Συνεχίζουν τα χτυπήματα στην Δημόσια Υγεία – Διαβούλευση για ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνεχίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα βάναυσα χτυπήματα στην υγεία βάζοντας σε διαβούλευση χθες, μέσα στο καλοκαίρι, το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία που έχει εξαγγείλει και περιγράψει από πέρυσι τον Νοέμβριο, απέναντι στο οποίο στέκεται ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου πανελλαδικού δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη όλων των όρων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ισότιμης κοινωνικής επανένταξης.

Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο της Ν.Δ το οποίο συρρικνώνει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και διογκώνει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας, διευκολύνοντας, με πρόσχημα την κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης, το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών και την ανάπτυξη και επέκταση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών.

Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν οι ανάγκες των ανθρώπων –ασθενών και των οικογενειών τους– για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων-δωρεάν υπηρεσιών, αλλά και για την κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης που εφαρμόστηκε εδώ και έναν αιώνα από τις κυβερνήσεις.

Πίσω από το χιλιοειπωμένο άλλοθι της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» εντείνει την επιχειρηματική δράση και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. Οπως είχε από την αρχή αποκαλύψει ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με ΣΔΙΤ προωθείται η αναμόρφωση του προσανατολισμού για την ψυχική υγεία, αλλά και του χώρου των εξαρτήσεων.

Στην πράξη ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ), το Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, η αναμόρφωση, το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της ψυχικής υγείας. Στο ίδιο νομοσχέδιο ισοπεδώνεται και ο τομέας των εξαρτήσεων για τον οποίο δημιουργείται άλλος ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), ο Eθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κάτω από αυτόν τον φορέα θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, προοπτική που ισοδυναμεί με δραματικές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη θεραπευτική διαδικασία, με σοβαρές επιπτώσεις στον στόχο της απεξάρτησης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με “δείγματα γραφής” στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το “18ΑΝΩ”, το “ΑΡΓΩ”, το “ΔΙΑΠΛΟΥΣ”, ο “ΙΑΝΟΣ”, τα Κέντρα Πρόληψης», αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ σε ανακοίνωσή του, καλώντας όλους τους φορείς σε συσκέψεις, στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση