Το Ισραήλ προετοιμάζει ελεγχόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το σχέδιο του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου ανέλυσε Ισραηλινός αξιωματούχος, το οποίο θα περιλαμβάνει «ανθρωπιστικούς θύλακες» και μια κυβέρνηση από την οποία θα αποκλείονται αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής και όσοι «συνδέονται με τη Χαμάς».

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι σχεδιαζόμενοι «ανθρωπιστικοί θύλακες» θα βρίσκονται σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες έχει εκδιωχθεί η Χαμάς. Διευκρίνισε πάντως ότι η τελική επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ θα επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει την οργάνωση από ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Όσον αφορά τη δημιουργία μιας, όπως φαίνεται ελεγχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, είπε ότι «αναζητούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνουν. Όμως είναι σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος, καθώς κανείς δεν πρόκειται να παρουσιαστεί, αν θεωρήσει πως η Χαμάς θα του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Το σχέδιο, είπε, «μπορεί να επιτευχθεί αν καταστραφεί η Χαμάς και δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ ή για τους κατοίκους της Γάζας».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατέστησε επίσης σαφές πως η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα αποκλειστεί επίσης ως εταίρος στους «ανθρωπιστικούς θύλακες», επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Όποιος έλαβε μέρος ή δεν καταδίκασε την 7η Οκτωβρίου αποκλείεται», είπε.

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο αξιωματούχος, το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει ενδεχόμενους εταίρους για τον «ανθρωπιστικό θύλακα» που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με την κυρίαρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή παράταξη Φάταχ, αντίπαλο της Χαμάς.

Σε δικό του ρεπορτάζ, το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η συνοικία Ζεϊτούν στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας είναι υποψήφια για την εφαρμογή του σχεδίου, ως «ανθρωπιστικού θύλακα», με βάση το οποίο ντόπιοι έμποροι και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών θα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια. Το δίκτυο αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει περιφερειακή ασφάλεια στη Ζεϊτούν, ενώ η νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν σχεδιαστεί για να ξεριζώσουν ό,τι απέμεινε από μια φρουρά της Χαμάς που επλήγη σκληρά στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Πάντως, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ του Channel 12.

Η αντίδραση της Χαμάς

Το ισραηλινό σχέδιο ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο το 2005 αναγκάστηκε να αποσύρει από εκεί εποίκους και στρατεύματα, και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ήταν η απάντηση της Χαμάς στις πληροφορίες αυτές. 

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε επίσης ότι «είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο δεν έχει νόημα και είναι μια ένδειξη σύγχυσης και πως δεν θα επιτύχει ποτέ».

Εκ μέρους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί τμήμα, o Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, επισήμανε ότι «όλες οι προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Γάζας δεν θα επιτύχουν».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση