Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες με το βλέμμα στη «μάχη» της Κωνσταντινούπολης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι Τούρκοι ψηφίζουν, την Κυριακή (31/03), σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές με επίκεντρο την προσπάθεια του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από τον μεγάλο αντίπαλό του, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στοχεύει να επαναφέρει την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη μετά τις πικρές εκλογικές ήττες του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο κόμμα του, το ΑΚ, το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία με τη νίκη του στην ψηφοφορία του 2019. Ο Τούρκος Πρόεδρος αντεπιτέθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας επανεκλογή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τους εθνικιστές συμμάχους του.

Οι εκλογές θα μπορούσαν τώρα να ενισχύσουν τον έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ή να σηματοδοτήσουν αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας. Μια νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ότι τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι θα γίνει μελλοντικός εθνικός ηγέτης.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 7 π.μ. στην ανατολική Τουρκία, με την ψηφοφορία αλλού να αρχίζει στις 8 π.μ. και να ολοκληρώνεται στις 5 μ.μ.. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τις 10 μ.μ..

«Μητέρα όλων των μαχών» η Κωνσταντινούπολη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετωπίζει την πρόκληση του υποψηφίου του ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού. Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να διαμορφωθούν εν μέρει από τις οικονομικές δυσχέρειες που προκαλούνται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό – κοντά στο 70% – και από τους Κούρδους και Ισλαμιστές ψηφοφόρους που σταθμίζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τις ελπίδες τους για πολιτική αλλαγή.

Για τον 53χρονο Εκρέμ Ιμάμογλου το στοίχημα θα είναι να μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του 2019, εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του για μια νέα πενταετία στη δημαρχία του μεγαλύτερου δήμου της Τουρκίας, ως υποψήφιος του CHP. Για τον 70χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι να καταφέρει να ανακτήσει το κάστρο, ή μάλλον τα κάστρα, που έχασε το 2019. Εάν πάρει τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική νίκη ενώ αν χάσει, θα χρεώσει την ήττα του AKP στον υποψήφιο.

Ενώ το κύριο στοίχημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η Κωνσταντινούπολη, επιδιώκει επίσης να ανακτήσει και την πρωτεύουσα, Άγκυρα. Και οι δύο πόλεις κερδήθηκαν από την αντιπολίτευση το 2019, αφού βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του ΑΚΡ και των Ισλαμιστών προκατόχων του για τα προηγούμενα 25 χρόνια. Οι προοπτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν βοηθηθεί από την κατάρρευση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης που νίκησε πέρυσι, αν και ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξακολουθεί να απευθύνεται σε ψηφοφόρους πέραν του κύριου αντιπολιτευόμενου CHP.

Οι ψηφοφόροι του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος ήταν καθοριστικοί για την επιτυχία του Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019. Το κόμμα τους αυτή τη φορά κατεβάζει δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πολλοί Κούρδοι αναμένεται να παραμερίσουν την κομματική πίστη και να τον ψηφίσουν ξανά.

Στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, το DEM επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη δύναμή του, αφού το κράτος έβγαλε από τη θέση τους δημάρχους φιλοκουρδικού κόμματος μετά τις προηγούμενες εκλογές, λόγω υποτιθέμενων δεσμών με εξτρεμιστές. Ένας παράγοντας που λειτουργεί εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η αύξηση της υποστήριξης προς το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας, λόγω της σκληρής του στάσης κατά του Ισραήλ για τη σύγκρουση στη Γάζα και της δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του ισλαμιστικών ριζών ΑΚΡ στην οικονομία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...

Πώς βλέπουν Ρωσία, Κίνα και Τουρκία την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

*Του Γιώργου Σκαφιδά - Πεκίνο και Μόσχα εμφανίζονται προς το...

ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο «Πρώτο Θέμα»: Απαντήστε εδώ και τώρα για το «κούρεμα» κατά 26 εκατ. €

Στο αδιανόητο «κούρεμα» κατά 26 εκατομμύρια ευρώ του δανείου της...
Διαφήμιση