Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μητσοτάκη και ο στόχος της έκτακτης συνέντευξης Τύπου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Να καλλωπίσει το κυβερνητικό έργο και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την υπόθεση των υποκλοπών και τις άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις θα επιχειρήσει το Μαξίμου με όχημα τις θεματικές συνεντεύξεις Τύπου που εγκαινιάζει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των διαπιστευμένων κυβερνητικών συντακτών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εργασία, στον απόηχο των αναταράξεων που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο νέος κύκλος ανατιμήσεων στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Χθες ο Γιάννης Οικονόμου διέψευσε τη φημολογία ότι επίκεινται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για την εισοδηματική ενίσχυση ομάδων πολιτών. Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, δεν αποκλείουν να «βγει άσος από το πρωθυπουργικό μανίκι» με την ανακοίνωση κάποιου επιδόματος. Η κυβέρνηση πάντως αποκλείει κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα προφασιζόμενη τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Η στόχευση της κυβέρνησης να ελέγξει τη δημόσια ατζέντα καθρεφτίζεται και στη θεματολογία των επερχόμενων συνεντεύξεων Τύπου. Η επόμενη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, ενώ θα εστιάσει -στον δρόμο προς την κάλπη- στα κοινωνικά ζητήματα, στην ασφάλεια, στους νέους, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν περνά απαρατήρητη η απουσία από τη σχετική θεματολογία των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου.

Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Στη ζυγαριά του Μαξίμου έχει τοποθετήσει ο Κ. Μητσοτάκης τις εισηγήσεις των συνεργατών του αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών «που κάποια στιγμή θα γίνουν την άνοιξη», όπως σημείωσε προχθές από το Νταβός. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής στις 9 Απριλίου ώστε οι δεύτερες εκλογές -αν χρειαστούν- να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις τουρκικές στις 14 Μαΐου. Οι θιασώτες αυτής της εκδοχής εκτιμούν ή ελπίζουν ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστροφής της κυβερνητικής φθοράς μετά την ενεργοποίηση των αυξήσεων των συντάξεων, τη λειτουργία επιδοματικών πολιτικών (λ.χ. market pass) και τη μείωση των εισφορών. Υποστηρίζουν δε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου θα συμβάλει στην άμβλυνση του κοινωνικού κλίματος. 

Παράλληλα, όμως, η θέση των Γεραπετρίτη και Λιβάνιου για πλήρη εξάντληση της τετραετίας -ήτοι οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν στις 14 ή 21 Μαΐου- συγκεντρώνει αρκετούς υποστηρικτές στο γαλάζιο στρατόπεδο, παρόλο που δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες υλοποίησης. Τα στελέχη εκείνης της… όχθης ποντάρουν στην ελπίδα να έχει κατακάτσει έως τότε η σκόνη των υποκλοπών. Κραδαίνουν εντούτοις το χαρτί της «υπευθυνότητας», επισημαίνοντας ότι αν οι πρώτες εκλογές πραγματοποιηθούν στις αρχές Απριλίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Τ. Ερντογάν να αξιοποιήσει το «κενό εξουσίας» με τον διορισμό μίας υπερεσιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που από την απλή αναλογική δεν αναδειχθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Συνυπολογίζουν παράλληλα βελτίωση των καιρικών συνθηκών που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης-ακρίβειας, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την κοινωνική επίδραση των μέτρων-επιδομάτων. Οι πιο…διεισδυτικοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως βλέπουν πίσω από αυτή την πρόταση να εξυφαίνεται ένας σχεδιασμός απομάκρυνσης των νέων από τις κάλπες. Πρόκειται ιδιαίτερα για την ηλιακή ομάδα 17-24, στην οποία η Ν.Δ. υστερεί σημαντικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το φόντο οι υποστηρικτές της ανωτέρω πρότασης ζυγίζουν την προοπτική οι δεύτερες εκλογές να πραγματοποιηθούν με τους νέους στις παραλίες ή να εργάζονται στους τουριστικούς προορισμούς…

*Του Κώστα Σαββόπουλου

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση