξίμου.

Προσωπική στήριξη

Το θέμα είναι ότι όσο κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα (ΑΝΤ1) ότι η μη επανεκλογή του ανιψιού του ήταν «πολύ στενάχωρη και σε προσωπικό επίπεδο» για τον ίδιο και όσο κι αν θέλησε να πει ότι ο Κ. Μπακογιάννης «ήταν ένας καλός δήμαρχος», είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που εκ των υστέρων και αφού είχε προσωπικά στηρίξει τους επίσημους υποψηφίους του επιχείρησε να ρίξει σε αυτούς όλη την ευθύνη για την ήττα της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας ότι οι κάλπες «έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» (υπουργικό συμβούλιο) και ότι «εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανό να μην κάναμε αυτές τις επιλογές» (ΑΝΤ1).

Αλλά υπήρξε και η περιβόητη –πλέον– φράση του πρωθυπουργού: «Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», που θεωρήθηκε επίπληξη προς υπουργούς του (βλ. Αδωνης Γεωργιάδης και Λευτέρης Αυγενάκης) για τη μέθοδο των εκβιασμών και των απειλών στην οποία προχώρησαν πριν από τον δεύτερο γύρο, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την εκλογή των «γαλάζιων» εκλεκτών σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και το Χαλάνδρι (η οποία θεωρείται κοινός τόπος στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι κόστισε εκλογικά στην κυβέρνηση).

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από μια κυβερνητική τακτική που αποδείχτηκε όμως ότι ήταν κεντρικά συντονισμένη. Ετσι υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης «άδειασε» τα κυβερνητικά στελέχη αυτά, τα οποία βέβαια τις προηγούμενες μέρες κάλυπτε το μέγαρο Μαξίμου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, και που τις αμέσως επόμενες μέρες το Μαξίμου τα ξανακάλυψε, και πάλι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τάσσεται υπέρ της «αποφυγής» τέτοιων δηλώσεων, αλλά λόγω του ότι «είναι σημαντικό να προσέχουμε τι λέμε για να μη δίνουμε τροφή στους προπαγανδιστές και σε αυτούς οι οποίοι αλλοιώνουν τα πάντα και διογκώνουν τα πάντα, να ανησυχούν τους πολίτες». Με άλλα λόγια, επέμεινε στη γραμμή περί «αλλοίωσης» των δηλώσεων, άρα κάλυψης των υπουργών.

Την ίδια ώρα «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα της κάλπης και ότι συνεχίζει να πορεύεται με μια «λουδοβίκεια» λογική, την οποία διακρίνουν και στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ότι μπορεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Είτε με το ταξίδι του στο Ισραήλ, που αναβλήθηκε, είτε με το πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον Τ. Ερντογάν, όπου κατά τις πηγές του Μαξίμου «συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Κ. Καραμανλής

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η επικείμενη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την ερχόμενη Δευτέρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια». Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τα ελληνοτουρκικά, το Ουκρανικό και τον ρόλο της Ευρώπης στη σημερινή συγκυρία. Και είναι γνωστό πως η πάγια θέση του είναι ότι οι αξιώσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να αλλάξει προς όφελός της το staus quo στην περιοχή, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέα πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Και πρόσωπα που γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός λένε ότι παραμένει ενεργός και παρών.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εμφύλιος στο μπλοκ εξουσίας

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «χωμένος» στα έγκατα κράτους...

Χρήστος Σπίρτζης: Η κοινωνία δεν αντέχει ηγετικές ομάδες και κόμματα χωρίς κυβερνητική προοπτική

Οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να δημιουργήσουν το πολιτικό...
Διαφήμιση