Εστίαση: Χάνεται ο Δεκέμβρης, τρέμουν τον Ιανουάριο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι καταστηματάρχες εστίασης, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και της πανδημίας, περιέγραψαν μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου και ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, Τηλέμαχος Νικολετάτος. 

Ο κ Νικολετάτος ανέφερε: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και φοβισμένος Το κυριότερο όμως είναι ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα επέλθει επιπλέον δραματική μείωση του πελατολογίου μας. Ως κλάδος είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό πάνω από το 83%. Όπως διαπιστώνεται, το πρόγραμμα του εμβολιασμού, με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, είναι προβληματικό, επειδή δεν έγινε καμία πειστική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και δεν εισακουστήκαν οι προτάσεις μας από την κυβέρνηση. 

Δεν έγινε καμία προσπάθεια να εξηγηθεί τι είναι ο ιός. Δεν πήγε κανείς από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους πολίτες και τα μαγαζιά για την ανάγκη εμβολιασμού. Την ίδια ώρα ο κόσμος έβλεπε ότι η κυβέρνηση δεν είδε σοβαρά το θέμα. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τα μέσα μεταφοράς, ούτε για τα σχολεία που άνοιξαν όπως έκλεισαν. Ο κόσμος αντιμετώπισε το πρόγραμμα εμβολιασμού με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετώπισε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα δυστυχώς να βρισκόμαστε όμηροι σε μια κατάσταση όπου δεν έχει αρχή και τέλος. Κυνηγάμε την ουρά μας και κατηγορούμε ο ένας τον άλλον και το διπλανό μας. Χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η κατάσταση γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Κάθε μέρα πεθαίνουν 100 άνθρωποι. Είναι απίστευτο γιατί εξαφανίζεται ένα Μάτι την ημέρα». 

Απ’ την πλευρά του, ο κ Χότζογλου σημείωσε: «Έχουμε φτάσει 10 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχει εγκριθεί ούτε μία αίτηση των εποχικά εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι θα κάνουμε γιορτές χωρίς εισόδημα. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των εργαζομένων θα μείνει εκτός επιδότησης γιατί ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημά μας από τις μονομερείς αναστολές του 2020, όπως και αυτά του Μαΐου του 21. Όσοι θα λάμβαναν για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας, δεν θα το λάβουν γιατί η κυβέρνηση με τροπολογία ζητάει να έχουμε 85 ένσημα, κάτι που είναι αδύνατο αν αναλογιστούμε ότι η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη. 

Στον κλάδο ειδικά της εστίασης λειτουργούν στη χώρα μας 66.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περίπου 350.000 εργαζόμενοι. Απ’ αυτές τις επιχειρήσεις οι περισσότερες είναι της γειτονιάς, είναι το σουβλατζίδικο και πολλά άλλα μικρά μαγαζιά που συνεχώς συρρικνώνεται ο κύκλος των εργασιών τους. Με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε στην ίδια βάρκα. Δεν μπορούμε να είμαστε δίπλα με τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγάλους εστιάτορες οι οποίοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και για την επανεκκίνηση του κλάδου, περισσότερα των 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Εμείς παλεύουμε η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα της τάξης των 399 ευρώ σε όσους έκαναν 50 ημερομίσθια, για να επιβιώσουν στον καθ’ ομολογία πιο δύσκολο χειμώνα. Αν αυτό δεν είναι κοινωνική ανισότητα και ρατσισμός, πείτε μου τι είναι;»

Η εστίαση βάλλεται από παντού

Ο κ Τηλέμαχος Νικολετάτος, υπογράμμισε ότι οι εστιάτορες βάλλονται από παντού. «Υπάρχουν απίστευτες ανατιμήσεις στα πάντα με πρώτο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα περισσότερα μαγαζιά έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το κόστος του ρεύματος, ενώ αυτό που κυριαρχεί είναι πτωτική τάση της ζήτησης και κυριαρχεί ο φόβος μη χαθεί η εργασία και ο μισθός. 

Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη έχει χαθεί και τρομάζουμε για το τι θα έρθει τον Ιανουάριο που πάντα πέφτει η δουλειά. Αν ο Ιανουάριος αναλογικά είναι όπως ο Δεκέμβριος, τι θα γίνει; Θα τρώμε ο ένας τον άλλον ή θα σπάμε τα ρολά στα σούπερ μάρκετ για να μπορέσουμε να φάμε; Γνωρίζω μαγαζί με απλήρωτους εργαζόμενους και ενοίκια. Εχθές με πήρε προμηθευτής να με ρωτήσει αν είναι καλός συνάδελφός μου κι αν πληρώνει. Η αγορά αυτή τη στιγμή υπολείπεται, έχει μείνει πίσω και δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα βασικά».  

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση