Η Παιδεία στην Ελλάδα ήταν πάντοτε αντικείμενο διεκδίκησης για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, είτε αυτό αφορούσε το γλωσσικό ζήτημα, είτε το ποσοστό του προϋπολογισμού που θα έπρεπε να διατίθεται, είτε την αναβάθμιση και τον δωρεάν χαρακτήρα της σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια, το μεγαλειώδες χθεσινό μετεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ήταν η φωνή και η συνέχεια της ιστορίας σε συνδυασμό με τις ανάγκες τού σήμερα.
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ασύστολα την ελληνική κοινωνία όταν ισχυρίζεται ότι με τον νέο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αναβαθμίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Αν ήθελε πραγματικά την αναβάθμισή του, τότε γιατί ως προϋπόθεση γι’ αυτό χρειάζονται τα ιδιωτικά ΑΕΙ;
Είναι απολύτως σαφές ότι ο νέος νόμος δημιουργεί ακόμα μία αγορά. Για την ακρίβεια, διευρύνει την αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης ώστε να αγκαλιάσει όλες τις βαθμίδες της, καθώς η ανώτατη ήταν αποκλειστικότητα του Δημοσίου. Κι όπου υπάρχει αγορά, υπάρχουν και οι νόμοι της με πρώτο και κυρίαρχο αυτόν της αναζήτηση του κέρδους.
Είναι εξίσου σαφές ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα, καθώς το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι στη χώρα μας «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Τα πανεπιστήμια που προβλέπει ο νέος νόμος να ιδρυθούν θα είναι ιδιωτικού δικαίου, όπως ρητά επισήμανε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Κατά συνέπεια, έχουμε ένα εκτρωματικό νομοθέτημα που για την ψήφισή του χρειάστηκε ένα αντιδημοκρατικό-αντισυνταγματικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Η Ν.Δ. εμπαίζει την κοινωνία όταν ισχυρίζεται ότι το Σύνταγμα δεν συγκρούεται με τον νόμο της. Αν αυτό ίσχυε, τότε αυτός ο νόμος θα είχε έρθει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Δεν ήρθε γιατί έπρεπε να προηγηθεί η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας συνολικά και να αφαιρεθούν μια σειρά κατακτήσεις, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο. Ηρθε τώρα που ο συσχετισμός δυνάμεων ευνοεί την κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται παντοδύναμος.
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων», λέει το ακροτελεύτιο άρθρο του. Αυτό σήμερα ταυτίζεται με την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Εγινε χθες πράξη στους δρόμους και θα συνεχίσει να γίνεται, γιατί η Παιδεία είναι δικαίωμα και προϋπόθεση της δημοκρατίας.
Πηγή: efsyn.gr
Φωτογραφία: EUROKINISSI