Γ. Σταθάκης: Απρόβλεπτες οι συνέπειες της κρίσης Ρωσίας και Ουκρανίας (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για τη δραματική εξέλιξη και τις απρόβλεπτες συνέπειες από την κρίση μετά την εισβολή της υπερδύναμης, της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία μίλησε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” ο Γιώργος Σταθάκης, οικονομολόγος, πρώην υπουργός Ενέργειας, ο οποίος τη χαρακτήρισε ανήκουστη για τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Στον Νίκο Ξυδάκη ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει τις συνέπειες οι οποίες σίγουρα θα είναι δραματικές στην ενέργεια και για τη δική μας χώρα και ειδικά για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία που απορροφούν λόγω και της βιομηχανίας τους το 70% του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην εύκολη τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ρωσικό αέριο» απάντησε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχάνων, εξήγησε ο κ. Σταθάκης. Οι βιομήχανοι στη Γερμανία απάντησαν πως η βιομηχανία εκεί δεν μπορεί να ζήσει με ακριβές και εκρηκτικές τιμές ενέργειας και ότι δεν υπάρχει λύση αυτή τη στιγμή χωρίς το ρωσικό αέριο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα – καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 50% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια – και δήλωσε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προμήθειας άλλης πηγής ενέργειας που θα το αντικαταστήσει.

Τόνισε πως το υγροποιημένο αέριο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική ροή του αερίου, άλλωστε το πρώτο είναι και πολύ ακριβότερο και έχει και μεγάλη ζήτηση διεθνώς και σχετικά μικρή προσφορά αφού είναι πιο συγκεντρωμένο σε λίγα χέρια, όπως και το φυσικό αέριο, καθώς το παράγουν λίγες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κατάρ, Αλγερία).

«Είναι πολύ μια βιαστική διατύπωση που νομίζω δεν στέκει σε ουσιαστική κριτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, μπροστά σε μια πραγματικότητα, που επιβάλλει αλλαγές και τομές και στους ίδιους τους θεσμούς της ΕΕ και στον τρόπο λειτουργίας τους για να εξυπηρετήσουν και τη  βιώσιμη ανάπτυξη και τη σύγκρουση των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Δεν μπορεί να συνεχίσει η ΕΕ με προϋπολογισμό 1% του ΑΕΠ εκ των οποίων τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς χρήματα, χωρίς εργαλεία ούτε με μια περιοριστική ατζέντα (νομισματική ενοποίηση, ευρώ, λιτότητα) όποτε έχουμε αποκλείσεις από τους νομισματικούς δημοσιονομικούς κανόνες και το Ταμείο Ανάκαμψης εισήγαγε μια καινούργια λογική, εξήγησε.

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ασυλία με μνημονιακή τροπολογία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

*Του Κώστα Πουλακίδα - Με μνημονιακού ύφους τροπολογία η...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τσουχτερές τιμές στα νέα «πράσινα» τιμολόγια – Οι τιμές των προμηθευτών

Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το "πράσινο"...

Ο Χρήστος Ράμμος καταγγέλλει: Προσπάθειες να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ – Απειλές από όργανα του κράτους

Την προσπάθεια να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ, καθώς και σοβαρά ζητήματα...

Υποσχέσεις Μητσοτάκη από την COP28 για μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά...
Διαφήμιση