Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία για την απώλεια του Κέντρου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μούδιασμα προκαλούν στο Μαξίμου τα δημοσκοπικά ευρήματα που απεικονίζουν την απώλεια της ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Οι διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη και τη ζώνη των αναποφάσιστων αποτελούν τη βασική εστία προβληματισμού του πρωθυπουργικού επιτελείου, που παρακολουθεί την απομάκρυνση του διακηρυγμένου στόχου της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Την ατμόσφαιρα, εντός της κυβέρνησης, επιβαρύνουν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ρευστοποίηση αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι αυτόματα έχει ρευστοποιηθεί το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χάρισε τη νίκη και την αυτοδυναμία στη Ν.Δ. στην κάλπη του 2019. Αναγνωρίζουν άλλωστε ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του εκσυγχρονιστικού χώρου στήριξε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κεντρικό πρόταγμα τον εκτοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε συνδυασμό με τις παταγώδεις αποτυχίες της κυβέρνησης στα μέτωπα της ακρίβειας και πανδημίας θρυμματίζουν τους δεσμούς της Ν.Δ. με τα ακροατήρια που δεν έχουν κεντροδεξιά προέλευση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε δυσώδεις υποθέσεις προκαλεί μεγαλύτερη αποστροφή των ψηφοφόρων που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης. Επιπλέον, αναγνωρίζουν ότι μετατράπηκε σε μπούμερανγκ η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης με αφορμή την πραξικοπηματική μεθόδευση κατά του Π. Πολάκη στη Βουλή.

Το γαλάζιο σχέδιο περιχαράκωσης των μετριοπαθών ψηφοφόρων επιχειρείται να συνδυαστεί με αόριστες υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη. Δίοδο επικοινωνιακής διαφυγής στη μείωση του ΕΝΦΙΑ -που ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες- αναζήτησε ο πρωθυπουργός από το βαρύ κοινωνικό κλίμα. Οι ένοικοι του Μαξίμου προσανατολίζονται απεγνωσμένα στην αλλαγή ατζέντας με όχημα τις αόριστες εξαγγελίες στο σκέλος του κατώτατου μισθού και των μειώσεων φόρων. Γαλάζιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι εξετάζεται η επιτάχυνση της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε ανοίξει γενικόλογα το παράθυρο για ανακουφιστικές παρεμβάσεις, προτάσσοντας, εντούτοις, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Λουδοβικισμός

Λάδι, ωστόσο, στη φωτιά της κοινωνικών αντιδράσεων έβαλε η πρωθυπουργική αποστροφή περί «καταπληκτικής ποιότητας ζωής στην Ελλάδα» που προκάλεσε σεισμό στα κοινωνικά δίκτυα. Τη λουδοβίκεια αντίληψη της πραγματικότητας απογείωσε και ο Θ. Σκυλακάκης, που επιχειρεί να πείσει ότι η μείωση των φόρων στα καύσιμα θα ευνοούσε τους πιο πλούσιους καθώς τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο. Αποστάσεις από την αδιανόητη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού αναγκάστηκε να πάρει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Από κοινού, ωστόσο, με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, καλούνται να διαχειριστούν τα οργανωμένα μέτωπα των αντιδράσεων, όπως των αγροτών που παρέταξαν τα τρακτέρ.

*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση