Ασταμάτητη η αύξηση τιμών φυσικού αερίου: Νέο ρεκόρ στα 224 € η μεγαβατώρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εκτοξεύτηκαν και πάλι οι τιμές φυσικού αερίου στο hub TTF της Ολλανδίας στα 224 ευρώ. Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1 προς τη Γερμανία στο 20% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κίνηση αυτή εντείνει τον κίνδυνο ελλείψεων τον προσεχή χειμώνα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να αποθηκεύσουν αποθέματα. Χθες, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%. Ο σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι να επιτευχθούν εξοικονομήσεις ενόψει του χειμώνα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ε.Ε. για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για το φυσικό αέριο Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, εξακολουθεί να μπορεί να αποφύγει έλλειψη φυσικού αερίου που θα απαιτούσε από αυτήν να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο σχεδίου της έκτακτης ανάγκης, που θα οδηγούσε σε παροχές με το δελτίο.

Η Gazprom, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η οποία ελέγχεται από το κράτος, έχει ανακοινώσει ότι οι ροές θα μειωθούν στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του αγωγού, από σήμερα επειδή πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

Αύξηση 20% μέσα σε 2 μέρες

Χθες, οι Financial Times έγραψαν ότι οι τιμές φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση 20% σε δύο 24ωρα, στον απόηχο της νέας περικοπής των ροών του Nord Stream από τη Ρωσία. Μόνο 10% κατέγραψαν μόνο την Τρίτη με την τιμή να φτάνει στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου παραδόσεως Αυγούστου διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) εκτινάχθηκαν 10% στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου. Οι τιμές είναι πέντε φορές πάνω από ότι πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση