Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αντιμέτωπη με το τέλος της δημοσκοπικής ηγεμονίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων (Marc και Metron Analysis) που αποτυπώνουν την περαιτέρω κυβερνητική φθορά, σε συνδυασμό με την αυξημένη απήχηση των σχημάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. Στο ραντάρ του Μαξίμου τίθεται δε και η μείωση ης ψαλίδας σε μονοψήφιο ποσοστό με τον ΣΥΡΙΖΑ στο σκέλος της πρόθεσης-εκτίμησης ψήφου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με «την αρχή του τέλους της δημοσκοπικής ηγεμονίας» του κόμματος στη σκιά των συνεπειών της ακρίβειας που πλήττει τη μεσαία τάξη και τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια περί εκλογών -στο τέλος της άνοιξης- πηγάζει από τα ανησυχητικά μηνύματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης και του φόβου ότι οι πολίτες θα τιμωρήσουν τη Ν.Δ., όπως ομολόγησε ο Στ. Πέτσας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ευελπιστούν στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος μέσα στο καλοκαίρι ώστε να προκηρυχθούν οι εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.

Προβληματισμός για τις αμφίπλευρες διαρροές

Η βασική ανησυχία των ενοίκων του Μαξίμου εστιάζει στην ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών των ακροδεξιών-νεοναζιστικών σχημάτων. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το κόμμα του Κασιδιάρη εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 2,3%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο κατώφλι της Βουλής με 2,9%.

Επιπλέον, η Ελληνική Λύση στην εκτίμηση ψήφου, της ίδιας εταιρείας, φλερτάρει με ποσοστό της τάξης του 6%. Γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν ότι το κόμμα του Κ. Βελόπουλου διεισδύει αποτελεσματικά στη δεξαμενή των θιασωτών του πουτινικού καθεστώτος.

Αναδεικνύουν μάλιστα το συμπέρασμα ότι η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία θα γίνει μπούμερανκ καθώς, αφενός απομακρύνει από τη Ν.Δ. το δεξιό ρωσόφιλο κοινό, αφετέρου προκαλεί την αποστροφή της συντριπτικής πλειονότητας των ερωτηθέντων. Παραπέμπουν δε στην πρόσφατη έρευνα της Public Issue που καταγράφει ότι το 67% διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έναντι 22% που έχει διαφορετική γνώμη.

Σημειώνεται ότι στις τάξεις της κυβέρνησης κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση» της κυβέρνησης -όπως σημείωναν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες- θα τύγχανε ευρείας αποδοχής από τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που κοιτάζουν προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, οι σφυγμομετρήσεις δεν δικαιώνουν τις σχετικές προσδοκίες. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- που εμφανίζει πάντως ελαφρά δημοσκοπική κάμψη- φέρεται να απορροφά περισσότερους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 2019 σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον φημολογούμενο ανασχηματισμό να αξιοποιήσει στελέχη με καταβολές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο της τοποθέτησης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη.

Αδύναμο το αφήγημα περί εξωγενούς κρίσης

Καμπανάκι για τη Ν.Δ. αποτελεί και το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα πολίτες (41%, Metron Analysis) ευθυγραμμίζεται με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για την ακρίβεια ευθύνεται η κυβέρνηση.  Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. τονίζει μάλιστα ότι «ενδεχομένως αυτό το στοιχείο να ξεκολλήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου». Υπό αυτό το πρίσμα, γαλάζιοι βουλευτές προβληματίζονται για τις «αντοχές του αφηγήματος περί εξωγενούς κρίσης», από τη στιγμή δε που ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου.

Εκτιμούν επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η εικόνα της Ν.Δ. θα σωρεύσει περαιτέρω φθορά λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων. Η πρόβλεψή τους εδράζεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε. θα αποτιμήσει το κόστος της σύρραξης στην Ουκρανία τον Μάιο. Σε αυτό το φόντο, θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια την ενσωμάτωση των επιπτώσεων του πολέμου στο κύμα της ακρίβειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση