«Τρομοκράτες» από τα χωράφια με τις ελιές και οδηγίες από το… Ιράν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η παραπομπή δύο εποχικά εργαζόμενων Πακιστανών σε ανακριτή με την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από την Εισαγγελία για συμμετοχή, διεύθυνση και συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, έδωσε χθες την ευκαιρία στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη -ημέρα της οριστικοποίησης ημερομηνίας των εκλογών- να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό του, σε μια υπόθεση που δείχνει όμως να ακροβατεί μεταξύ αλήθειας, επικοινωνιακού φιάσκου και αμφίβολων διπλωματικών παιχνιδιών.

Ενδεικτική για την αφετηρία που οδήγησε στις συλλήψεις και στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς είναι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του στριμωγμένου, το τελευταίο διάστημα, Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τη δομή, τις μεθόδους και τις συνδέσεις με το Ιράν». Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι οι δύο Πακιστανοί «ήταν μέλη ενός μεγαλύτερου ιρανικού δικτύου που επιχειρεί από το Ιράν και σε πολλές χώρες». Εξάλλου, την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ευχαρίστησε, μέσω twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο με μια σταθερή και κοινή στάση θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Η υπόθεση άρχισε να εξελίσσεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ ότι ομάδα Πακιστανών υπήρχε πιθανότητα να ετοίμαζε τρομοκρατικό κτύπημα στη χώρα μας. Ενεργοποιήθηκε τότε ειδική ομάδα της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εντοπισθούν τα μέλη της. Με τα στοιχεία που είχαν οι πράκτορες της ΕΥΠ και όσα κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής κατέληξαν σε περίπου δέκα άτομα, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα.

Οι επιχειρήσεις

Δύο από αυτούς ήταν εκείνοι που συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες υποψίες, οπότε στις 15 και 16 Φεβρουαρίου οργανώθηκαν δύο επιχειρήσεις για να προσαχθούν από τη Σπάρτη και τη Ζάκυνθο, όπου εργάζονταν στα χωράφια μαζεύοντας ελιές. Το ότι οι κύριοι ύποπτοι, ένας 29χρονος και ένας 27χρονος, που βρίσκονται στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν είχαν νομιμοποιητικά για την παραμονή τους έγγραφα, οδήγησε στη σύλληψη και τη μεταφορά τους στο Αλλοδαπών στην Αθήνα, όπου και κρατούνταν προκειμένου να απελαθούν.

Πάνω τους και στα σπίτια όπου έμεναν στην επαρχία δεν βρέθηκε οπλισμός, ωστόσο κατασχέθηκαν usb και κινητά, τα οποία εξετάστηκαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν πάνω από 1.000 μηνύματα με συνομιλίες με έναν 30χρονο συμπατριώτη τους που βρίσκεται στην Τεχεράνη. Οπως προκύπτει, στο παρελθόν έμεναν και οι τρεις σε κοντινά χωριά στο Πακιστάν και συνομιλούσαν μεταξύ τους από τον Νοέμβριο του 2022. Αναζητήθηκαν ειδικοί μεταφραστές και μεταφράστηκε το μεγαλύτερο μέρος των μηνυμάτων, τα οποία περιείχαν γλωσσικούς ιδιωματισμούς της περιοχής τους.

Στις συνομιλίες φέρεται να εντοπίσθηκαν και τα «επιβαρυντικά» στοιχεία που επιβεβαίωναν τις πληροφορίες της ΕΥΠ. Ο 30χρονος από το Ιράν τούς ζητούσε να επιτεθούν σε ένα εστιατόριο στην οδό Αισώπου 10, στου Ψυρρή. «Με τι να το χτυπήσουμε;», φέρεται να τον ρωτάνε οι δύο κοντοχωριανοί. «Με εκρηκτικά», τους λέει εκείνος και, όταν του απαντούν ότι δεν ξέρουν να φτιάχνουν, τους προτείνει να μπουν με όπλα και να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν. «Δεν έχουμε ούτε όπλα», απαντάνε και εκείνος τους προτείνει να μπουν στο μαγαζί με μια φιάλη υγραερίου, να ανοίξουν το αέριο και να βάλουν φωτιά. «Ετσι θα σκοτώσετε καμιά πενηνταριά», φέρεται να τους λέει εκείνος και, για να τους πείσει, τους τάζει ότι θα πάρουν από 10.000 έως 15.000 ευρώ, «ανάλογα με τον αριθμό όσων σκοτωθούν». Ολα τα ανωτέρω στάθηκαν ικανά για να σχηματιστεί από την Αντιτρομοκρατική η σχετική δικογραφία, όπου καταγράφονται και οι μαρτυρίες δύο άλλων συμπατριωτών, τους οποίους πλησίασαν για να «στρατολογήσουν», αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Μετά την άσκηση δίωξης, εκδόθηκε ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η οποία ανέφερε ότι οι συλληφθέντες είναι «μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως “εγκέφαλος” του δικτύου». Υποστηρίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση πως οι δύο τους είχαν ως «στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Βγήκε στο facebook

Λίγο αργότερα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στο facebook κομπορρημονούσε: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης […] αποτελούν προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ.». Πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση», για την οποία τεχνηέντως πηγές του υπουργείου άφηναν να εννοηθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε χθες αλλά τις προηγούμενες ημέρες, «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους».

Μετά δε την εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου, με τίτλο «Ισχυρό μήνυμα η σύλληψη των τρομοκρατών. Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα», όπου τονιζόταν η «ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία επετεύχθη εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα».

*ρεπορτάζ του Μάνου Τσαλδάρη

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Αντιπροσωπεία της Χαμάς τη Δευτέρα στο Κάιρο για πιθανή συμφωνία εκεχειρίας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα το Κάιρο...

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε προεκλογικά τη «μάχη κατά του ακροδεξιού φασισμού»

Να συγκρατήσει τις διαρροές προς τα ακροδεξιά του της...

Όλγα Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεί ξανά την κυβερνητική του προοπτική απέναντι στην ΝΔ

*Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο - Για την ανάγκη ανάκτησης...
Διαφήμιση