Κλείνουν τρύπες στο ΕΣΥ με δανεικούς γιατρούς – Ποιά είναι τα κενά στα νοσοκομεία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Δεβετζόγλου –

Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να προκηρύσσουν και να επαναπροκηρύσσουν θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, όμως τόσο οι χαμηλοί μισθοί, όσο και οι τραγικές συνθήκες εργασίες, αφήνουν τις θέσεις κενές.

«Όταν ένας γιατρός βλέπει ότι υπάρχουν π.χ. 8 κενές οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ και προκηρύσσεται μόνο μία, δεν πρόκειται να πάει. Κι αυτό διότι πολύ απλά γνωρίζει από την αρχή ότι θα κληθεί να κάνει τη δουλειά που αντιστοιχεί σε 8 άτομα», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο νέοι γιατροί δεν πηγαίνουν να εργαστούν στο ΕΣΥ, αλλά είναι και αρκετοί αυτοί που παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται, οι κενές οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται και τα κενά αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αναισθησιολόγων, καθώς σήμερα υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται.

Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού σύμφωνα με την κυρία Γαρίνη, μόλις το 50% των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων είναι καλυμμένες.

Ως εκ τούτου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα χειρουργεία στα νοσοκομεία σε Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κοζάνη και Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Εκτός ελέγχου με τους αναισθησιολόγους είναι η κατάσταση στο «Παπανικολάου», ενώ σημαντικές ελλείψεις έχει και το «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

«Επίσης, τα χειρουργεία στο “Βενιζέλειο” Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου τον Σεπτέμβριο είχαν κλείσει λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αυτή τη στιγμή δουλεύει με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι τέλος Φεβρουαρίου φεύγουν. Άρα μπορεί πάλι να κλείσουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για προσλήψεις», αναφέρει η κυρία Γαρίνη.

Όπως εξηγεί η ίδια, τα περισσότερα νοσοκομεία λύνουν προσωρινά το πρόβλημα με δανικούς γιατρούς από τα δίπλα νοσοκομεία και έτσι όλοι πιέζονται.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου μετά την ανακοίνωση των γιατρών για κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να τοποθετήσει δανικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.

Βέβαια, προκήρυξε και θέσεις αναισθησιολόγων με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, όμως καθώς το πρόβλημα ήταν γνωστό, δεν θα έπρεπε οι γιατροί να φτάσουν σε σημείο να αντιδράσουν και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει αποκλειστικά παιδιά.

«Με μπαλώματα και δανεικούς γιατρούς δεν γίνεται να λειτουργήσουν εύρυθμα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ», λέει στο NEWS 24/7 η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας πρόσφατα έκλεισε χειρουργική αίθουσα διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Από τις 10 λειτουργούν οι 6 και σε συνάντηση που κάναμε με τον διοικητή πρόσφατα, μας είπε ότι μάλλον θα κλείσει και ακόμη μία. Σήμερα, μας ήρθε ενημέρωση από τη διευθύντρια του αιματολογικού, διότι δεν έχει προσωπικό και ενδέχεται να κλείσει και αυτό το τμήμα. Επίσης, για να μην κλείσει ο αξονικός τομογράφος, οι ασθενείς κάνουν εσωτερικά τις εξετάσεις και οι γνωματεύσεις γίνονται από γιατρούς εξ’ αποστάσεως από ιδιωτική εταιρεία. Είχαν πει ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, αλλά τελικά πρόσφατα ανανέωσαν την σύμβαση. Και σε αυτήν την περίπτωση είχε προκηρυχθεί θέση, αλλά βγήκε άγονη» λέει η κ. Αγρογιάννη.

Η ίδια εξηγεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι προκηρύξεις είναι προσχηματικές. «Ποιος θα κάνει τα χαρτιά του για να έρθει στον αξονικό τομογράφο με δύο γιατρούς, όταν το τμήμα προβλέπει για τη λειτουργία του 8 γιατρούς», και η κυρία Αγρογιάννη.

Πολύ μεγάλο θέμα, εξηγεί, υπάρχει με όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως βιοχημικά, παθολογοανατομικά εργαστήρια, τα οποία όπως έχουμε ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει το πρόβλημα, θα κάνει κεντρική συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια για να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Τι ζητούν οι γιατροί για να λειτουργήσουν σωστά τα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε δώσει στο υπουργείο Υγείας αναλυτική λίστα με τα προβλήματα στα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Τα κενά που προκύπτουν από τη λίστα είναι για να λειτουργούν οριακά τα νοσοκομεία και όχι η λίστα με τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες όπως δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για να καλυφθούν.

«Δυστυχώς, από τη λίστα με τις κρίσιμες προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας δεν κάλυψε καμία από τις θέσεις που είχαμε αιτηθεί από πέρυσι», καταλήγει η κ. Αγρογιάννη.

Παίδων «Αγία Σοφία»Προσλήψεις προσωπικού σε νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το «Αγλαΐα Κυριακου»), τμήμα Ανοσολογίας, τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγους.
«Παμμακάριστος» 3 παθολόγους, ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τμήματος
«Σισμανόγλειο»Άμεση πρόσληψη 2 θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 παθολόγων, 5 χειρουργών και πνευμονολόγων.
«Γεννηματάς» Παθολόγους με άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων
«Μεταξά»Πρόσληψη 8 ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών.
ΨΝΑΠροσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.
«Αττικόν»Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα.
Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»Πρόσληψη πνευμονολόγων
«Άγιος Σάββας»Προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων
Κέντρο Υγείας ΜαρκόπουλουΠροσλήψεις 2 γενικών γιατρών, παιδιάτρων και 3 εργαστηριακών.
Κέντρο Υγείας ΛαυρίουΠροσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.
Κέντρο Υγείας ΚαπανδριτίουΠροσλήψεις 4 γενικών γιατρών, 1 καρδιολόγου, 1 πνευμονολόγου και οφθαλμίατρους.
Κέντρο Υγείας ΣπάτωνΠροσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.
Κέντρο Υγείας Νέας ΜάκρηςΠροσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών.
Πηγή: news247.gr
Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γ. Τσίπρας: Αν δεν έχουμε συνεννόηση με Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε δημόσια θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθυντής της ΚΟ...

Μητσοτάκης άθλια ψευδόμενος στη συνάντηση με την Μέτσολα

Σε άθλια ψευδολογία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια...

Εξεταστική για Τέμπη: Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη ΝΔ για συγκάληψη

Αποχώρησαν από την Εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την...
Διαφήμιση