Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την κτηνωδία εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Χωρίς έλεος συνεχίζονται οι εντατικές επιδρομές στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, που γιορτάζει σήμερα την 76η επέτειο της ίδρυσης του κράτους τους, με την πλειονότητα των θυμάτων του πολέμου να παραμένουν γυναίκες και ανήλικα.
Tην ώρα που χθες, 220ή μέρα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 35.091 και οι τραυματίες τους 78.827, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά καλεί να «γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων»…
Αξιωματούχος της UNICEF του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «αδιάκριτη δολοφονία αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών» στη Γάζα.
Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν ακόμα και σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, αφού βομβάρδισαν κτίριο κατοικιών σκοτώνοντας 14 άτομα.
Χωρίς σταματημό βομβαρδίζεται και η Ράφα από όπου 360.000 ανθρώπους έχουν αναγκαστεί να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα, από την 7η Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης κάνοντας πράξη την απειλή για την χερσαία επιχείρηση.
Μαζική η έξοδος και από τη βόρεια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, οι εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ «έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής».
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την έλλειψη προστασίας για τους αμάχους – και την έλλειψη ασφάλειας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε. Όπως τόνισε, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, είτε μετακινούνται είτε μένουν» και «όσοι φεύγουν πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να το κάνουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και ένα ασφαλές μέρος να πάνε».
Η Oxfam έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα, τονίζοντας ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα συνθέτει ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ υπερπληθυσμού, λυμάτων και πείνας».
Αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου
Στο Ισραήλ εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, για την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Χτες, μέρα που γιορτάζεται στο Ισραήλ ως μέρα μνήμης Ισραηλινών πεσόντων σε πεδία συγκρούσεων, αποδοκιμάστηκαν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης.
Ανάμεσα στους υπουργούς που αποδοκιμάστηκαν έντονα με συνθήματα υπέρ της παραίτησής του από την κυβέρνηση ήταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργός Άμυνας, νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης πολέμου, Μπ. Γκαντς.
Αποδοκιμάστηκε επίσης και ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, στην κεντρική επίσημη εκδήλωση στο μεγάλο κοιμητήριο πεσόντων στο όρος Χερτζλ της Δυτικής Ιερουσαλήμ, όπου αρκετοί πολίτες από το πλήθος τού φώναξαν: «Μας πήρες τα παιδιά μας!».
Ένα μεγάλο μέρος του πλήθους αποχώρησε από την εκδήλωση κατά την έναρξη ομιλίας του πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το διακύβευμα του πολέμου είναι αυτό: Είτε εμείς, το Ισραήλ, είτε αυτοί, τα τέρατα της Χαμάς».
Πηγή: imerodromos.gr