Συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το φυσικό αέριο – Τα στρατόπεδα και η πρόταση για το πλαφόν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εν μέσω διπλού εκβιασμού για το φυσικό αέριο συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το μεν Κατάρ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην τροφοδοσία λόγω του υπό διερεύνηση σκανδάλου και της αναστολής της πρόσβασής του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο δε διαχειριστής των χρηματιστηρίων ICE ότι θα μεταφέρει εκτός Ε.Ε. τον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης αερίου TTF.

Από την πλευρά τους οι 27 υπουργοί προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, στο πλαίσιο μιας τελευταίας απόπειρας διαπραγματεύσεων πριν τα Χριστούγεννα ύστερα από πολλές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες βράδυ, οι χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών του αερίου από αυτό που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήτοι  στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ένα τριήμερο έναντι 275 ευρώ ανά μεγαβάτ για δύο εβδομάδες.

Οι γνωστοί αντιρρησίες 

Μια ομάδα 11 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιέζουν για χαμηλότερη τιμή, στα 160 ευρώ. Ωστόσο, τα κράτη – μέλη παραμένουν διχασμένα όσον αφορά το σχέδιο, το οποίο έχει φέρει αντιμέτωπη μια ομάδα χωρών που είναι επιφυλακτικές απέναντι στην παρέμβαση – Αυστρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Δανία και Κάτω Χώρες – με μια ομάδα περίπου 16 ακόμη χωρών που τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμών.

Οι υπουργοί έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι το βράδυ σε ένα πλαφόν και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. 

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών, υπογράμμισε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε παραπέμψει, κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη εβδομάδα, στους υπουργούς Ενέργειας καλώντας τους να «οριστικοποιήσουν» μια συμφωνία για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς μέχρι σήμερα.

Κοντά στην πολυπόθητη απόφαση;

Η Ε.Ε. είναι «πολύ κοντά σε μια απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ για να συμπληρώσει: «Όταν φτάνουμε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε μόνο σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών, τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε πραγματικά κοντά σε μια απόφαση».

Όμως, η κατάσταση μπορεί ακόμα να εκτροχιαστεί. Την Παρασκευή, ο διαχειριστής του κύριου κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ απειλούσε να αποχωρήσει λόγω του ανώτατου ορίου. Αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Γκόλομπ. “Θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές απόψεις σχετικά με αυτό, ειδικά από εκείνους που επωφελήθηκαν από αυτές τις τεράστιες εκτοξεύσεις των τιμών, οπότε δεν θα άκουγα πραγματικά τα επιχειρήματά τους”, δήλωσε.

Άλλοι διαφωνούν. «Πρόκειται για μια πραγματική απειλή. Γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικό», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι ο φορέας εκμετάλλευσης, η ICE, βρισκόταν σε διάλογο με πολλές πρωτεύουσες της Ένωσης σχετικά με τα σχέδια για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου, αλλά ένιωσε την ανάγκη να πιέσει περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. «Υποθέτω ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία». εκτίμησε.

Η σκιά του Qatar-Gate 

Οι κατηγορίες για δωροδοκία του Κατάρ θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες της ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ντόχα προειδοποιεί το μπλοκ ότι οι κατηγορίες κατά του βασιλείου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός που δημιουργεί διακρίσεις … θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε χθες διπλωμάτης του Κατάρ.

Οι συνολικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, η σημασία του Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί χάρη στη μεγαλεπήβολη επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027.

Τι δήλωσε ο Έλληνας υπουργός 

Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε τα εξής:

«Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Κληθείς να σχολιάζει την πρόταση του πλαφόν στα 188 ευρώ, ο υπουργός τόνισε πως «το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

*ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση