Τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2024

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Τερζή –

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης όπου θα περάσει τις μέρες των εορτών και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα Θεοφάνια θα βρίσκεται στο Φανάρι, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η απουσία του φαίνεται να δημιουργεί κάποιες γκρίνιες και προβληματισμό ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και πως το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τον αρχηγό του για τόσο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν είναι εκλεγμένος και δεν έχει παρουσία στη Βουλή.

Βέβαια σε όλα αυτά έχει απαντήσει ουκ ολίγες φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο δικός του στόχος είναι να βρίσκεται ανάμεσα στον λαό και να ακούει τα προβλήματά του μέσω της «αδιαμεσολάβητης σχέσης» του με αυτόν.

Οι απροειδοποίητες περιοδείες και επισκέψεις εκ μέρους του κ. Κασσελάκη συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες δημιουργώντας αλλού συμπάθειες και επευφημίες (στις κατά τόπους οργανώσεις) και αλλού αμηχανία (σε ορισμένα στελέχη και βουλευτές) που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους πολιτικές προσεγγίσεις.

Τα δύσκολα έπονται

Με τον νέο χρόνο αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθώς εισερχόμαστε σε χρονιά ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας. Λέμε δύσκολα γιατί είναι ουκ ολίγα αυτά που πρέπει να γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει σειρά περιφερειακών συνεδρίων ανά την επικράτεια, ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

Το ίδιο το συνέδριο θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ θα πρέπει να πάρουν μπροστά τα think tanks στα οποία έχει επενδύσει ο πρόεδρος του κόμματος, να πάνε καλά οι διάφορες καμπάνιες (για ακρίβεια, στέγαση κ.ά.) και να τρέξουν και οι διαδικασίες των προκριματικών εκλογών που θα αποτελέσουν τον κορμό του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι απογοητευτικές για την Κουμουνδούρου πως δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς – πόσο μάλλον για άστοχες ενέργειες.

Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο χρόνο οφείλει να βγάλει προς τα έξω ένα καινούργιο, φρέσκο πρόσωπο προκειμένου να αρχίσει να «κερδίζει» κόσμο.

Τη σπουδαιότητα της επανασύστασής του στην κοινωνία εξακολουθούν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στελέχη πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα, συνομιλητές του Νίκου Παππά σημείωναν στην «Εφ.Συν.» πως το κόμμα πρέπει να έχει από εδώ και στο εξής «συγκροτημένη δημόσια παρουσία» και «συντεταγμένη εξωστρέφεια».

Θεωρούν επίσης πως αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος και είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει είναι να αποδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είναι απλά καλοί διαπραγματευτές που λειτούργησαν ως κυβέρνηση μέσα στα Μνημόνια», αλλά ότι έχουν και ορίζοντα «πέρα από τις μνημονιακές πολιτικές».

Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο και απέναντι σε διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν τον Νίκο Παππά «να έχει πάρει τα κλειδιά του κόμματος», το σχόλιο των συνομιλητών του πρώην υπουργού είναι πως «τα κλειδιά του κόμματος τα κρατάνε τα μέλη. Ο μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί, τα όργανα εκλέγονται από τη βάση».

Βραχυκύκλωμα προκάλεσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιες δηλώσεις στελεχών σχετικά με την απελευθέρωση των ΑΕΙ και την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις τόσο του Χάρη Μαμουλάκη όσο και του Πέτρου Παππά που φάνηκε να έχουν αρκετές αποκλίσεις για το θέμα, σε σχέση με την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που είναι κατά.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα, αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολύ από τις προσωπικές στρατηγικές», δήλωσε ο Πέτρος Παππάς.

Ο δε Χάρης Μαμουλάκης προσέθεσε: «Oφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου».

«Κόκκινη γραμμή»

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε σε ανάρτησή του: «Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου». Mάλιστα άφησε να εννοηθεί πως για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το εν λόγω θέμα, στέλνοντας έτσι το ανάλογο μήνυμα προς την ηγεσία.

Κάθετος ως προς το θέμα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και όχι πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών επιχειρήσεων». Μιλώντας σε επαρχιακό ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα απάντησε ότι «περιμένουμε και το νομοθετικό κείμενο, αλλά θέλω να τονίσω ότι το μόνο που επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θέλει να ισχυροποιήσει το ιδιωτικό κομμάτι, που δεν έχει σαφώς την απόδοση που έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...

ΠΑΣΟΚ: Τα όνειρα και τα εμπόδια στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Το φρενάρισμα των δημοσκοπικών ποσοστών...
Διαφήμιση