Εισαγγελική έρευνα για τα υπερκέρδη των εταιρειών της ενέργειας στην Ιταλία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έρευνα σε βάθος ξεκίνησε η εισαγγελία της Ρώμης  για τα υπερκέρδη των εταιρειών του τομέα της ενέργειας, μετά από καταγγελία των κομμάτων της Ιταλικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Η εισαγγελία ζήτησε από την Οικονομική Αστυνομία της χώρας να ετοιμάσει έκθεση, συλλέγοντας όλα τα σχετικά στοιχεία. 

Τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ιλιγγιώδη κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, της τάξης του +3.800%, από τους παρόχους ενέργειας, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια οφείλονται και σε κερδοσκοπία. Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης της Ιταλίας τα υπερκέρδη των συγκεκριμένων εταιρειών, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, άγγιξαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Πριν από 6 μήνες η κυβέρνηση Ντράγκι  αποφάσισε ότι τα υπερκέρδη των εταιριών της ενέργειας θα πρέπει να φορολογηθούν με συντελεστή 25%, αλλά έως τώρα, στα ταμεία του ιταλικού κράτους έχουν καταβληθεί ελάχιστα χρήματα.

Πράσινοι και Ιταλική Αριστερά τονίζουν οι εταιρείες ενέργειας διαπράττουν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της απάτης για «μη καταβληθέντες φόρους από ενεργειακούς κολοσσούς».

Προς το παρόν, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα  La Repubblica,  η εισαγγελική έρευνα δεν περιλαμβάνει ύποπτους ή πιθανά αδικήματα. Στην έρευνα αναφέρεται η «διεθνής κρίση ως συνέπεια του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία», η οποία προκάλεσε «στρατοσφαιρικές αυξήσεις» στις τιμές της ενέργειας, οδηγώντας σε «αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον πέντε φορές σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την κρίση». «Αυτές οι αυξήσεις» σύμφωνα με την καταγγελία των Angelo Bonelli, Eleonora Evi και Nicola Fratoianni, «είναι εντελώς αδικαιολόγητες και προέρχονται από έντονη κερδοσκοπία, δεδομένου ότι πολλές ιταλικές ενεργειακές εταιρείες που αγοράζουν, διανέμουν και πωλούν φυσικό αέριο στην Ιταλία, το κάνουν για τουλάχιστον τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που πωλείται στη χώρα μας με πολυετείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Gazprom σε τιμές που είχαν καθοριστεί προπολεμικά».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία, «η Eni το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, πέτυχε κέρδη +3,870% που ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και πάλι η Eni το πρώτο τρίμηνο του 2022 πέτυχε κέρδη +670% που ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ». Ζητούν από την  Εισαγγελία της Ρώμης «να ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα φοροδιαφυγής και απάτης και, εάν τα εγκλήματα επιβεβαιωθούν, να εξετάσει εάν πρέπει να προχωρήσει στην προληπτική κατάσχεση των διαφυγόντων ποσών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου «κατήγγειλε τη μη καταβολή του φόρου επί των επιπλέον κερδών, το 40% του οποίου έπρεπε να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022 για συνολικό ποσό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ». 

Σημειώνεται ότι μετά την καταγγελία, η ίδια η Eni ανακοίνωσε ότι υπολόγισε εκ νέου το οφειλόμενο ποσό στο κράτος, τριπλασιάζοντάς το σε 1,4 δισεκατομμύρια.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά της σφαγής στη Γάζα – Συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά...

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...
Διαφήμιση