Ο Άγιος Παΐσιος και η Παναγία που δακρύζει

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αν “γκουγκλάρει” κανείς, θα διαπιστώσει ότι το ρεπορτάζ για τα δάκρυα της Παναγίας σε εκκλησία του Βύρωνα είναι mainstream. Μεγάλα ΜΜΕ, που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις (!), μεταδίδουν στα σοβαρά πληροφορίες για το θαύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση χρόνο.

Για παράδειγμα, ο Δημ. Λυκούδης, δημοσιογράφος στο dogma.gr, προσκλήθηκε από τον Ν. Ευαγγελάτο στην εκπομπή του στο Mega, υπό τον τίτλο “συνεχίζει να “κλαίει” η εικόνα της Παναγίας”.  Εκεί είπε ότι το “θαυμαστό αυτό φαινόμενο” “έχει τύχει προσεκτικής αντιμετώπισης από τη Μητρόπολη Καισαριανής και Βύρωνος” που “χωρίς τυμπανοκρουσίες” το αφήνει να εξελίσσεται, για να το απολαμβάνουν χιλιάδες πιστοί.

Φυσικά δεν παρεμβαίνουν στη συζήτηση επιστήμονες ούτε εκφράζονται επιφυλάξεις από τους δημοσιογράφους που προβάλλουν το σχετικό θέμα. Όλα παρουσιάζονται ψυχρά, ουδέτερα, δηλαδή με απόσταση, που συνήθως λείπει από την παρουσίαση της υπόλοιπης επικαιρότητας και ειδικά της πολιτικής.

Στο ίδιο κανάλι έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα η ιστορική-βιογραφική σειρά “Άγιος Παΐσιος” που σημειώνει πολύ υψηλή τηλεθέαση. Το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού είναι μεγάλο και αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών αλλά και στο θέμα που, προφανώς, συγκινεί πολύ κόσμο, όπως δείχνει άλλωστε και ο ζωηρός σχολιασμός στο twitter.

Είναι στοιχείο της ελληνικής ρουτίνας, λοιπόν, να αποτελεί είδηση το δάκρυ της Παναγίας και να επιβραβεύεται από τους τηλεθεατές η μυθοπλασία γύρω από ένα πρόσωπο της ορθοδοξίας.

Τι δείχνουν όλα αυτά για την ελληνική κοινωνία και την πορεία της χώρας; Μάλλον όχι κάτι πολύ αισιόδοξο. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως έχει κάθε λόγο να χαίρεται, ο ιδρυτής της Ελληνικής Αγωγής Αδ. Γεωργιάδης επίσης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κων/νος Μπογδάνος δεν έκρυψε τη χαρά του, προβάλλοντας σε ανάρτησή του  τον πίνακα τηλεθέασης που δείχνει ότι ο “Άγιος Παΐσιος” πέρασε τον “Σασμό”, τους “Ράδιο Αρβύλα”, τη “Γη της Ελιάς” και της “Αγριες Μέλισσες”, δηλαδή σαρώνει.

Το θέμα είναι ταμπού και δεν αγγίζεται ούτε από προσωπικότητες του πολιτισμού ούτε από, κατά τα άλλα, ανήσυχους διανοούμενους, ούτε από προοδευτικούς πολίτες που δίνουν συστηματικά μάχες εναντίον των αναχρονισμών και της οπισθοδρόμησης.

Ποιος ωφελείται από την κανονικοποίηση του σκοταδισμού και την αποδραματοποίηση της θρησκοληψίας και της δεισιδαιμονίας; Μα φυσικά οι δυνάμεις που επενδύουν στον υπερσυντηρητισμό και την καθυστέρηση. Ορατές και αόρατες.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση