Συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη: Όλα καλώς καμωμένα και απειλές μην έρθουν οι «ακατάλληλοι»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε κρεσέντο αυτοθαυμασμού και φιλαυτίας επιδόθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, όπου στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου, υποσχέθηκε μειώσεις έμμεσων φόρων, την επόμενη τετραετία, αλλά και απείλησε ότι όλα θα πάνε στράφι, αν δεν τον εμπιστευθεί ξανά ο λαός.

Βασική επωδός σε κάθε θέμα, τι είχε γίνει επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και πόσο καλύτερα τα έχει κάνει ο ίδιος έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Από την ανεργία και το έλλειμμα έως τη φορολογία και τα σκάνδαλα.

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», είπε έπειτα από σχετική ερώτηση, και επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία του, είπε:

«Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Εκτίμησε δε ότι μπορεί οι τιμές «να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», ο οποίος όπως είπε «στα τρόφιμα είναι χαμηλότερος από την Ε.Ε.». 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι το καλάθι του νοικοκυριού ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε το αντέγραψε και η Γαλλία. Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους αδύναμους. 

Όσον αφορά τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, με μισθούς λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, που έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα στήριξης, που πληρώνει όλα τα κόστη στο 100%, είπε ότι όλοι έχουν ωφεληθεί από την πολιτική μας, λιγότερος ΕΝΦΙΑ, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, μείωση κόστους μεταβίβασης περιουσίας από γονείς σε παιδιά, ενώ το brain-drain άρχισε να αναστρέφεται πια.

«Οι ενστάσεις σας στην ΕΛΣΤΑΤ»

Στην ερώτηση, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ το market pass έχει εξαϋλωθεί καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε που ανακοινώθηκε, αμφισβήτησε τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Μάλιστα, ερμήνευσε τις αντιδράσεις των πολιτών ως «καλή προσπάθεια, αλλά θέλουμε κι άλλα». Και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ, διότι θα λείψουν φόροι 2 δισ. 

Και αμφισβητώντας εμμέσως την ακρίβεια, είπε ότι ο πληθωρισμός είναι δύο μονάδες μικρότερος από την Ευρώπη, και «αν δεν σας αρέσουν τα στοιχεία, οι ενστάσεις σας στην ΕΛΣΤΑΤ»

Και επανερχόμενος στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να τον συνδέσει με την πτώση της κυβέρνησης Τρας στη Βρετανία, λέγοντας ότι αν ο «κ. Τσίπρας προσπαθούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο, δεν θα είχε αντέξει ούτε 44 ημέρες».

«Μαξιλάρι; Ποιο μαξιλάρι»

Σε ερώτηση για το μαξιλάρι των 37 δισ. που βρήκε η κυβέρνησή του, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ δεν μπόρεσε να το αμφισβητήσει ως γεγονός, υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι τα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι σήμερα 39 δισ.

Είπε ότι σε σχέση με το «μαξιλάρι» το οποίο επικαλείται ο κ. Τσίπρας η διαφορά είναι ότι εκείνο ήταν «προϊόν λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης που μάλιστα του είχαν επιβάλει οι δανειστές» να το έχει στην άκρη γιατί διαφορετικά «κανείς δεν θα εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση». 

«Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα». Σημείωσε δε ότι αυτά τα σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας.

Μειώσεις φόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.

Από κει και πέρα «η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».

Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ανεργία

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και των γυναικών που δεν μειώνεται, παρά τη μικρή μείωση των γενικών δεικτών της ανεργίας, υποστήριξε ότι, αντίθετα έχουν μειωθεί, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά εμείς «ξεκινάμε από μεγαλύτερη βάση».

Και ως μέτρα, μίλησε για την επανακατάρτιση και τη συνειδητή επιλογή νέων να μην μπουν στα πανεπιστήμια, αλλά να επιλέξουν να σπουδάσουν σε δημόσια ΙΕΚ.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Στην ερώτηση, αν όπως προβλέπεται υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, είπε ότι είναι πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις, πριν από τον Φεβρουάριο, και «μάλωσε» τον δημοσιογράφο «που δεν βλέπει τι έχει πετύχει η κυβέρνηση» και κοιτάζει στο μέλλον και στο τι μπορεί να γίνει.

Και κάλεσε σε «υπομονή, αυτοσυγκράτηση», γιατί «κρίσεις καραδοκούν από παντού» και η κυβέρνηση διατηρεί «δημοσιονομικές εφεδρείες», γιατί δεν ξέρουμε «πότε θα χρειαστούμε χρήματα».

Επενδυτική βαθμίδα

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, υποστήριξε ότι αν τη χώρα δεν είχε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ελλάδα θα την είχε πάρει όπως π.χ. η Πορτογαλία.

Και στο γνωστό πνεύμα «αν δεν βγούμε εμείς ξανά στις εκλογές, θα έρθει η καταστροφή», είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν τις εκλογές, παρακολουθούν και «αν δεν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» ή η χώρα μπει σε μακροχρόνια πολιτική αναταραχή, ή εφαρμοστεί ένα άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε η επενδυτική βαθμίδα κινδυνεύει.

Πάντως, εκτίμησε ότι, αν όλα πάνε καλά θα την αποκτήσουμε μέσα στο 2023.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (1η Απριλίου αντί 1η Μαΐου) με τον χρόνο των εκλογών είπε ότι δεν ισχύει αυτό, αλλά «την 1η Απριλίου ξεκινά όμως η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο».

Υποστήριξε ότι «η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων», φέρνοντας παράδειγμα τον τουρισμό.

Για τον κατώτατο μισθό επισήμανε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι μία σημαντική αύξηση.

Επίσης, όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών, είπε ότι όταν οι εργοδότες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους, του λέει να αυξήσουν τους μισθούς. Και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα αντί να αυξήσουν τους μισθούς, όπως παροχές σε είδος ή παιδικούς σταθμούς ή άλλα μέτρα. Όσο για το Δημόσιο, προανήγγειλε νέο μισθολόγιο από το 2024.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για απευθείας αναθέσεις και σκάνδαλα

Στην ερώτηση για τα συντριπτικά στοιχεία από τη Διαύγεια για 353.272 απευθείας αναθέσεις, αλλά και τα σκάνδαλα Πάτση και Χειμάρα, είπε ότι «δεν έχει την ίδια εικόνα», αλλά δικαιολογήθηκε επικαλούμενος την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας.

Όσον αφορά τα σκάνδαλα, είπε ένα ασαφές ότι «όλα ερευνώνται» και πως ο ίδιος δεν φοβάται να απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις, ότι αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, βγήκε να απαντήσει, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν απαντά για όσα λέγονται στο ειδικό δικαστήριο.

Ευρωπαϊκό και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

Στην ερώτηση σχετικά με το αυξημένο κόστος ενέργειας που απειλεί επιχειρήσεις ακόμη και με λουκέτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, και το απέδωσε στις επιδοτήσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Όπως είπε και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση.

Ωστόσο, ευλόγησε για άλλη μια φορά τα γένια του, λέγοντας ότι το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί χάρις στο πλαφόν που αποφάσισε η Ε.Ε. χάρη και στη δική του προσπάθεια.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση