Σε δεινή θέση το κυβερνών κόμμα που έχει σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, μετά τις αποκαλύψεις για μπίζνες με βίζες προς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την απόλυση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας από χθες, όταν δημοσιεύματα στην Πολωνία ανέφεραν ότι επτά άτομα κατηγορούνται για «ατασθαλίες» στις διαδικασίες χορήγησης βίζες, ενώ μόλις πριν από δύο εβδομάδες ελεγκτές κατά της διαφθοράς πραγματοποίησαν έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικό που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού.
Τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για αριθμό μαμούθ περίπου 250.000 αδειών εισόδου προς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική με αντάλλαγμα δωροδοκίες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωνε, χθες, ότι αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών, οι οποίες επικεντρώνονται στον τρόπο λειτουργίας των προξενείων.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι επτά άτομα, κανένα από τα οποία δεν είναι κρατικοί αξιωματούχοι, έχουν συλληφθεί για διαφθορά σε μια έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022. Επισήμως η έρευνα αφορά σε μερικές εκατοντάδες υποθέσεις προσωρινών αδειών εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Πιοτρ Βάβρζικ αποπέμφθηκε ξαφνικά όταν άρχισαν οι πρώτες αναφορές για το σκάνδαλο στα ΜΜΕ της χώρας.
Πέρα από την απόλυση του επικεφαλής της νομικής ομάδας του υπουργείου Εξωτερικών για τις άδειες εργασίας, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ακύρωσε και τα συμβόλαια που είχε με ιδιωτικές εταιρείες για την επεξεργασία αιτημάτων για βίζα.
Πολωνικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές εντός του υπουργείου και του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες αναφέρουν ότι το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όταν άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. χτύπησαν καμπανάκι στη Βαρσοβία για ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό μεταναστών που μπαίνουν στην Ευρώπη με πολωνικές βίζες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που το κατηγορεί ως συνένοχο, το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι τα κόμματα έχουν «φουσκώσει» το μέγεθος του ζητήματος και ότι ορισμένες από τις υποθέσεις φτάνουν χρονολογικά στην περίοδο που κυβερνούσε η αντιπολίτευση.
Σήμερα, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ο αποπεμφθείς Βάρβζικ ήταν «τουλάχιστον πολιτικά υπεύθυνος για το θέμα με τις βίζες».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το σκάνδαλο, ενώ τοπικά μέσα υποστηρίζουν ότι το απόγευμα της Πέμπτης εισήχθη σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε έναν μήνα από τις γενικές εκλογές στη χώρα, με τον Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης να αρπάζει την ευκαιρία και να κάνει λόγο για «πιθανόν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Πολωνία τον 21ο αιώνα». Ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει πόσο καιρό γνωρίζει για αυτές τις πρακτικές, ποιοι έχουν επωφεληθεί και το πού είναι αυτή τη στιγμή ο Βαρβζίκ.
Οι ερωτήσεις, φυσικά, δεν απευθύνονταν μόνο στον πρόεδρο Ντούντα, αλλά και στον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι και προς τον πρωθυπουργό Ματέους Μορατσίεφσκι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την πολωνική ιστοσελίδα Onet.pl ο ίδιος ο Βαρβζίκ επέμενε για την έκδοση προσωρινών αδειών εργασίας σε ομάδες εργατών από την Ινδία, που ισχυρίζονταν ότι ήταν μέλη κινηματογραφικών συνεργείων του Μπόλιγουντ.
Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, αλλά δύσκολα θα έχει εκλογική δύναμη για να κυβερνήσει μόνο του ή με τους τωρινούς του συμμάχους.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια από τις πιο σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές στην Ε.Ε., ενώ έχει αρνηθεί πολλές φορές να δεχθεί πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής στης Ένωσης. Έχει ξοδέψει περίπου 400.000 δολάρια, μόνο πέρυσι, στην κατασκευή ενός τεράστιου φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία με στόχο να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βαρσοβία έχει ανοίξει τα σύνορά της σε εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ υπολογίζεται ότι στα εδάφη της παραμένουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Ουκρανοί.
Πηγή: efsyn.gr