Εμπλέκει τη χώρα στα τυφλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Στέλνει φρεγάτα χωρίς πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Κάκης Μπαλή –

Οι επιεικέστεροι χαρακτηρισμοί για την προχθεσινή κυβερνητική απόφαση να στείλει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην αμερικανικής εμπνεύσεως επιχείρηση «Φρουρός της Ευημερίας» είναι ασάφεια και προχειρότητα.

Ασάφεια, επειδή κανείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη -ενδεχομένως και από τις ΗΠΑ- δεν είναι σε θέση να περιγράψει τη μορφή της επιχείρησης. Τα πολεμικά πλοία που θα συμμετέχουν θα συνοδεύουν τα εμπορικά μέχρι να φτάσουν στο Σουέζ και θα αναχαιτίζουν τα drones των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που τα έχουν βάλει στο στόχαστρο; Θα προσπαθούν να βρουν τις όποιες βάσεις των Χούθι και να βάλλουν εναντίον τους, εμπλεκόμενα ευθέως σε έναν ακήρυχτο πόλεμο; Ή θα προσπαθούν απλώς με την παρουσία τους να τρομάξουν τους αντάρτες; Απαντήσεις ακόμη δεν υπάρχουν – για αυτό και ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση ποια φρεγάτα θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα, ποιον ρόλο θα αναλάβει και πότε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν αναμένονται οι οριστικές κινήσεις πριν από τα Φώτα, ενώ αυτό που θα προτιμούσε η ελληνική πλευρά είναι να περιπολεί η φρεγάτα της κοντά στο Σουέζ – και μακριά από τα drones των Χούθι.

Χωρίς ενημέρωση, χωρίς ΚΥΣΕΑ

Επιπλέον, αναδεικνύεται μια απύθμενη προχειρότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και στην αιτιολόγησή τους.

Πρώτον, βγήκε μια ωραία πρωία ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ανακοίνωσε την ελληνική συμμετοχή χωρίς να ενημερωθεί πρώτα το Συμβούλιο των Αρχηγών στο στράτευμα, χωρίς να γίνει ΚΥΣΕΑ και χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Νέα ήθη, νέα έθιμα από την κυβέρνηση του 41%.

Δεύτερον, χωρίς σαφή περιγραφή της επιχείρησης και χωρίς έναν δικό τους αξιωματικό εκεί που σχεδιάζεται οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν καν να επιλέξουν ποιο είδος φρεγάτας μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση – και παράλληλα να είναι αρκετά ασφαλής, όπως δεσμεύτηκε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας.

Τρίτον, καθώς η επιχείρηση δεν είναι ούτε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, ούτε της Ε.Ε., ούτε του ΟΗΕ, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να δείξει στους Αμερικανούς πόσο πιστός και πρόθυμος σύμμαχος είναι. Και δη, όπως υπογραμμίζουν διάφοροι υπουργοί του, σε αντίθεση με την -νέα μας φίλη- Τουρκία, η οποία στον πόλεμο της Γάζας είναι με το μέρος της Χαμάς και των Παλαιστινίων και όχι με το μέρος του Ισραήλ που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ποτέ πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν έγινε μέρος μιας συμμαχίας των «προθύμων».

Γεραπετρίτης: «Την προσφέραμε, δεν μας τη ζήτησαν»

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας που άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε πολύ πιο… λαρτζ. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ υποστήριξε ότι «η ελληνική βοήθεια προσφέρεται, δεν της ζητείται». Και ισχυρίστηκε ότι με την αποστολή της -όποιας- φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η Ελλάδα «εκείνη που θέτει τους όρους του παιχνιδιού».

Πιο… σεμνός ο υπουργός Άμυνας, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα με τον τεράστιο εμπορικό στόλο της έχει ενισχυμένη ευθύνη να φροντίζει να είναι ελεύθερη η ναυσιπλοΐα, γι’ αυτό και έπρεπε να συμμετέχει στην επιχείρηση «Φρουρός της Ευημερίας». Αποφεύγει, ωστόσο, να μιλήσει για τα ρίσκα της επιχείρησης. Τόσο για το ρίσκο να πληγεί η φρεγάτα από κάποιο από τα -πολύ φθηνά- drones των πλέον πολύ εμπειροπόλεμων Χούθι όσο και για το ρίσκο να θεωρηθεί η Ελλάδα εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτά τα ρίσκα υπογράμμισε χθες από τη συχνότητα του ρ/σ 105.5 Στο Κόκκινο ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες διαθέτουν όλα τα σύγχρονα συστήματα αναχαίτισης για πυραύλους και βλήματα, δεν υπάρχουν μέσα προστασίας έναντι των drones.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση