Στον Αλέξη Τσίπρα ταιριάζει το «δισ εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Μανώλης Δρεττάκης – Τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα είχαν συμβεί πριν, κατά και μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πηγή τους έχουν δύο κρίσιμα λάθη του τέως προέδρου του κόμματος. Πριν, όμως, έλθουμε σ’ αυτά, είναι ανάγκη να θυμίσουμε το γεγονός ότι η επανεκλογή του τέως προέδρου το 2022, ως μόνου υποψηφίου, έγινε με ένα σύστημα που επέβαλε ο ίδιος, δηλαδή αυτή να γίνει όχι μόνο από κανονικά μέλη του κόμματος στις ανά τη χώρα οργανώσεις του, αλλά και από όσους εγγράφονταν σ’ αυτό προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, δηλαδή άτομα που δεν είχαν σχέση με το κόμμα.

Με αυτό το σύστημα εκλέχτηκε και ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Πρόκειται για το σύστημα με το οποίο εκλέχτηκαν οι σημερινοί πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ένα σύστημα που δεν αρμόζει σε κόμμα της Αριστεράς.

Και έρχομαι στο πρώτο και καίριο λάθος του τέως προέδρου. Πρόκειται όχι μόνο για την απόφασή του να τον φέρει στην Ελλάδα και να τον προτείνει, αλλά και να τον υποστηρίξει ως υποψήφιο τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, ένα πρόσωπο το οποίο δεν είχε και προφανώς δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά, έναν επιχειρηματία ο οποίος συμπεριφέρεται ως επικεφαλής μιας προσωπικής Ανώνυμης Εταιρείας.

Σε αυτά τα χαρακτηριστικά του νέου προέδρου του κόμματος και στις θέσεις που, κατά καιρούς, υποστηρίζει οφείλονται όλα τα «επεισόδια» που έχει προκαλέσει με την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά του, με πρώτο την αποχώρηση 11 βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετέχουν σε ένα κόμμα με αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπικό του κόμμα.

Γενικότερα, όμως, τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του που προαναφέρθηκαν και η συνεχής επιδίωξη δημοσιότητας, πολλές φορές για πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική, έχουν δημιουργήσει κακές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, οι οποίες αποτυπώνονται στα χαμηλά ποσοστά που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τρίτο πλέον κόμμα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις Το δεύτερο λάθος του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, μια παρέμβαση που χαρακτηρίστηκε «βόμβα».

Από το περιεχόμενό της και τις επιπτώσεις της μπορεί να χαρακτηριστεί «βόμβα διασποράς». Περιλάμβανε αυστηρή κριτική στους πάντες: σ’ αυτούς που έφυγαν, σ’ αυτούς που μένουν και στον ίδιο τον νέο πρόεδρο αποδίδοντάς του «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίαση της αρχής της συλλογικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», προτρέποντάς τον να προσφύγει σε νέα εκλογή με το ίδιο σύστημα. Δυστυχώς, όμως, η παρέμβασή του δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής. Η ανάληψη της ευθύνης της ήττας στις εκλογές του Ιουνίου 2023 δεν αρκεί.

Η εναρκτήρια ομιλία του νέου προέδρου δεν είχε καμιά σχέση με ομιλίες όλων των μέχρι σήμερα αρχηγών κομμάτων. Μιλώντας σε ένα πολύ καλά σχεδιασμένο σκηνικό, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα να διαβάζει ή να ακούει την ομιλία του, πήγαινε από τη μια μεριά στην άλλη της μεγάλης «σκηνής», με διακοπές για να αποσπά τα χειροκροτήματα των οπαδών του, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν μέλη του κόμματος. Έκανε, δηλαδή, αυτό που κάνει ο Τραμπ στις ομιλίες του. Οι οπαδοί αυτοί γιουχάιζαν όσους έκαναν κριτική στον εκλεκτό τους. Οποίο κατάντημα!

Στην κριτική που του άσκησε ο προκάτοχός του, ο νέος πρόεδρος απάντησε τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και αργότερα με σκληρή κριτική και προσπάθεια αποδόμησης του έργου του, διότι αντιλήφθηκε ότι ουσιαστικά ήθελε την αποκαθήλωσή του. Σκληρή, όμως, κριτική στον τέως πρόεδρο άσκησαν τόσο εκείνοι που έφυγαν από το κόμμα όσο και μερικοί που παρέμειναν.

Σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο προκάτοχός του και απευθυνόμενος σε «συντρόφους» ο νέος πρόεδρος δήλωσε «δώστε μου αντίπαλο», οποία αντίφαση! Προσδιόρισε μάλιστα τη νέα εκλογή για τις 10 Μαρτίου. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Αντιλαμβανόμενος ότι μπορούσε να χάσει, οπαδοί του, προφανώς με προτροπή του, μάζεψαν υπογραφές για τη ματαίωση της νέας εκλογής, την οποία το δικό του προεδρείο του συνεδρίου έθεσε πρώτη από τις άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία η οποία «πέρασε» με ανάταση χειρών από αυτούς που ήταν στην αίθουσα, ανάμεσα στις οποίες και τη δική του!

Αυτή η ψηφοφορία ήταν ένα μεγάλο «άδειασμα» του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά η παρέμβασή του ήταν «μπούμερανγκ», πλήττοντας καίρια τον ίδιο.

*Ο Μανώλης Δρεττάκης είναι πρώην αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 Πηγή: efsyn.gr (@Εφημερίδα των Συντακτών)

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό «πυρετό» όλα τα συνδικάτα  – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε...

«Βράζει» το Columbia: Φοιτητές κατέλαβαν το ίδιο κτίριο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πολλαπλούς συμβολισμούς,...

Κασσελάκης : Η ανατροπή είναι ανάγκη σε αυτές τις εκλογές – Τι είπε για τη συνεργασία με Σπηλιωτόπουλο

Απέφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης να σχολιάσει τη συνεργασία του με τον Άρη...

Μητσοτάκης-Κασσελάκης: Δίνουν δώρα, μπόνους, θαύματα και μοιράζουν χάντρες για ιθαγενείς

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Στις...
Διαφήμιση