Η Χαριλάου Τρικούπη έβαλε… πάγο στη ΝΔ για το ενεργειακό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις που προκαλούν ασφυξία στα νοικοκυριά οδηγούν στην… κατάψυξη τις ήδη σχετικά ψυχρές σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ. Μάλιστα, από το ηγετικό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη εκτοξεύονται κατά ριπάς οι βολές τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Μάντζος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ απέρριψε ως αναποτελεσματικές και ατελέσφορες τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενέργεια, σημειώνοντας ότι αυτές «δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση». Όπως τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος «είναι άμεση ανάγκη να τεθεί πλαφόν στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο».

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη για συνέντευξή του στην οποία, όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι «οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ». Ο Γιώργος Αρβανιτίδης αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ και ο Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Χάρης Δούκας με αφορμή την αναφορά αυτή του υπουργού δήλωσαν (9.3.2022) από κοινού ότι «ο κ. Γεωργιάδης ψεύδεται και επιμένει να κάνει δηλώσεις για έναν τομέα που δεν τον γνωρίζει. Τους πρώτους μήνες του έτους, με την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, η αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ελλάδα ήταν στο 1/3 της δυναμικότητας των μονάδων. Ακόμη και τις τελευταίες δύο βδομάδες, όπου είχαμε πλέον εξωφρενικές τιμές στο φυσικό αέριο, η αξιοποίηση προσέγγισε μόλις το 50%.». Για να συμπληρώσουν: «Η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από παραπλανητικές δηλώσεις και λανθασμένα στοιχεία. Έχουν ανάγκη από έναν νέο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα οδηγεί με ασφάλεια και διαφάνεια στην ενεργειακή μας αυτονομία».

Το Kίνημα Αλλαγής θέτει σε προτεραιότητα ως άμεσα αιτήματα να τεθεί πλαφόν «στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο» και να φορολογηθούν άμεσα τα απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών, με ειδική εισφορά και με προκαταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Επίσης, το ΚΙΝΑΛ προτείνει την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ηδη, προ διημέρου (7.3.2022), ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβαση του στην έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, είχε προτάξει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Με επίκεντρο τις δυσμενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέπτυξε την άποψη ότι η γεωπολιτική ασφάλεια των χωρών της ΕΕ είναι σε άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή τους αυτονομία. Προέβαλε ως λύση τη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, υποδομών και αγωγών, την απεξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ενισχύοντας την εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερους ρυθμούς. Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη υπερεθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών με στόχο «την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων με στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

*Της Παναγιώτας Μπιτσικα στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση