Έρευνα: Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την ΕΕ λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την στάση των Ελλήνων πολιτών έναντι της ευρωπαϊκών θεσμών λίγες εβδομάδες πριν να στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών περιέχει έρευνα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των Θεσμών στην Ε. Ε. του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής σε συνεργασία με την Palmos Analysis.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα τοποθετείται υπερ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Το ίδιο ποσοστό (81%) δηλώνει την πρόθεση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Από εκεί και περρα, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ την έχει ωφελήσει γενικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνω των 65 ετών εμφανίζονται συγκριτικά πολύ πιο θετικοί σε αντίθεση με τους έχοντες ηλικία 25-44 ετών, ένα τρίτο περίπου των οποίων δηλώνουν ότι η ένταξή έχει βλάψει την χώρα.

Ένα σημαντικό ποσοστό (συνολικά 62% των ερωτηθέντων) απαντούν ότι η σημερινή δομή και λειτουργία της ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν στο παρελθόν.

Το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ΕΕ σήμερα δεν προωθεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, ενώ 48% θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ δεν είναι γενικά αποτελεσματική και ισχυρή

Για την μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71%) ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και Γάζα αποτελεί προτεραιότητα.

Παράλληλα, διχασμενοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες αναφορικά με το αν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.
Αντιθέτως, η πλειοψηφία (56%) συμφωνεί ότι οι πολιτικές της στηρίζουν την πράσινη μετάβαση με μόλις το 21% να διαφωνεί. Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, η καταπολέμηση του πληθωρισμού, η άμβλυνση των ανισοτήτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αποτελούν, όπως θα περίμενε κανείς, προτεραιότητες για το 60% περίπου των ερωτηθέντων.

Στο ζήτημα της διαφάνειας και λογοδοσίας, οι απόψεις διίστανται ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση του ερωτώμενου με το 69% όσων τοποθετούν τους εαυτούς τους στην Αριστερά να θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία ,με το ποσοστό αυτό να μειώνεται στο 31% για όσους τοποθετούν τους εαυτούς τους στην Κεντροδεξιά.

Παρά ταύτα, το σημαντικό είναι ότι το 76% των ερωτώμενων συμφωνούν ότι οι πολιτικές της ΕΕ εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και τις εθνικές προτεραιότητες της Γαλλίας και Γερμανίας.

Μόνο το 21% των ερωτωμένων θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν επαρκή συμμετοχή και επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση