Υπό κατάρρευση η εμπιστοσύνη των πολιτών σε Δικαιοσύνη, Αστυνομία και Βουλή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λιγότεροι από 3 στους 10 πολίτες εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές. Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση της Pubblic Issue που γνωστοποιήθηκε σήμερα, στην οποία αποτυπώνεται συνολική μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συγκλονίζει ακόμα την κοινωνία το έγκλημα των Τεμπών, με αφορμή και τις συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται σταδιακά στο φως, κλονίζοντας σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου. Σε αυτό έχουν συντελέσει επίσης οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδεραστίας, αστυνομικής βίας και υποκλοπών, καθώς και οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μεγάλες δίκες. 

Έτσι, το ποσοστό 27% των πολιτών που εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη, είναι το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2007 (δηλαδή από το χρονικό σημείο που καταγράφει η εν λόγω δημοσκόπηση). Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται το 2013 (63%), ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν στο 53% (δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από σήμερα). 

Παράλληλα, στο ναδίρ βρίσκεται η κοινωνική εμπιστοσύνη προς τη Βουλή, καταγράφοντας το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας (μόλις στο 18%), μετά το 2011 (11%) που αποτυπώθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Σημειώνεται ότι το 2018 η εμπιστοσύνη στη Βουλή ανερχόταν στο σαφώς σημαντικά πιο υψηλό ποσοστό του 30%.

Έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης καταγράφεται και στον θεσμό της Αστυνομίας, με τα ποσοστά –για ακόμα μια φορά– να μειώνονται δραματικά κατά την τελευταία 5ετία, δηλαδή επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σήμερα το 43% των πολιτών εμπιστεύονται την Αστυνομία, αν και το ποσοστό ήταν στο πολύ υψηλό 72% το 2018. 

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έρχεται εν μέσω εισαγγελικής έρευνας για τις ενέργειες αστυνομικών, κατά την πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από αστυνομικό τμήμα, ενώ κατά την τελευταία 5ετία καταγράφηκε επίσης έντονη εγκληματικότητα, μαφιόζικες εκτελέσεις, αυθαίρετη αστυνομική βία, ανεξέλεγκτη οπαδική βία κ.ά. 

Όσο για τα κόμματα, αυτά παραμένουν πλήρως απαξιωμένα, καθώς μόλις το 9% των πολιτών τα εμπιστεύεται. Το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007 ήταν μόλις 12%, ενώ το χαμηλότερο ήταν στο 5% (πρώτα μνημονιακά χρόνια). 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση