Ν. Φίλης: Τα παιδιά που οργίζονται σήμερα μπορούν να φέρουν την ελπίδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Βαρύ το κλίμα φέτος στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα. Στα πεζοδρόμια, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, πολύ λιγότεροι πολίτες. Όσο και αν ορισμένοι επίσημοι της κυβερνητικής παράταξης θέλησαν να δώσουν το συνηθισμένο εορταστικό τόνο, η τραγωδία στα Τέμπη ήταν παρούσα. Καθώς μάλιστα ανάμεσα στα θύματα ήσαν παιδιά της ηλικίας αυτών που παρήλαυναν.

Κατά τα άλλα, τα τριακόσια σχολεία του δήμου Αθηναίων, με 1.800 μαθητές, παρήλασαν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, υπό τους ήχους εμβατηρίων όπως «Περνάει ο στρατός», «Είμαι ευζωνάκι γοργό», «Αεροπόρος θα γενώ» και άλλα… Εμβατήρια που προσέδιδαν μια χροιά τόσο ξένη προς τη νεανική κουλτούρα.

Ανάμεσα στους παραστάτες και σημαιοφόρους, σε περίπου δέκα σχολεία, προσφυγόπουλα ή παιδιά μεταναστών. Με περηφάνια, την ώρα που η Πολιτεία -να μην το ξεχνάμε- δυσκολεύει και καθυστερεί για αυτά την απόκτηση υπηκοότητας.

Νωρίτερα στη σχετική τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατατέθηκαν πάνω από σαράντα στεφάνια, τα περισσότερα από φορείς άσχετους με τη μαθητική διάσταση της τελετής. Ενδεικτικά, όλες οι ενώσεις αποστράτων αξιωματικών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, οι απόστρατοι βατραχάνθρωποι, διάφοροι εκπρόσωποι ιδιωτικών ιδρυμάτων εθνικοφρόνου ταυτότητας και, ακόμη, φορείς όπως οι Χειμαρριώτες Νέας Υόρκης, οι Απανταχού της Γης Καρδιτσιώτες κλπ. κλπ. Ρεσιτάλ προεκλογικών δημοσίων σχέσεων από τον κ. Πατούλη. Ελπίζουμε του χρόνου σε κάτι καλύτερο…

Μετά το τέλος της παρέλασης, όπου εκπροσώπησα το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανα την παρακάτω δήλωση: «Τιμούμε σήμερα την Εθνική Επέτειο υπό το βάρος μιας εθνικής τραγωδίας που ιδιαίτερα έπληξε τα νέα παιδιά. Τα παιδιά που οργίζονται σήμερα -με μια οργή που μπορεί να μετατραπεί σε ελπίδα. Ελπίδα για μια χώρα που θα έχει Παιδεία δημοκρατική, συμμετοχική, Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των παιδιών μας. Τα χαρήκαμε σήμερα και έχουμε υποχρέωση να τους εξασφαλίσουμε ένα μέλλον αξιοβίωτο».

*Από το προφίλ του στο fb του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση