Γιατί «απουσιάζει» η ελληνική κυβέρνηση από το Φόρουμ των Πρεσπών; – Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr

Αδιανόητο η Αθήνα να παραβρίσκεται σε ένα τέτοιο Φόρουμ με τον υφυπουργό Εξωτερικών, όταν η Άγκυρα συμμετέχει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Η Συμφωνία των Πρεσπών κινδυνεύει με απαξίωση, αντί πάνω της να χτιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών!

Στις εσωκομματικές του ανάγκες υποτάσσει ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ακριβώς έπραξε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν και γνώριζε άριστα πως η Συμφωνία υπήρξε αν όχι η καλύτερη από τις καλύτερες που μπορούσε να επιτευχθεί!

Νέο χαρακτηριστικό σημείο της υποταγής της εξωτερικής πολιτικής στις κομματικές ανάγκες της ΝΔ, αποτελεί η απόφαση του μεγάρου Μαξίμου να μην εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στο Prespa Forum Dialogue σε επίπεδο πρωθυπουργού ή υπουργού Εξωτερικών, αλλά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Οχρίδα, περιοχή που διεξάγεται το Φόρουμ, βρίσκονται τριακόσιοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών, οι Πρόεδροι της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς!

Είναι δε απορίας άξιον πώς η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει τη συμμετοχή της χώρας σε επίπεδο … Φραγκογιάννη – και αυτό δεν αποτελεί καμία προσωπική αιχμή για τον υφυπουργό Εξωτερικών, που θεωρείται πως είναι από τα μέλη εκείνα της κυβέρνησης που κάνουν καλά τη δουλειά τους!

Τέτοιες τακτικές, πάντως, που οφείλονται όχι στο τι πραγματικά πιστεύει ο Κυριάκος για το θέμα, αλλά αποτελούν υποχώρηση στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας της χώρας, οδηγούν σε επικίνδυνες προοπτικές. Η Συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει να κινδυνεύει από την ακινησία που επιλέγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να δώσει ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών, συμβάλλοντας και στην ειρήνη στην περιοχή!

Το παρών, πάντως, στην Οχρίδα δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αποστέλλοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις: Στην Αθήνα, στα Σκόπια, τη Σόφια, αλλά και τις Βρυξέλλες!

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση