Σκάνδαλο υποκλοπών: «Βουλιάζει» απομονωμένη η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πλήρως απομονωμένη βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή καθώς ψήφισε μόνη της την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Είχε προηγηθεί σφοδρό σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης από σύσσωμη από την αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει τον άχαρο ρόλο της υπερασπίσης της ΠΝΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί στάχτη στα μάτια καθώς η κυβέρνηση να διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής. Μάλιστα δεν καταργεί την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.

Για το μεγαλύτερο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης. Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Βουλής, εκτιμώντας ότι προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του τις πληροφορίες από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις οποίες μοιραζόταν με τρίτους. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», επεδίωξε τη «συγκάλυψη», ενώ χαρακτήρισε «για τα σκουπίδια της ιστορίας» τις αλλαγές που προβλέπει η συζητούμενη ΠΝΠ.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει – μέσω του προέδρου της Βουλής – τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το εάν οι μάρτυρες, που καλούνται στην εξεταστική επιτροπή, μπορούν να επικαλούνται το απόρρητο ή όχι: «Χρησιμοποιείτε το απόρρητο και ευτελίζετε την εξεταστική επιτροπή, διότι είστε ένοχοι”. Ευτελίζεστε ως παράταξη, εντός και εκτός Ελλάδας, και προκαλείστε από όλους, που σας κατηγορούν ότι είστε του κοινού ποινικού δικαίου λαμόγια.. Και ενώ έχετε τη δυνατότητα να πείτε σε μας, να τα χαρτιά, να γιατί παρακολουθούσαμε τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη.. Δεν τολμάτε, διότι είστε ένοχοι», υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Κλείνοντας, είπε ότι ένας είναι ο δρόμος της κάθαρσης, δηλαδή, η ανάληψη της αντικειμενικής και υποκειμενικής ευθύνης, που έχει ο πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και την παραίτησή του.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατήγγειλε την παγίδευσης του κινητού του με το Predator, συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η ΠΝΠ «είναι μια προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία, ενταγμένη στην προπαγάνδα του Μητσοτάκη του δεύτερου, του ανθρώπου που άλλαξε και τον πολιτειακό χαρακτήρα του πως λειτουργεί η κυβέρνηση και το κράτος».

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε -μεταξύ άλλων- «την άμεση νομοθετική κατάργηση των παράνομων λογισμικών» και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο κ. Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάζετε στη θέση του κ. Δημητριάδη; Αν σήμερα παρακολουθείται ο κ. Σκανδαλίδης, που βλέπω μπροστά μου, η ΕΥΠ θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, εσάς ή τον κ. Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας ή το κάνετε αυτό για να χάνεται η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους; Τι δομή είναι αυτή; Ούτε οι δήμοι με τις περιφέρειες στα όμβρια δεν έχουν τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων». Σε παρέμβαση βουλευτή για το θέμα της ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σπίρτζης ρώτησε: «Γιατί να ενημερωθεί, που παρακολουθείται πολιτικός εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό; Γιατί; Λογικό είναι! Αυτοί είσαστε! Αυτοί είσαστε. Ντροπή σας! […] Το λέτε κιόλας εδώ μέσα».

Επιπλέον, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΕΥΠ, στηλιτεύοντας την αλλαγή του νόμου για να βολευτεί ο κ. Κοντολέων. Ο κ. Σπίρτζης πρότεινε να έχει αυξημένη αρμοδιότητα η Επιτροπή και να έχει λόγο και η ΑΔΑΕ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να είναι κατάλληλος σε γνώσεις, σε σπουδές. Πρότεινε ακόμα ενίσχυση της ΑΔΑΕ σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών με δικαστικό συμβούλιο και κατάργηση του ΚΕΤΗΑΚ.

Κατηγόρησε τέλος τον Γιώργο  Γεραπετρίτη ότι λέει συνέχεια ψέματα. «Είπατε στη Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν παρακολουθείται κανένας πολιτικός στη χώρα μας και παρακολουθούνται όλοι και το ξέρετε καλά και υπάρχει ανησυχία στη δική σας παράταξη ποιοι παρακολουθούνται», σημείωσε.

«Η ΠΝΠ αποτελεί προσβολή στο κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό και δείχνει το μεγάλο θράσος που έχετε σε σχέση με την προπαγάνδα που θέλετε να συνεχίσετε να ακολουθείτε μέχρι τέλους. Το τέλος δεν είναι μακριά», υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης.

«Φτηνό σοβάντισμα» χαρακτήρισε την ΠΝΠ ο Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί έτσι να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τελικά υπάρχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούνται; Αληθεύει αυτό το οποίο κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ότι ενδεχομένως ακόμη και πρώην πρωθυπουργός, από την παράταξή σας, παρακολουθείται; Δεν σας ενδιαφέρει να δώσετε πειστικές απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα;»

«Αντί να κρυφακούτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας ακούστε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας μπροστά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση» ανέφερε ακόμα ο Π. Σκουρλέτης.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση