Αλέξης Τσίπρας: Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έκτακτη σύσκεψη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κρίση μας βρίσκει με ρεκόρ ακρίβειας σε ενέργεια και καύσιμα. Η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια φυσικού αερίου» σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία που ασφαλώς μας αφορούν όλους. Και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις– την εισβολή- της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Και ασφαλώς καταδικάζουμε και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζεται».

«Δυστυχώς η ΕΕ δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει ως μια ισχυρή γεωπολιτική δύναμη σε αυτήν την μεγάλη κρίση, όπως και στο παρελθόν σε άλλες κρίσεις που αφορούσαν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σήμερα η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας. Και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι σαφές ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και ανησυχούμε πάρα πολύ για την ελληνική κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για στήριξή τους.

Ωστόσο, θέλω να σας πω πως είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις. Διότι ήδη εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της. Φυσικό αέριο το οποίο πριν τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία πληρώναμε ήδη 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία, κάτι που βιώνουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους εδώ και μήνες.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο. Και φυσικά να παρουσιάσει λύσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και με την παρέμβασή της στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα ζητήσουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και θα επανυποβάλουμε τις προτάσεις μας, σε αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Μπουρνούς, οι τομεάρχες Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, ο τομεάρχης Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, η υπεύθυνη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις Ράνια Σβίγκου, ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα για θέματα ενέργειας και ανταγωνισμού, Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς και ο πρώην Α/ΓΕΑ , Χρήστος Χριστοδούλου.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο για το έγκλημα των Τεμπών: “Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη”

«Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση...

Από τη Λιβύη ως το Ισραήλ, η Ελλάδα ποντάρει σε ένα κουτσό άλογο

*Του Αλέξανδρου Γούλα - Η Ελλάς ανήκει εις την...

Τέσσερα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εγκληματικές ευθύνες...
Διαφήμιση