Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Εκστρατεία πειθούς με γαλάζιο μαστίγιο στους εργαζόμενους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση απειλεί με απολύσεις τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία της εκστρατείας πειθούς των πολιτών.

Στρατός και Εκκλησία εκτός των υποχρεωτικών εμβολιασμών, για να διατηρηθούν οι παραδοσιακές δεξιές συμμαχίες, ενώ οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους.

Στο τέταρτο κύμα βουλιάζουν οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να επιστρέφει ο εφιάλτης των τοπικών lockdown και να συγκεντρώνονται, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μαύρα σύννεφα στο ουρανό της οικονομίας. Σε αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου βγάζουν το μαστίγιο για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία της εκστρατείας πειθούς των πολιτών που παραμένουν δύσπιστοι έναντι του εμβολιασμού. Η τακτική απειλών και εκφοβισμού ωστόσο βάζει μολυσμένο νερό στον μύλο των αρνητών, που διαδηλώνουν κατά του «κυβερνητικού αυταρχισμού» φροντίζοντας, πολλοί εξ αυτών, να ανεμίζουν και σημαίες της Βεργίνας. Ο κορμός άλλωστε του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος αποτελείται από τους «νεομακεδονομάχους» που φωτογραφίζονταν -μόλις πριν δύο χρόνια- με σημερινούς υπουργούς στα μισαλλόδοξα συλλαλητήρια έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για τη Ν.Δ. ωστόσο, ο εσωτερικός εχθρός βρίσκεται στην Πλατεία Κουμουνδούρου…

Οι Διόσκουροι του ΛΑΟΣ στην εμπροσθοφυλακή των απειλών

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θεμελιώσει το τείχος ανοσίας με απολύσεις. Οι Διόσκουροι του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης – Μάκης Βορίδης, έχουν αναλάβει την ευθύνη της τρομοκράτησης των εργαζομένων, με την ευλογία του Μαξίμου, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της εκστρατείας «Ελευθερία». Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τη «σιγουριά» του ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση μια επιχείρηση να καταστραφεί», φέρνοντας ως παράδειγμα «ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι ήταν εμβολιασμένοι στο προσωπικό», ενώ ο ανεμβολίαστος μάγειρας -όπως ενημέρωσε περιχαρής ο υπουργός- απολύθηκε. Αίσθηση δε προκάλεσε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συντάχθηκε και με τις αρχικές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου που αφορούσαν τις απολύσεις από τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων χωρίς να πτοείται από το γεγονός ότι η υφυπουργός Εργασίας εξαναγκάστηκε σε «διορθωτική παρέμβαση». Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε ανοίξει τον χορό των δηλώσεων που αφορούσαν το τιμωρητικό πλαίσιο της απόλυσης για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, παράλληλα, ανέλαβε να τοποθετήσει τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων πάνω από τους ανεμβολίαστους δημόσιους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο σύστημα της υποχρεωτικότητας, απειλώντας τους με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο. Επιτομή της υποκρισίας αποτελεί, υπό αυτό το πρίσμα, η επισήμανση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «δεν θα συνδέεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις» στη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο όρος «απόλυση» δεν θα εμπεριέχεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση ) για συνταγματικούς λόγους, ωστόσο αποτελεί πολιτική απόφαση να ενεργοποιηθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Βορίδης για τον εξοβελισμό των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόσφατα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι η Πολιτεία «μπορεί να προβλέψει αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» αποσαφηνίζοντας ότι «δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση».

Πολιτική γενναιοδωρία προς ιερείς και στρατιωτικούς

Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πιο γενναιόδωρη έναντι ομάδων και θεσμών με τους οποίους η συντηρητική παράταξη διατηρεί παραδοσιακούς στενούς δεσμούς. Το σήμα να μην διαταραχθούν οι προνομιακές σχέσεις με τον κλήρο και τους πιστούς είχε εκπέμψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις προηγούμενες ημέρες είχε κυκλοφορήσει το σενάριο να καταστεί  υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους ιερείς αλλά και να επιτραπεί η είσοδος στους ναούς μόνο σε εμβολιασμένους. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει σχετική νύξη στο τηλεοπτικό του μήνυμα προτιμώντας να βγάλει τον βούρδουλα των κυρώσεων προς άλλες επαγγελματικές ομάδες. Επιπλέον, δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας ούτε οι στρατιωτικοί.

