Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Η πανδημία θα διαρκέσει, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Θα “ναυαγήσουμε” ως κοινωνία εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση του πληθυσμού για αυτή τη φάση της πανδημίας»

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να βρει ένα σχέδιο με αποτελεσματικά μέτρα που δεν θα είναι  αποσπασματικά, αλλά μακράς πνοής και με δύο βασικές παραδοχές: α) ότι χρειάζεται μεγάλη μετακίνηση πόρων στο χώρο της υγείας και β) ότι χρειάζεται ένας γενικός ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας. Μόνο έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι η πολιτεία βάζει πλάτη για να σώσει την υγεία του λαού», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. 

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Αν ξεφύγει η κατάσταση και η κοινωνική δυσαρέσκεια μετατραπεί σε συνολική άρνηση, τότε τα πράγματα θα γίνουν δυσχερέστερα. Οι δύο παράμετροι που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση, και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αρρώστων μέσα στο νοσοκομείο, είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ και η κόπωση του προσωπικού των νοσοκομείων που μετουσιώνεται σε παραιτήσεις και εγκατάλειψη του συστήματος υγείας.  

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι λαμβάνει μέτρα σπασμωδικά ενώ θα έπρεπει να  βάλει τα πράγματα κάτω και να αποφασίσει με γνώμονα ότι η πανδημία θα διαρκέσει. Αντιθέτως δεν το κάνει αυτό γιατί θεωρεί ότι σε δύο μήνες θα περάσει. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα περάσει κι αυτός ο χειμώνας και μετά θα μπούμε ξανά στη φάση της ελευθερίας. Μόνο που ο κόσμος ξέρει ότι το σλόγκαν της ελευθερίας δεν είναι πραγματικό και ελλοχεύει τον κίνδυνο γενικευμένης άρνησης και αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. 

Εδώ έχουμε ευθύνη και εμείς οι επιστήμονες να συμβάλλουμε ώστε να μην υπάρχει αυτή η άρνηση.  Οφείλουμε να βάλουμε πλάτη, και το κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. Οφείλει και η κυβέρνηση να αντιληφθεί και να εκτιμήσει σωστά την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση αυτού του μεγάλου υγειονομικού και κοινωνικού προβλήματος. 

Αν η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει το ζήτημα της πανδημίας με μικροπολιτικούς όρους, πάμε για ναυάγιο γιατί δεν θα έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση του πληθυσμού που είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση».

Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας επιστημόνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Γεροτζιάφας ανέφερε: «Είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε συνάντηση πολύ υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών με μεγάλη γνώση για το αντικείμενό τους. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα γίνεται δημόσια και όχι σε επίπεδο μυστικοσυμβούλων. Σχετικά με την συνάντηση, είχα μεγάλη ανταπόκριση από συναδέλφους στην Ελλάδα, οι οποίοι μου δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στην επιτροπή. Ενδεικτικό της απήχησης που είχε επίσης η συγκεκριμένη συνάντηση από τους μάχιμους γιατρούς του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι ότι εξέφρασαν τη γνώμη, ότι είναι ευκαιρία να μπει στην ατζέντα μια σύγχρονη ριζοσπαστική τοποθέτηση για τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σε υψηλό επίπεδο, διαμορφώνοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις και στη συνέχεια να παράγεται πολιτική».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση