Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλέκει ιδιωτικό με δημόσιο στο ΕΣΥ… και όλα πάνε καλά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στα κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς για να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα που κάποια νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ώρα που η φυγή γιατρών από το ΕΣΥ λόγω εργασιακής εξουθένωσης και ελλείψεων είναι μαζική και μεγάλες κλινικές στην Κρήτη είναι στα όρια για να βάλουν λουκέτο, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη δεν πρόκειται να κλείσουν δομές, ενώ υποστήριξε ότι για την έλλειψη προσωπικού ευθύνονται… οι ίδιοι οι γιατροί καθώς, όπως είπε, χρήματα υπάρχουν για προσλήψεις αλλά δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι θέσεις.

«Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, συμπλέκοντας σε ένα απίθανο σχέδιο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με παραδείγματα όπως την δυνατότητα χρήσης χειρουργείων δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες γιατρούς.

«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ο υπουργός ανέφερε πως αρκετά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία είναι ήδη έτοιμα, παρουσιάζοντας την έμμεση ιδιωτικοποίηση της υγείας ως δυνατότητα των γιατρών «που δεν παίρνουν φακελάκι» να βγάζουν «επιπλέον εισοδήματα», και προσθέτοντας ότι για τον ασθενή τελικά η εγχείρηση -που θα έπρεπε να είναι δωρεάν- θα έρχεται φθηνότερα.

1 στους 5 πολίτες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος υγείας

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης της διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία περίπου ένας στους πέντε πολίτες (22%) τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας που χρειαζόταν λόγω του κόστους με την πλειοψηφία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πιο ευάλωτοι είναι ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα υγείας, καθώς είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους. Αντίστοιχα, και οι γυναίκες έχουν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.

Πηγή: kosmodromio.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Γεροβασίλη: Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από αυτούς που μας χρεοκόπησαν

Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από όσους χρεοκόπησαν τη...

Αλ. Χαρίτσης: Στην κυβέρνηση αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, “κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική,...
Διαφήμιση