Αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη: Το ”σπουδαίο” σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών της κυβέρνησης είναι μία απλή έκθεση ιδεών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς ξεκίνησε το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη με το μέτωπο να κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι κάτοικοι της οποίας, καθώς και του οικισμού της Δροσοπηγής, κλήθηκαν με μήνυμα από το 112, να εκκενώσουν την περιοχή.

Συναγερμός έχει σημάνει για την περιοχή του Κρυονερίου, με τις Αρχές να έχουν διακόψει την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στην κοινότητα.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη.

Στα σημεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α..

Η νέα πυρκαγιά είναι στις παρυφές του Κρυονερίου και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ, ωστόσο, η πρόγνωση κάνει λόγο για ένταση έως και 6 μποφόρ τις επόμενες ώρες.

Ο καπνός είναι μαύρος και πυκνός με τη φωτιά να καίει κομμάτι δασικής έκτασης που είχε σωθεί από την πυρκαγιά της Τρίτης.

Τελικά το περιβόητο σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Αττικής για το 2021 ήταν μία  καλογραμμένη έκθεση ιδεών και καταγραφής προβλημάτων δίχως σαφείς προτάσεις.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr πρόκειται για το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε από την Πυροσβεστική τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου του 2021. Μεταξύ αυτών και για τις περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Μάλιστα οι περιοχές αυτές ήταν μεταξύ των 18 στην Αττική που τον περασμένο Μάιο χαρακτηρίστηκαν από την Πολιτική Προστασία ως ιδιαίτερης επικινδυνότητας» και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για αυτές τις περιοχές.

Σκοπός του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για την Αττική ήταν η «η οργάνωση της στρατηγικής και των τακτικών μεθόδων για την πληρέστερη θωράκιση των περιοχών εντός των επιχειρησιακών ορίων της ΠΕΠΥΔ Αττικής..» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με αντικειμενικό στόχο, «την επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εκδηλωμένων πυρκαγιών, ο χρόνος αρχικής προσβολής και καταστολής αυτών, καθώς και η μείωση των προκαλούμενων ζημιών από αυτές». Ωστόσο το σχέδιο περισσότερο καταγραφή δυνάμεων περιλαμβάνει παρά πλήρες σχέδιο επέμβασης, ενώ είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός του είναι στην εκκένωση των περιοχών. 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 224 σελίδες του, περιέχονται αναλυτικά ο αριθμός των Πυροσβεστών, των εθελοντών ι των οχημάτων που διαθέτει ο κάθε Πυροσβεστικός Σταθμός ανά περιοχή στην Αττική. Όπως επίσης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην Αττική και κινητά τηλέφωνα υπευθύνων σε κατασκηνώσεις υπηρεσίες κτλ ανά περιοχή σε περίπτωση εκκένωσης. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά σαφές και εμπεριστατωμένο σχέδιο επέμβασης και αντιμετώπισης κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά στο σχέδιο αντιμετώπισης Βαρυπόμπη και Θρακομακεδόνες χαρακτηρίζονται ως «τρωτές» περιοχές. Δηλαδή περιοχές που παρουσιάζουν «μίξη κατοικιών ή ανθρωπίνων κατασκευών γενικότερα και άγριας (δασώδους ή ποώδους βλάστησης) της οποίας ο όγκος και η μορφή επηρεάζουν την κίνηση της υπαίθριας πυρκαγιάς εντός του οικιστικού ιστού στο σύνολό του ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγάλο βάθος». Με τη μόνη διαφορά ότι στο σχέδιο αντιμετώπισης δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο σχετικά με την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς σε περίπτωση αυτή εκδηλωθεί στις περιοχές αυτές. Επίσης από τη στιγμή που από τον Απρίλιο είχε καταγραφεί η «τρωτότητα» της περιοχής τι μέτρα είχαν ληφθεί ειδικά εν μέσω σφοδρού κύματος καύσωνα; Υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική ή όχι;

* Πληροφορίες από το documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση