ΣΥΡΙΖΑ: Επτά «όχι» στην εισήγηση Κασσελάκη για την Κ.Ε. – Ποιοί συμφωνούν με το κείμενο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Διάθεση έκφρασης των διαφορετικών απόψεων αλλά και συνεννόησης φαίνεται πως χαρακτήρισε τη συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν «γόνιμο και παραγωγικό», χωρίς να απουσιάζουν οι διαφωνίες και οι ηχηρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες πάντως εκφράστηκαν με «ήπιο» τρόπο.

Μεταξύ άλλων, επτά μέλη της Π.Γ. (και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Νοτοπούλου, Ραγκούσης και Συμεωνίδου) καταψήφισαν σημεία του κειμένου της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο. Οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως την αποτίμηση-απολογισμό για τις ευρωεκλογές, ενώ υπήρξαν ενστάσεις για τον τρόπο που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγής». Επίσης, υπήρξαν τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για λάθη και αστοχίες του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Από την πλευρά της η γραμματέας της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου κάλεσε όσους διαφωνούν να καταθέσουν παρατηρήσεις και τροπολογίες, ώστε να ενσωματωθούν και να προωθηθούν στην Κ.Ε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έμεινε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνεδρίασης, καθώς είπε κατά τη δευτερολογία του ότι «ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική και ευγενική συνεδρίαση. Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία».

Κατά την πρωτολογία του, ο Στ. Κασσελακης δήλωσε με αισιοδοξία πως «Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι μπορούν να βρεθούν τομείς και πεδία για κοινοβουλευτική συνεργασία με άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, μέσω προτάσεων  νόμου ή τροπολογιών, κάτι για το οποίο φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία από όλα τα μέλη της Π.Γ.  

Στο τραπέζι της συνεδρίασης μπήκε και το θέμα με την εφημερίδα «Αυγή». Μάλιστα, εργαζόμενοι της εφημερίδας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση της Π.Γ. και να καταθέσουν τις απόψεις τους για ό,τι συμβαίνει. Πριν από την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας, εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αυγή» προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του κόμματος, ενώ είχαν και συνομιλία με τον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν ήρθες ποτέ να μας δεις να μιλήσουμε», του είπαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, με τον πρόεδρο να απαντά: «Mea culpa».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ενδελεχή ενημέρωση από τον οικονομικό διευθυντή κ. Μαυροκεφαλιδη, για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και για όλα τα έξοδα του κόμματος.

Η επιτροπή για τις καταστατικές αλλαγές

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθούν τα οργανωτικά θέματα. Ακόμα μια συνεδρίαση της Π.Γ. θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα νέα Π.Γ., η οποία θα προετοιμαστεί την Κ.Ε. εν όψει του Συνεδρίου, που πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο (εφόσον είναι εφικτό, θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τέλη Σεπτεμβρίου). 

Η Κεντρική Επιτροπή θα ορίσει επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές και θα συνεδριάσει «αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου». Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο. Στην επιτροπή που θα συζητήσει τις καταστατικές αλλαγές, θα συμμετέχουν τα εξής στελέχη του κόμματος:  

  • Αλεξιάδης
  • Τζάκρη
  • Κορμάς
  • Δούρου
  • Σκορινης
  • Κουβέλη Μ.
  • Βουλγαράκης
  • Καλαματιανός
  • Πούλου
  • Ρεπούση
  • Μπουρνούς
  • Μαντζουράνης
  • Κούβελα
  • Ζαχαριάδης
  • Ρήγας
  • Σουλελέ
  • Παναγιώτης Παναγιώτου
  • Κασιμάτη Νίνα
  • Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
  • Γκοτσόπουλος Θοδωρής
  • Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος (γραμματέας Νεολαίας)
  • Καφαντάρη Χαρά
  • Μπελώνη

Το κείμενο της εισήγησης 

Με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και άλλα κρίσιμα διεθνή θέματα, όπως οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Λωρίδας της Γάζας, ξεκινά το κείμενο της εισήγησης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. 

Στη συνέχεια γίνεται αποτίμηση των ευρωπαϊκών εκλογών, στην οποία τονίζεται ότι «σημαδεύτηκαν από την αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών, και εθνικιστικών δυνάμεων, τη συγκράτηση των ποσοστών των κομμάτων του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη ραγδαία πτώση των Πράσινων και των Φιλελευθέρων, και από τη στασιμότητα των ποσοστών της Αριστεράς».    

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι «η ηχηρή αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπέστη μια μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών, η σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δεύτερη θέση, μετά από μια περίοδο διασπάσεων και εσωστρέφειας,  η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πιάσει τους στόχους που έθεσε το ίδιο, η  αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, όπως και η πολύ μεγάλη αποχή, σηματοδοτούν μια αλλαγή του πολιτικού πεδίου, αλλά και μια κρίση αντιπροσώπευσης».

Θετική είναι η αποτίμηση για την «επίδοση» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αν και σημειώνεται πως «δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της ΝΔ, παρότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν, θέτοντας την ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις». Αναφέρεται επίσης πως «πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η κατάταξή του στην 3η θέση σε εκλογικές περιφέρειες ιδίως εκεί που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών και λειτουργικών αδυναμιών που είχαν επίπτωση στο αποτέλεσμα».

Στα θετικά σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

 «Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν.  Οι επιθέσεις της ΝΔ, των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσαν στο κενό. Η  εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  για μια νέα αφετηρία.».

 «Μια σειρά από  επιμέρους, ποιοτικά στοιχεία, αποτελούν τη βάση μιας αισιόδοξης προοπτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε πρώτος στις ηλικίες 17-34, στους φοιτητές, τους άνεργους, ενώ αύξησε τα ποσοστά του στις λαϊκές περιοχές των  αστικών κέντρων, μειώνοντας σημαντικά και τη διαφορά με τη ΝΔ».

 «Η πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου με προκριματικές εκλογές για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος ανέδειξε ένα ψηφοδέλτιο που συνδύασε τη γνώση και την εμπειρία, με την ανανέωση».

 «Η ισχυρή εκλογική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αναδεικνύει την ισχυρή του θέση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Αφού γίνεται αποτίμηση των επιδόσεων των άλλων κομμάτων στις ευρωεκλογές, αναφορά στο μεγάλο ποσοστό αποχής, επισήμανση της ανόδου της ακροδεξιάς και κριτική στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, το κείμενο συνεχίζει με «τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις νέες συνθήκες» και την επόμενη μέρα του κόμματος. 

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνονται τα εξής: 

Πρώτιστος στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος (τονίζεται πως ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας και ειδικά στην περιφέρεια).

Ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και, ειδικά, στους ανθρώπους που έρχονται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια με ιδέες και όρεξη για δουλειά, προχωρούμε τον μετασχηματισμό και βελτιώνουμε τις λειτουργίες  μας, με αυτοκριτική».

Αναφορικά με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, τονίζεται ότι η σχετική συζήτηση «είναι πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία». Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο ίδιο πνεύμα, σημειώνεται ότι «ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης».

Όπως αναφέρεται με νόημα, «με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία». 

«Οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των Κομμάτων. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη», αναφέρεται επίσης στο κείμενο.  

Επίσης, γίνεται αναφορά στα οικονομικά του κόμματος, όπου υπογραμμίζεται πως οι μόνοι πόροι του είναι η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και οι συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της “Αυγής“, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Αυγής που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο», σημειώνεται με νόημα.
 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Φονικό χτύπημα του Ισραήλ σε σχολείο όπου είχαν βρεί καταφύγιο εκτοπισμένοι!

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν το Σάββατο 6 Ιούλη...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: «Ολοκληρωτικός μηχανισμός η ΕΕ, διοικείται από Μαρίες Αντουανέτες» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι...

Σε ποια χέρια θα μείνει ο… μουτζούρης της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ;

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Άλλη μια συνεδρίαση της...

Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην εισήγηση Κασσελάκη – Έρχεται «καυτό» τρίμηνο μετά τις διαφωνίες

Με τις ψηφοφορίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου καταψηφίστηκε...
Διαφήμιση