Τεστ με δικά τους έξοδα

Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό και σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων. Ειδικότερα, όσοι εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό, τα πλοία αλλά και τις κατασκηνώσεις θα πρέπει να κάνουν έλεγχο για τον ιό δύο φορές την εβδομάδα, με ένα self test και ένα rapid test. Η διενέργεια των ελέγχων ωστόσο θα γίνεται με έξοδα των ίδιων των εργαζομένων.

Αμηχανία για τις διαδηλώσεις των αρνητών

Το εκβιαστικό πλαίσιο που υιοθετείται εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τους ενοίκους του Μαξίμου. Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις με «ψεκασμένα» αντιεμβολιαστικά συνθήματα και τους ρασοφόρους με τον σταυρό στο χέρι προκαλούν αμηχανία και προβληματισμό στις τάξεις της κυβέρνησης. Στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν τις επιδιώξεις των νεοσύστατων ακροδεξιών σχηματισμών να προσελκύσουν το συγκεκριμένο ακροατήριο, που το 2019 γοητεύτηκε από το μισαλλόδοξο κρεσέντο της Ν.Δ. κατά της επίλυσης του Μακεδονικού. Ήδη ο Γιώργος Τράγκας διοργανώνει συγκέντρωση κατά των «τυραννικών κυβερνητικών μέτρων» την Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ήπια ρητορική αποφεύγοντας να στηλιτεύσει τους παλιούς συνδιαδηλωτές. Η απογείωση δε τους πολιτικού θράσους προήλθε από τον Μάκη Βορίδη, που -στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον Κώστα Ζαχαριάδη- δεν δίστασε να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση «να απευθυνθεί ως αντιπολίτευση στο σώμα των αντιεμβολιαστών και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά»!

Παραδοχή Θεοχάρη για ναυάγιο στις τουριστικές εισπράξεις

«Οι οικονομικοί στόχοι είναι σε δεύτερη μοίρα, οι στόχοι πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία» δηλώνει πλέον ο υπουργός, σε αντιδιαστολή με το υπερπλεόνασμα αισιοδοξίας του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν δήλωνε, τον Μάιο, πως οδεύουμε σε ένα «φυσιολογικό καλοκαίρι»

Κάτω από τον πήχη που είχε θέσει για τον φετινό στόχο των τουριστικών εισπράξεων -στο 50% εκείνων του 2019- περνά η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός. «Οι οικονομικοί στόχοι είναι σε δεύτερη μοίρα, οι στόχοι πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία» ήταν η προχθεσινή δήλωση – παραδοχή αποτυχίας του Χάρη Θεοχάρη, σε αντιδιαστολή με το υπερπλεόνασμα αισιοδοξίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τέλη Μαΐου, όταν δήλωνε ότι τα πράγματα «θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι». Επιπλέον, ο Χάρης Θεοχάρης απέδωσε προκαταβολικά την ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες σε περίπτωση που επιβληθούν τοπικά λοκντάουν. Τρία νησιά της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, αγγίζουν ήδη το κόκκινο, ανάλογη είναι η επιδημιολογική εικόνα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης, που αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Σε αυτό το φόντο, εκτός τόπου και χρόνου μοιάζουν οι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ότι η «μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον τουρισμό. Γι’ αυτό έχουμε μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος».

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής

Ωστόσο από τις τάξεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα και διαθέσιμα ραντεβού σε διάφορα νησιά ή για τη σοβαρή υποβάθμιση της στελέχωσης -κυρίως στο ιατρικό προσωπικό- σε μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς! Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοχάρης δήλωνε πως “η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της”…

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τουριστικοί παράγοντες κατεβάζουν τον στόχο εσόδων στο 30% – 35% του 2019, δηλαδή γύρω στα 6 δισ. ευρώ, με πολλούς ωστόσο εκ αυτών να προβαίνουν σε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Πλήγμα η απόφαση της Γερμανίας

Από σήμερα άλλωστε στις «περιοχές κινδύνου» για τη Γερμανία θα συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Για τις «περιοχές κινδύνου», οι γερμανικές αρχές συνιστούν να αποφεύγονται «τα μη αναγκαία, τουριστικά ταξίδια», ενώ για την επιστροφή στη Γερμανία απαιτείται αρνητικό τεστ για να αποφύγει ο ταξιδιώτης την καραντίνα. Η γερμανική αγορά είναι από τις πλέον σημαντικές για την Ελλάδα. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες, ενώ η για τον μήνα Ιούνιο τα πρώτα στοιχεία έδειξαν 260.000 αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από τη Γερμανία. Τέλος, με την κορύφωση του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη να τοποθετείται πλέον στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνεται ο στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο…

* Του Κώστα Σαββόπουλου από την εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση