Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που κατοχύρωσε στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το γαλλικό κοινοβούλιο κατοχύρωσε την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα σε μια ιστορική κοινή συνεδρίαση σήμερα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Η Γαλλία έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως ιστορική από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μολονότι επικρίθηκε έντονα από άλλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην άμβλωση.

Από τους 925 βουλευτές και γερουσιαστές που είχαν δικαίωμα ψήφου, 780 υποστήριξαν την τροπολογία, η οποία θα δώσει στις γυναίκες την «εγγυημένη ελευθερία» να επιλέξουν μια άμβλωση.

Ακούστηκε βροντερό χειροκρότημα στην αίθουσα καθώς ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ενώ ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε για να τιμήσει την περίσταση.

Το μέτρο είχε ήδη ψηφιστεί από την Άνω και την Κάτω Βουλή, τη Γερουσία και την Εθνική Συνέλευση, αλλά χρειαζόταν τελική έγκριση από τους βουλευτές στην κοινή σύνοδο στις Βερσαλλίες για να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, είπε στους συγκεντρωμένους: «Μας στοιχειώνει η ταλαιπωρία και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Οφείλουμε ένα ηθικό χρέος [σε όλες τις γυναίκες που] υπέφεραν στη σάρκα τους». «Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς» είπε ο Ατάλ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε ένα «παγκόσμιο μήνυμα» μετά την ψηφοφορία. «Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας εγγυημένης ελευθερίας στο Σύνταγμα», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974, αν και πολλοί είχαν επικρίνει τότε αυτόν τον νόμο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που το 2022 ανέτρεψε την απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», με την οποία είχε αναγνωριστεί το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ώθησε πολλούς ακτιβιστές στη Γαλλία να πιέσουν ώστε η χώρα τους να προστατεύσει ρητά αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμά της.

«Αυτό το δικαίωμα υποχωρεί στις ΗΠΑ. Και τίποτα δεν μας έπειθε ότι η Γαλλία εξαιρείται από αυτόν τον κίνδυνο», είπε η Λορά Σλιμανί, της οργάνωσης Ίδρυμα Γυναικών. «Είμαι πολύ συγκινημένη, ως ακτιβίστρια και ως γυναίκα», πρόσθεσε.

Με τη σημερινή μεταρρύθμιση, στο άρθρο 34 του Συντάγματος εισάγεται η φράση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».

«Η Γαλλία είναι στην πρωτοπορία» είπε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι επικρίσεις.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είπε ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για πολιτικό όφελος του, λόγω της μεγάλης υποστήριξης της δεξιάς στο δικαίωμα στην άμβλωση. «Θα ψηφίσουμε υπέρ της συμπερίληψής του στο Σύνταγμα επειδή δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους πριν από την ψηφοφορία, προσθέτοντας όμως ότι είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται ιστορικό βήμα επειδή «κανείς δεν θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία».

Η Πασκάλ Μορινιέρ, η πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Οικογενειών, είπε ότι η σημερινή ψηφοφορία ήταν μια ήττα για τους πολέμιους των αμβλώσεων. «Είναι επίσης ήττα για τις γυναίκες και, φυσικά, για όλα τα παιδιά που δεν θα γεννηθούν», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση