Διονύσης Τεμπονέρας: Η Επιθεώρηση Εργασίας ως ΕΣΡ πολυτελείας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τον Μάιο του 2022, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, στα πλαίσια της επιλογής του νέου Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής, της Επιθεώρησης Εργασίας, υπερασπιζόμενος δικό του νόμο(ν.4808/2021), ορκιζόταν στο όνομα της «θωράκισης των ελέγχων στην αγορά εργασίας».

Και ενώ θα περίμενε κανείς, η νέα Αρχή, να βελτιώσει την κατάσταση στην εργασιακή «ζούγκλα» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αποδεικνύεται ότι η παραβατικότητα και η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχούν.

Πριν από μερικές ημέρες, η ΓΣΕΕ κατήγγειλε στην Πάτρα ότι, ο επιχειρηματίας τα Χριστούγεννα, ανάγκασε τους εργαζόμενους να εκδώσουν χρεωστικές τραπεζικές κάρτες, με την πρόσθετη υποχρέωση να μην τις κρατήσουν οι ίδιοι, αλλά να τις… παραδώσουν στο λογιστήριο της επιχείρησης, προφανώς για να είναι σίγουρος ότι, όταν θα τους πλήρωνε τα δώρα Χριστουγέννων, θα μπορούσε μετά να πάρει, με «ασφάλεια», τα λεφτά πίσω!

Ενώ η καταγγελία έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιχείρηση που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους, όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου, η επιχείρηση μάλλον ήταν ενημερωμένη, καθώς οι πιο πολλοί εργαζόμενοι, «απουσίαζαν».

Πριν από μερικές ημέρες, έχασαν τη ζωή τους δημοτικοί υπάλληλοι στο δήμο Ξυλοκάστρου και Γαλατσίου λόγω εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα η άτυχη, πολύτεκνη εργαζόμενη στο Δήμο Ξυλοκάστρου, εργαζόταν αδήλωτη και ανασφάλιστη, χωρίς να έχει κάποια σχέση εργασίας με το Δήμο! Προσοχή, η εργασία ήταν ουσιαστικά στο Δημόσιο, που εμφανίζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση να απασχολεί «μαύρους» εργαζόμενους. Πρόκειται για πρωτοφανείς καταστάσεις.

Σε δελτίο τύπου, πριν από λίγες ημέρες η Επιθεώρηση Εργασίας, «πανηγύριζε» δια του διοικητή της αναφέροντας: «Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων του 2022 και τις περιπτώσεις καταγγελιών μη καταβολής του, γίνεται γνωστό ότι υποβλήθηκαν 612 καταγγελίες, που αφορούσαν στη μη καταβολή του σε 2.131 εργαζόμενους». Το παράδοξο είναι ότι, μόνο στο γραφείο καταγγελιών της ΓΣΕΕ, φτάνουν εκατοντάδες καταγγελίες εβδομαδιαία, για τα απλήρωτα δώρα, τις παραβιάσεις των χρονικών ορίων εργασίας και τις καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά η νέα Ανεξάρτητη Αρχή «περηφανεύεται» για τους ελάχιστους ελέγχους και για την ζούγκλα, που θεριεύει στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστική και αξιομνημόνευτη, είναι και η τοποθέτηση του νέου Διοικητή της Αρχής στην βουλή, πριν από λίγους μήνες, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έξαρση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και ο ίδιος δικαιολόγησε, το γεγονός αναφέροντας: «Θεωρούμε ότι η φετινή σημαντική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων έχει να κάνει με το γεγονός της αύξησης όλων των δραστηριοτήτων μετά από μια διετή περίοδο αναστολής εργασιών λόγω πανδημίας(!), με ταυτόχρονη χαλάρωση σε ότι αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας». Αναρωτιέται κανείς, αν επικεφαλής ενός τόσο κρίσιμου φορέα, βρίσκεται κάποιος τηλε-σχολιαστής, που θεωρεί φυσικό φαινόμενο, την έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα…

Η «ανεξάρτητη» όμως Αρχή, φαίνεται τελικά να μην είναι και τόσο ανεξάρτητη, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιθεώρησης, που καταλογίζει στην διοίκηση μπαράζ καθαιρέσεων, μετακινήσεων, αλλά και διώξεων εργαζομένων σε σχετική της ανακοίνωση. Η διοίκηση, λένε οι εργαζόμενοι, «ορμώμενη ενδεχομένως από καταγγελίες ή πληροφορίες για πλημμελή αντιμετώπιση εργατικών θεμάτων, προχώρησε σε μετακινήσεις, συχνά με προφορικές εντολές και χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Οι μετακινήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη νέκρωση κάποιων τοπικών τμημάτων, και μάλιστα την ώρα που με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων αλλά χωρίς την αντίστοιχη πρόβλεψη για προσλήψεις.». Οι κακές γλώσσες μάλιστα, κάνουν λόγο και για εσκεμμένη υποβάθμιση του πρώην ΣΕΠΕ, ώστε να μην «ενοχλούνται» οι επιχειρήσεις, κατά την προεκλογική περίοδο και για ένα διοικητή σε διατεταγμένη υπηρεσία, με στόχο να απαξιώσει τον φορέα.

Αυτή είναι η «θωράκιση των ελέγχων» για την οποία έκανε λόγος ο υπουργός κ.Χατζηδάκης…

Βεβαίως για όσους ζουν στην αγορά, η κατάσταση είναι γνώριμη, εξωφρενική και ξεπερνά κάθε φαντασία, το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα και ξυλοδαρμοί, απειλές και εξυβρίσεις, πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι βιώνουν τις χειρότερες ημέρες τους, ενώ παράλληλα το εργατικό προστατευτικό δίκαιο, έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα, αφήνοντας τους, ουσιαστικά αβοήθητους.

Υπεύθυνος για όλα τα ανωτέρω είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προεκλογικά, όταν είχε ρωτηθεί on camera παρακαλώ, από επιχειρηματίες του νησιού για το αν θα στέλνει ελέγχους στις επιχειρήσεις, απάντησε: «Εγώ, να ξέρεις, δεν στέλνω. Και το κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση…»!

Αυτή η ασυδοσία είναι το «Ευαγγέλιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που στοχευμένα απαξιώνει την Επιθεώρηση Εργασίας. Το πρώην ΣΕΠΕ, το τελευταίο καταφύγιο των εργαζομένων, πρακτικά δεν υφίσταται, εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ από τη δημόσια συζήτηση απουσιάζει, η κοινωνική και πολιτική λογοδοσία, για το τι συμβαίνει εκεί έξω.

Πλέον ο κ.Χατζηδάκης εμφανίζεται ως «αναρμόδιος» παραπέμποντας τη ευθύνη σε μια Αρχή, που λειτουργεί λίγο πολύ, σαν ένα «ΕΣΡ πολυτελείας».

Η ανασύσταση, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ(ενίσχυση με προσωπικό, με υλικοτεχνικά μέσα, η αλληλεπίδραση του με τα συνδικάτα, κλπ.) είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να επανέλθει μια υποτυπώδης ισορροπία, σε αυτό που ονομάζεται αγορά εργασίας. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνο αίτημα των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, που θέλουν να λειτουργήσουν με κανόνες στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Αυτή η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη αλλά και αρνητής της κοινής λογικής, φέροντας τεράστιες ευθύνες, για την σημερινή κατάσταση.

Την επόμενη φορά, που ο εργοδότης θα ζητήσει σε ένα εργαζόμενο «να κάτσει λίγο παραπάνω», την επόμενη φορά που θα του πει ότι «δεν έχει μισθό αυτό το μήνα γιατί δεν βγαίνω», την επόμενη φορά που θα του πει «φέρε πίσω το δώρο», την επόμενη φορά που θα του πει «ούτε κουβέντα για άδεια», τότε θα γίνει αντιληπτή, η αναγκαιότητα για ένα ΣΕΠΕ, που πρέπει να είναι πραγματικά πλάι στον κόσμο της δουλειάς αλλά και να λογοδοτεί σε αυτόν.

*Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση