ΠΑΣΟΚ: Η δημοσκοπική του πτώση προκαλεί επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Νίκου Λιονάκη –

Επειτα από όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών, που παγιώνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην τρίτη θέση, με την απόσταση μάλιστα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αυξάνεται, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να προετοιμάζεται για την επιβεβαίωση αυτού του ενδεχόμενου το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Από τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ο Ν. Ανδρουλάκης πλέον έχει περάσει σε διατυπώσεις όπως «θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα έπειτα από πάρα πολλά χρόνια». Πέρα από τις λεπτές αλλά ορατές διαφοροποιήσεις στην κεντρική ρητορική του, αυτή η προετοιμασία για το ενδεχόμενο ήττας της βασικής στρατηγικής του κόμματος στις ευρωεκλογές συνοδεύεται και από αλλαγή τακτικής.

Οσο το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν δεύτερο κόμμα στις μετρήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ κορυφωνόταν η εσωκομματική φουρτούνα, οι επιθέσεις του Ν. Ανδρουλάκη αφορούσαν αποκλειστικά τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός ήταν και ο τρόπος για να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως εν αναμονή αξιωματική αντιπολίτευση, που απλώς περιμένει τις κάλπες για να επιβεβαιώσει επίσημα τον νέο ρόλο του στους καινούργιους συσχετισμούς που υποτίθεται πως ήδη είχαν διαμορφωθεί. Οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου έδειξαν ότι η βεβαιότητα της Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν βάσιμη. Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου έδειξαν ότι η ανησυχία της Χαριλάου Τρικούπη είναι βάσιμη.

Ετσι, με τη δημοσκοπική διολίσθηση από τη δεύτερη θέση και την παγίωση στην τρίτη, ο Ν. Ανδρουλάκης επέστρεψε με ένταση στον «διμέτωπο», ο οποίος τελούσε εν υπνώσει από τις διπλές κάλπες του περασμένου καλοκαιριού. Πλέον στρέφει τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στον πρόεδρό του επιχειρώντας να ανοίγει καθημερινά κόντρες ακόμα και με αφορμές παραπολιτικού χαρακτήρα. Σκοπός είναι να τον απαξιώσει στο προοδευτικό κοινό. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής, η εξομοίωση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Δεδομένου ότι ο πρώτιστος στόχος για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι η δεύτερη θέση, ο άμεσος ανταγωνισμός του αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι τη Ν.Δ., γεγονός που εξηγεί την ανισομερή ένταση του λεγόμενου «διμέτωπου» προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η ανησυχία του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αναγκάζεται να επιτίθεται και στο κόμμα Λοβέρδου, καθώς η όποια δύναμη καταγράψει εκτιμάται πως θα έχει αντληθεί από το ΠΑΣΟΚ. Όμως η κάθε απώλεια, έστω και μικρή, μπορεί πολιτικά να αποδειχθεί πολλαπλάσια για τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ακόμα μία αλλαγή, που αποτελεί και ένδειξη της αγωνίας του ΠΑΣΟΚ για τη βασιμότητα της δημοσκοπικής τρίτης θέσης, είναι η υιοθέτηση εσχάτως της «γραμμής» για τη μετεκλογική «ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς». Με προφανή στόχευση να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και της Νέας Αριστεράς, ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά ψήφο για ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ώστε «να αποκτήσει η σύγχρονη Κεντροαριστερά προοπτική διακυβέρνησης». Λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό δεν υπάρχουν, με τις αναφορές του να είναι μάλλον αντιφατικές. Διότι από τη μία παραπέμπει στα παραδείγματα των κυβερνητικών συνασπισμών Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ από την άλλη απευθύνει κάλεσμα σε κομματικά στελέχη κατά μόνας, λέγοντας ότι «υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά σοβαροί άνθρωποι, φιλοευρωπαϊστές, που μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γαλλικές εκλογές: Μία ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον Γαλλίας και Ευρώπης

*Της Άννας Βίγκα - Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία,...

Φωτιές: Ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης στην Άνδρο – Νέα μέτωπα σε Εύβοια και Κομοτηνή

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν και σήμερα σε διάφορες περιοχές της...

Πυρκαγιές: Πολύ κακή αρχή κ. υπουργέ Κικίλια

Για καλή τύχη της κυβέρνησης, οι φωτιές ξεκίνησαν μετά τις εκλογές....
Διαφήμιση