Τα σουπερμάρκετ αυξάνουν συνεχώς τον τζίρο τους, ενώ τα νοικοκυριά σφίγγουν διαρκώς το ζωνάρι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ακρίβεια έχει έρθει για να μείνει, καθώς φαίνεται, καθώς πρόσφατες έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες και την πορεία των καταστημάτων λιανικής δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών εξασφαλίζουν υψηλούς τζίρους στα σουπερμάρκετ, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους για μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος.

Πολλοί μάλιστα (28%) αναβάλουν την πληρωμή λογαριασμών ή έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών τους, άλλοι τόσοι (28%) χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες και 15% αυξάνουν τον χρόνο εργασίας ή βρίσκουν δεύτερη δουλειά για να ανταπεξέλθουν. 

Μοχλός ανάπτυξης των σ/μ, ο πληθωρισμός

Ο υψηλός πληθωρισμός, της τάξης του 8,9%, ήταν ο μοχλός ανάπτυξης των κερδών των σουπερμάρκετ για το 2023, σύμφωνα με την έρευνα της NielsenIQ στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ οι τιμές στα ταχυκίνητα προϊόντα (είδη διατροφής και βασικά είδη κατανάλωσης) αυξήθηκαν με ρυθμό 9,1%. Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκαν σχεδόν στο ίδιο ποσοστό με το 2022, ενώ η ζήτηση παρουσίασε οριακή αύξηση της τάξης του 0,4%.

Πιο αναλυτικά, τα τρόφιμα & ποτά παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9,0%, με τη ζήτηση να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2022, ενώ την ίδια ακριβώς αυξητική τάση παρουσίασαν και οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, με την διαφορά ότι η πιο μετριοπαθής αύξηση των τιμών τόνωσε την κατανάλωση αυτών των κατηγοριών. 

Να σημειωθεί ότι την πιο υψηλή αύξηση πωλήσεων σε αξία την σημείωσαν τα προϊόντα οικιακής χρήσης στο σύνολό τους με τις τεμαχιακές πωλήσεις τους να αυξάνονται επίσης, κατά 0,8%. Το σύνολο των κατηγοριών bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κ.λπ.) είναι κατηγορία που εμφάνισε την πιο χαμηλή θετική τάση σε όρους τζίρου, στο +4,0%, ενώ τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα, στον αντίποδα, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, στο +10,2%.

Αύξηση πωλήσεων στα online σουπερμάρκετ

Σημαντική αύξηση τζίρου παρουσιάζουν και τα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ, καθώς πολλοί καταναλωτές φαίνεται να τα προτιμούν έναντι των φυσικών καταστημάτων. 

Σύμφωνα με έρευνα της Convert Group, η συνολική αξία των αγορών από τα online σουπερμάρκετ το 2023 έφτασε τα 306 εκατ. ευρώ από 266 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 15%. Στον τζίρο αυτό δεν περιλαμβάνονται Q-Commerce εταιρείες με δικές τους αποθήκες, όπως eFood Market & Wolt Market που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. 

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση και του αριθμού των παραγγελιών κατά 7%, αλλά και της μέσης αξίας των προϊόντων κατά 8%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, από τη σύγκριση των τιμών σε πάνω από 38.000 κωδικούς προϊόντων που πωλούνταν το 2022 και 2023, διαπιστώνεται ότι στο 14% αυτών αυξήθηκαν οι τιμές πωλήσεων πάνω από 20% το 2023. Τις υψηλότερες ανατιμήσεις παρουσιάζουν τα απορρυπαντικά ρούχων (19%), η ζάχαρη (18%) και τα αναψυκτικά (17%). Μείωση τιμών παρουσίασαν προϊόντα όπως το βούτυρο και η μαργαρίνη (8%) και είδη φροντίδας βρεφικού δέρματος (7%).

Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές, για να μπορέσουν να αντέξουν το κόστος διαβίωσης, αλλάζουν διαρκώς τις συνήθειές τους, περιορίζοντας και «κόβοντας» ότι μπορούν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τον Νοέμβριο 2023 με δείγμα 1.000 καταναλωτές, υπάρχει μια αυξητική τάση στην επιλογή προϊόντων από το «καλάθι του νοικοκυριού».

Η χρήση τους έχει αυξηθεί από 28% σε 61%, ενώ το κοινό που θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα έχει μειωθεί από 44% σε 29%. Παρ’ όλα αυτά οι καταναλωτές ζητούν από την πολιτεία να παρέμβει με ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ζητώντας σε ποσοστό 81% τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, ενώ μόλις 10% ζητούν προϊόντα με μόνιμη δέσμευση τιμής και 6% market pass.

Μειώνουν την κατανάλωση

Στην ίδια έρευνα καθίσταται σαφές ότι αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες, τόσο όσον αφορά την αγορά βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και τη διαχείριση χρημάτων.

  • Ποσοστό 75% των ερωτηθέντων (έναντι 71% τον Ιανουάριο 2023) δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α. 
  • Το 52% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. 
  • Το 55% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. 
  • Το 48% (έναντι 40% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος. 
  • Το 28% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. 
  • Το 28% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του. 
  • Ποσοστό 15% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του ενώ ποσοστό 4% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – Μπάζωμα: Μήνυση 170 πολιτών κατά Μητσοτάκη για ηθική αυτουργία στη συγκάλυψη

Συμπληρωματική μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη κατέθεσαν 170 πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων...

Γιατί η ΝΔ θέλει να βλέπουμε τις ευρωεκλογές σαν προκριματικές των εθνικών

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...
Διαφήμιση