Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί απεγνωσμένα να φιμώσει την ΑΔΑΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Θα είναι ψέμα αν ισχυριστεί κάποιος πως έπεσε από τα σύννεφα με την πανικόβλητη αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας τη Βουλή από τη στιγμή που έφτασε εκεί η επιστολή του Χρήστου Ράμμου. Με την επιστολή εκείνη, της οποίας η ύπαρξη έγινε γνωστή την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζητούσε να ενημερώσει τη Βουλή για τα στοιχεία που έχει στα χέρια του σχετικά με τις υποκλοπές.

Αντιθεσμικές γελοιότητες από τη Ν.Δ. στη Βουλή

Η επόμενη ημέρα στη Βουλή μόνο ως κωμωδία καταστάσεων θα μπορούσε να αποδοθεί: νεοδημοκράτες κοινοβουλευτικοί παράγοντες, όλων των θέσεων και όλων των επιπέδων, διαγωνίζονταν για το ποιος θα επινοήσει τον λιγότερο ανόητο και απροσχημάτιστο λόγο προκειμένου να κρατηθεί ο πρόεδρος της Αρχής μακριά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ακούστηκε ότι ο Χρ. Ράμμος όφειλε να κρατήσει την επιστολή του απόρρητη -προφανώς για να θαφτεί ευκολότερα-, ότι η συμπεριφορά του είναι αλαζονική και ότι δεν έχει δικαίωμα να ζητά να ενημερώσει τη Βουλή, αλλά οφείλει να περιμένει να τον καλέσει αυτή. Δηλαδή να κάθεται ήσυχος με τα ευρήματα της έρευνάς του στο γραφείο του, μέχρι να της έρθει της Βουλής η ιδέα να τον φωνάξει, μπας και από την τελευταία φορά που τον είδε έχει κάτι να πει. Κάπως έτσι το κυβερνητικό κόμμα αντιλαμβάνεται το περίφημο εκείνο «Όλα στο φως» που είχε εκφωνήσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η αντιθεσμική γελοιότητα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ότι δεν είναι ανεξάρτητος, αλλά παίζει κομματικά παιχνίδια. Προφανώς επειδή επιμένει να ασκεί τον συνταγματικό του ρόλο και να ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και θέλει να ενημερώσει κιόλας. Αν είναι δυνατόν!

Στο χέρι της αντιπολίτευσης η ακρόαση του Ράμμου

Πέρα από τον διαδικαστικό πανικό, κανείς από τη Ν.Δ. δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή διάθεση να μάθει τι μπορεί να έχει βρει η ΑΔΑΕ σε μια έρευνα την οποία προσπάθησε να παρεμποδίσει με νύχια και με δόντια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αντιθέτως, έδειξαν με όλους τους τρόπους ότι δεν θέλουν να ξέρουν. Με αυτό δεδομένο, είναι πλέον σαφές ότι ο Χρ. Ράμμος και τα στοιχεία της ΑΔΑΕ δεν πρόκειται να περάσουν την είσοδο της Βουλής παρά μόνο με πρόσκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί πριν περάσει ένας μήνας από τώρα. Εκτός αν στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση βρει τρόπο να τον εξουδετερώσει, μια πρόθεση που μέσα στον πανικό και τον εκνευρισμό της δεν κρύβει πλέον ούτε για τα προσχήματα.

Τι μεθοδεύει η κυβέρνηση

Η σχετική προεργασία, άλλωστε, φαίνεται πως έχει ήδη γίνει. Τις τελευταίες μέρες του 2022, διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο αποκάλυπταν με περίσσεια κυνισμού ποια είναι τα εργαλεία με τα οποία το Μαξίμου σχεδιάζει να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό Ράμμο και να θέσει υπό έλεγχο την (ανεξάρτητη κατά το σύνταγμα) Αρχή. Είναι η επίκληση «θεσμικών κωλυμάτων» ώστε να βγουν από τη μέση κάποια ενοχλητικά μέλη τής διοίκησης και να αντικατασταθούν με πειθήνια. Η άσκηση «πιέσεων» (εκβιασμός, εξαγορά;) ώστε να αλλάξουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην ΑΔΑΕ. Ή, αν όλα αυτά δεν πιάσουν, η συγχώνευση της ΑΔΑΕ με κάποια άλλη Αρχή και η τοποθέτηση νέου επικεφαλής. Με εξαίρεση τις «πιέσεις», που μάλλον δεν πρόκειται να αποδώσουν, όλες οι μεθοδεύσεις περνάνε από το χέρι της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπου απαιτείται όμως πλειοψηφία των 3/5. Κοντολογίς, η Ν.Δ. χρειάζεται ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Κι αν η προσπάθεια να μπει στο σχέδιο ο Βελόπουλος απέτυχε, θεωρείται απίθανο να δεχτεί να συνεργήσει σε τέτοιου είδους πραξικόπημα οποιοδήποτε άλλο από τα μικρά κόμματα.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο θεωρείται απίθανο οι εμπειρότατοι νομικοί της ΑΔΑΕ να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο εφαρμοστικός νόμος του συντάγματος που καθορίζει τη λειτουργία και τη δικαιοδοσία της Αρχής εξακολουθεί να ισχύει και τους δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την ανεξάρτητη λειτουργία της. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών να μην μείνει στο σκοτάδι. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημειώνει με νόημα ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πέραν της Βουλής, έχει αρμοδιότητα και υποχρέωση να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και την ενημέρωση των αρχηγών της αντιπολίτευσης καμία κυβερνητική μεθόδευση δεν μπορεί να την εμποδίσει.

Αποκαλύψεις και από δεύτερη ανεξάρτητη Αρχή

Μέσα σε ένα τετράμηνο, η υπόθεση των υποκλοπών, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε εξαρχής να υποβαθμίσει, έχει εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση του συστήματος Μητσοτάκη με την ΑΔΑΕ με επίδικο τη συγκάλυψη ή τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Την ίδια στιγμή, μια άλλη Αρχή, αυτή της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) φέρεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα insidestory.gr, να έχει προχωρήσει στη διακρίβωση ενός μεγάλου αριθμού από απόπειρες παγίδευσης κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Predator (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 5). Η ίδια Αρχή ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην εταιρεία Intellexa, η οποία φέρεται ως πάροχος του συγκεκριμένου λογισμικού και την οποία η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει με διάφορους τρόπους να προστατεύσει. Ας σημειωθεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, που ερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ζήτησε χθες, διά της εισηγήτριάς της Σόφι Ιν’τ Βελτ, συνάντηση τόσο με την ΑΔΑΕ όσο και με την ΑΠΔΠΧ. Με βάση και τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει κατά κράτος τη μάχη της συγκάλυψης.

*Του Άγγελου Τσέκερη

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση