*Του Άγγελου Προβολισιάνου –
Ο πρωθυπουργός βγάζει το κράτος από την εξίσωση για την ασφάλεια των πολιτών έναντι των φυσικών καταστροφών.
Την αποποίηση των κρατικών ευθυνών και υποχρεώσεων μπροστά στις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση σήμανε η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των ακινήτων. «Είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας τους ασφαλιστές να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, ενώ νωρίτερα είχε φροντίσει να αποσαφηνίσει ότι «οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της».
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται την κοινωνική θωράκιση έναντι των φυσικών καταστροφών με όρους ιδιωτικής συναλλαγής και πριμοδότησης των ασφαλιστικών εταιρειών. Σκοπός να αποσυνδέσει το κράτος από την ανάγκη διοχέτευσης πόρων για όσα το ίδιο δεν φρόντισε να προστατεύσει με έργα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής θωράκισης. Και όλα αυτά την ώρα που στη Θεσσαλία χιλιάδες σπίτια, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες βούλιαξαν στη λάσπη, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
Για παράδειγμα, η Νικολέτα Παπάρα, πλημμυροπαθής του χωριού Αγία Τριάδα Καρδίτσας, αφηγείται στο Documento ότι όχι μόνο αδυνατεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στο σπίτι της αλλά δεν μπορεί και να μισθώσει άλλο ακίνητο διότι οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστρέψει στην οικία της. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενά της, στην ίδια μοίρα βρίσκονται πολλές ακόμη οικογένειες.
Οι ενοικιαστές
Το Documento επικοινώνησε με τους εκπροσώπους όλων των φορέων που θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στον δημόσιο διάλογο για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ) Αγγελος Σκιαδάς προέβλεψε ότι οι μισθωτές θα πληρώσουν το μάρμαρο, τονίζοντας πως «όποιο βάρος προκύπτει στα ακίνητα μετακυλίεται στους ενοικιαστές». Συμπλήρωσε δε ότι «πάντα συμβαίνει αυτό. Λόγου χάρη, το ίδιο έγινε με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών», χαρακτηρίζοντας «χαράτσι» την υποχρεωτικότητα.
Οι ασφαλιστικές
Από την άλλη πλευρά, η Ελίνα Παπασπυροπούλου, γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κρίνει «πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει στο να δοθεί βιώσιμη λύση στη διαχείριση των ζημιών από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων χωρών», δηλώνοντας παράλληλα ότι η ΕΑΕΕ θα δώσει το παρών στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση και επισημαίνοντας την «ανάγκη θέσπισης ισχυρών κινήτρων», κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Αναφορικά με τα κοινωνικά αντανακλαστικά επί της υποχρεωτικής ασφάλισης, η Ελ. Παπασπυροπούλου σημειώνει ότι το πώς θα το εκλάβει η κοινωνία εξαρτάται από δύο παράγοντες: «Πρώτον, από την ενημέρωση. Η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί με συστηματικό τρόπο για τους κινδύνους που διατρέχει η περιουσία μας από τις φυσικές καταστροφές και το μεγάλο κόστος που επιφέρουν ώστε να αντιληφθεί την αναγκαιότητα να την ασφαλίσει» και θέτει ως δεύτερο παράγοντα τα κίνητρα, τα οποία πρέπει να είναι ισχυρά για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ασφαλιστούν.
Υποστηρίζει δε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση που η εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη ίσχυε πριν από τη θεομηνία στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι «οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ)», ενώ περιγράφει ως προσιτή την ασφάλιση κατοικιών, δίνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τα 12 ευρώ μηνιαίως για ασφάλιση διαμερίσματος 100 τ.μ., το οποίο ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, καλύπτοντας περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού και φυσικών καταστροφών.
Οι ιδιοκτήτες
Εκ μέρους των ιδιοκτητών, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σταύρος Παραδιάς, αν και αρχικά εμφανιζόταν κατά της υποχρεωτικότητας, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο documentonews.gr την ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τις προθέσεις του, τελικά τάχθηκε «υπέρ της καθολικότητας» απαιτώντας κίνητρα από το κράτος.
«Δεν είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας, είμαστε υπέρ της καθολικότητας» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Η καθολικότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει εάν το κράτος δεν θεσπίσει σοβαρά μέτρα. Δηλαδή» εξήγησε «θα παραμείνει χωρίς αντικείμενο κάθε απόπειρα υποχρεωτικότητας εάν τα μέτρα δεν είναι τόσο ελκυστικά που να κάνουν τον κάθε πολίτη να μην αφήσει την περιουσία του ανασφάλιστη. Δεν ζητάμε το κράτος να μας πληρώσει το 100% της ασφάλισης. Ζητάμε όμως τα κίνητρα να είναι ουσιαστικά και όχι προσχηματικά και συμβολικά». Επ’ αυτού, ο Στ. Παραδιάς έφερε παράδειγμα την απαλλαγή του 50% των ασφαλίστρων από τον φόρο εισοδήματος, κάτι που ίσχυε έως και τη μνημονιακή κρίση. Σε σχέση με τις αντιδράσεις στην ομοσπονδία μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, ανέφερε πως υπάρχουν μέλη που αντιλαμβάνονται ως χαράτσι την υποχρεωτικότητα, γεγονός όμως που δεν συνάδει με τη γενική βούληση της ΠΟΜΙΔΑ.
Θα πληρώσουν πάνω από €350 εκατ. για τον Ντάνιελ
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το «ασφάλιστρο Μητσοτάκη» είναι μια ένεση ρευστότητας στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς για τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο καλούνται να καταβάλουν τεράστια ποσά ως ασφαλιστικό κίνδυνο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποζημιώσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να κατευθύνεται στον Θεσσαλικό Κάμπο και δη στις επιχειρήσεις που ασφαλίστηκαν μετά τον Ιανό, προφανώς διότι διέβλεψαν ότι τα έργα βιτρίνας δεν θα έφερναν αποτέλεσμα στην επόμενη νεροποντή… Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιανός στοίχισε στην ασφαλιστική αγορά 40 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα γίνεται λόγος για οκταπλάσιο κόστος. Αυτό κατευθύνεται κυρίως στην κάλυψη επιχειρήσεων λόγω διακοπής εργασιών.
Πηγή: documentonews.gr
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI