Σε συναγερμό βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα από τα ξημερώματα, προκειμένου να αποτρέψει την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, κάτι που όπως είχε επιβεβαιώσει η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχεδιαζόταν να γίνει «μέσα στον Ιούνιο».
Οι φοιτητές από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ ξεκίνησαν πορεία με προορισμό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι συνεχείς κυβερνητικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν ήδη καλλιεργήσει την ένταση εντός των πανεπιστημίων. Ο σοβαρός τραυματισμός φοιτητή από αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης διαμαρτυρίας, αύξησε την μαζικότητα των αντιδράσεων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, εκατοντάδες φοιτητές, μαζί με εργαζόμενους και άλλους πολίτες, βρίσκονται στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου, εντός του Πολυτεχνείου, αλλά και στα άλλα ΑΕΙ όπου σχεδιάζεται παρουσία των ΟΠΠΙ (Πολυτεχνειούπολη, ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη).
Η συγκέντρωση στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης αυξήθηκε σε όγκο όσο περνούσε η ώρα και είχε παλμό και συνθήματα, όπως «Το αίμα φοιτητή που χύθηκε στο χώμα, θα ρίξει την κυβέρνηση μ’ ενότητα κι αγώνα», «η νέα γενια έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», «Νίκη Κεραμέως δεν βάζουμε μυαλό το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ», «Αυτή η κρότου λάμψης δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», «Ο Γιάννης Ντουσάκης είμαστε όλοι εμείς, να γίνει η οργή μας ποτάμι ανατροπής».
ΑΣΟΕΕ (Πατησίων)
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την καταστολή και τη αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ, καθώς και στο νέο νόμο-πλαίσιο, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και απειλεί να διαλύσει της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.
Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ)
Από την πλευρά της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα της εισόδου αστυνομικών στα ΑΕΙ από την επικαιρότητα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «οι ΟΠΠΙ έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».
Οι δηλώσεις αυτές δεν απέτρεψαν τους φοιτητές, καθώς πολλοί περιμένουν αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Εντωμεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι προσαχθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων φοιτητών, ενάντια στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την παρουσία αστυνομικών στα Πανεπιστήμια. Σε βάρος των έξι προσαχθέντων δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους συνδέουν με τα επεισόδια.
Επιτόπιο ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου
Πηγή: avgi.gr