ΣΥΡΙΖΑ: Οι νικητές, οι σοκαρισμένοι και οι “κυανόκρανοι”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος – Μια εικόνα εύφλεκτης ρευστότητας που κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει που θα οδηγήσει παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «σοκ» των τελευταίων εβδομάδων που οδήγησαν στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην θέση του προέδρου. Έτσι ενώ  η νέα ηγεσία ήδη ξεκίνησε να δρομολογεί τις κινήσεις της για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων άσκησης της πολιτικής της πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα και στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαμορφώνονται τρείς βασικοί πόλοι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Από την πλευρά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί αναταράξεις εντός του κόμματος αλλά μία ενιαία πορεία στην κατεύθυνση της υλοποίησης της εντολής που έλαβε από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Από ότι φαίνεται όμως το όριο αυτής της βούλησης βρίσκεται εκεί που ξεκινά αυτό που η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως το δικαίωμά της να προωθήσει αλλαγές τόσο σε επίπεδο προσώπων αλλά κυρίως στο επίπεδο της λειτουργίας του κόμματος και των πολιτικών του προτάσεων και θέσεων.

Εντολή Ναυάρχου

Με σαφή τρόπο φαίνεται πως εξέπεμψε αυτό το πνεύμα ο στενός συνεργάτης (όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται) του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του επισήμανε ότι «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, που έχουν να δώσουν και να προσφέρουν σε αυτό το κόμμα ανεξαρτήτως του ποια θέση πήραν στην αντιπαράθεση. Το θέμα είναι πως πρέπει να αναγνωριστεί και να δεχτεί όλο το σύστημα ότι υπάρχει ένα καινούριο ξεκίνημα. Αντιδράσεις θα υπάρχουν. Και χτες ακουστήκανε φωνές και από την νεολαία κτλ. Μια είναι η αντιπαράθεση, μια η γκρίνια, αλλά γεγονός είναι ένα. Αυτός είναι αρχηγός, αποφασίστηκε». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη». Μια δήλωση που οφείλει να συνδυαστεί με την προεκλογική δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη που επισήμανε ότι «εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει μία τάση: Η δημοκρατική».

Αυτά την ίδια στιγμή που ένας ακόμη – προερχόμενος από την Κρήτη- ακραιφνής υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολλάκης μοιάζει να επέστρεψε στην συνήθη του δραστηριότητα: Τις αντιπαραθέσεις μέσω του διαδικτύου. Η κυριότερη από αυτή την χθεσινή ημέρα ήταν αυτή που είχε με τον συντοπίτη του Γιώργο Σταθάκη όταν ο τελευταίος σύγκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη με τον επικεφαλής των 5 Αστέρων στην Ιταλία Πεπε Γκρίλο. Ο Π.Πολάκης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «απέρριψε με πάταγο  όλους τους αυτοδιορισμενους θεματοφύλακες  και ιδιοκτήτες του ,της μηδενικής αντιπολίτευσης».

Ερωτήματα

Στο αντίποδα διεργασίες φαίνεται να υπάρχουν στους χώρους που δεν στήριξαν στην εκλογική διαδικασία τον Στέφανο Κασσελάκη . Αυτές δεν διαφαίνονται (τουλάχιστον με δημόσια έκφραση) στο άτυπο χώρο που συνιστά η Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση. Αν και η επιλαχούσα της προηγούμενης Κυριακής έδωσε σαφές συμβολικό στίγμα με την υψωμένη γροθιά μπροστά από τα γραφεία της Κουμουνδούρου υπό τον ήχο του συνθήματος «δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά». Διεργασίες φαίνεται πως γίνονται και στην νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβαλε και το ετήσιο φεστιβάλ της.

Πιο σαφή σημάδια εντοπίζονται στον χώρο της  Ομπρέλλας. Εκεί τίθεται με ευθύτητα το θέμα του αν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να προωθήσει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αριστεράς, σε κόμμα του κέντρου. Όπως ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης «ακουγα χθες ένα σύνθημα έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ‘Στέφανε άλλαξε τα όλα’. Όλα τι; Για ένα κόμμα της αριστεράς; Σημαίνει τελικά τη μετάλλαξή του; Να μην είναι πλέον αριστερό κόμμα;». Με βάση αυτά επισήμανε πως  «η ενότητα πάντα πρέπει να επιδιώκεται αλλά πρέπει να έχει πολιτικές προϋποθέσεις και πολιτική βάση». Ακόμη πιο ξεκάθαρο έκανε το ζήτημα αυτό σε χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βουτσής. Αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το αν ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αριστεράς θα μετατραπεί σε «Δημοκρατική Συμπαράταξη» έχει επιλυθεί και κριθεί ήδη στα Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει με σαφήνεια το ποια ζητήματα αφορούν αποφάσεις του προέδρου και ποια αποφάσεις οργάνων η συνεδρίων. Εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως το συνέδριο του κόμματος πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο όπως έχει αποφασιστεί.

Ενωτικοί

Όλη η παραπάνω εικόνα αποτελεί το «εύφλεκτο υλικό» που υφίσταται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως διαφαίνεται πως ταυτόχρονα διαμορφώνεται και ένα ρεύμα στελεχών, που είτε τάχθηκαν με τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε με την Έφη Αχτσιόγλου που θα μπορούσαν να αποκληθούν «οι κυανόκρανοι». Την φράση αυτή άλλωστε χρησιμοποίησε για να περιγράψει την τάση αυτή ο Νίκος Φαραντούρης υποψήφιος βουλευτής και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε τηλεοπτική, «προσφερόμενος» ταυτόχρονα να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και ο Χάρης Μαμουλάκης που συναντήθηκε χθες με τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο στήριξε στον δεύτερο γύρο, παρότι στον πρώτο είχε στηρίξει Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ανάλογη γραμμή πιθανότατα θα κρατήσουν και άλλα στελέχη που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, στην λογική της αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα. Ενός στελέχους που κινείται τηρώντας αποστάσεις από σχεδόν όλες τις πλευρές, φημολογήθηκε όμως ότι ίσως θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του γραμματέα μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Διονύσης Τεμπονέρας επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει από τον Ιούλιο ήδη να προηγηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια να αναδειχθεί η ηγεσία του. Επίσης επισήμανε ότι «την επόμενη μέρα, πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι, όχι με μια ενότητα η οποία θα είναι κατ’ επίκληση και κατ’ επίφαση» ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για δυισμούς. Θα πρέπει, ουσιαστικά, το αμέσως επόμενο διάστημα να βρούμε, πάση θυσία, τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο του κόμματος το καινούργιο, ο νέος πολιτικός φορέας, η νέα αρχή, θα εμπλέκει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους». Την ίδια στιγμή όμως εκτίμησε ότι «στοιχιζόμαστε πίσω από τις αξίες τις ιδέες και τα οράματα» και όχι από πρόσωπα. Εκτίμηση που εμφανώς αντιτίθεται σε ένα «προεδροκεντρικό» κόμμα.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση