Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει σενάρια διαφυγής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει πάντα. Κοινό μυστικό στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ είναι πως το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός λαμβάνει εισηγήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, οι ακριβοπληρωμένοι ειδικοί και επικοινωνιολόγοι σβήνουν και γράφουν, “ζυγίζουν” δημοσκοπήσεις, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η εικόνα παντοκρατορίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη σε όλες τις έρευνες. Η απόρριψη της πρότασης κορυφαίων συμβούλων του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο κοστίζει ακριβά. Η άρνηση στήριξης στα νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους, η κατάρρευση για ακόμη μια φορά του επιτελικού κράτους και οι εκατόμβες νεκρών καθημερινά φέρνουν ανεξέλεγκτη φθορά. Επιπλέον, η αναβάθμιση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και το αίτημα για εκλογές από τον Αλ. Τσίπρα δημιούργησε νέα δυναμική στο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, το σύστημα Μαξίμου έχασε το στοίχημα του, δεδομένου συμμάχου, Λοβέρδου, ενώ οι διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων στον Νίκο Ανδρουλάκη προκαλούν ανησυχία στα γαλάζια επιτελεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει να επιλέξει αν και με ποιο τρόπο θα πάει σε εκλογικό αιφνιδιασμό όσο ακόμα η Ν.Δ. είναι πρώτη στην πρόθεση ψήφου -με ποσοστά μακριά από την αυτοδυναμία και την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει-, όπως εισηγούνται επικοινωνιολόγοι και στελέχη όπως ο Άκης Σκέρτσος, ή αν θα πάρει το ρίσκο να φτάσει στην τετραετία. Ακόμα και με το μπόνους, ωστόσο, η αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτευχθεί: Έστω ότι η απλή αναλογική αποδεικνύεται άκαρπη και οδηγούμαστε σε δεύτερες κάλπες με τον νέο εκλογικό νόμο. Με ένα ποσοστό της τάξης 5%-8% εκτός Βουλής -ο μέσος όρος όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, με εξαίρεση τον Μάιο του 2012, όταν αυτό το ποσοστό άγγιξε το 19%, πέφτοντας στο 5% έναν μήνα μετά-, το πρώτο κόμμα χρειάζεται από 39% έως 37,5% για οριακή αυτοδυναμία των 151-153 εδρών. Ποσοστά απλησίαστα, όπως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμα κι αν πάμε σε τρίτες εκλογές, όπως διαρρεόταν το προηγούμενο διάστημα.

Ετσι φτάνουμε στις εισηγήσεις τεχνοκρατών και κορυφαίων υπουργών για νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που θα διασφαλίζει σταθερό μπόνους εδρών στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Σχεδιασμός που αν κάτι φανερώνει, αυτό είναι ηττοπάθεια και απελπισία, εξού και απορρίπτεται επισήμως. Δεν φεύγει όμως από το τραπέζι. Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να πιέσει τον Κυριάκο Βελόπουλο τόσο ώστε να μείνει εκτός Βουλής, ρίχνοντας έτσι το μέτρο της αυτοδυναμίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όλο και πιο έντονα “ζυμώνεται” το αφήγημα ότι εκλογές μετά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να θεωρούνται πρόωρες, καθώς θα απομένουν μόλις λίγοι μήνες για τη συμπλήρωση της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη βλέπουν ότι ο κίνδυνος του τέλειου εγκλωβισμού και της πιθανότητας κάθε κίνηση να γυρίσει μπούμερανγκ καραδοκεί. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η απλή αναλογική θα “καεί”.

*Του Σπύρου Ραπανάκη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση