Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανίκανο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με την κεντρική του ομιλία στο Βελλίδειο ολοκληρώθηκε η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικεντρώνεται στην ανείπωτη καταστροφή της Θεσσαλίας και να εκτοξεύει βέλη προς το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι πλέον σαφές ότι οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν είναι προ των πυλών, είναι εδώ, τις ζούμε και μας δοκιμάζουν. Δυστυχώς, όμως, το κράτος φαίνεται ανέτοιμο. Λες και δεν μας έμαθαν τίποτα η οικονομική, η πανδημική, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση. Η ανθεκτικότητα, η πρόληψη, η προετοιμασία, παραμένουν για πολλούς άγνωστες» τόνισε κατά την ομιλία του.

Επικεντρώνοντας τα πυρά του προς τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «το σύστημα νομής της εξουσίας, που συχνά ονομάζει «επιτελικό κράτος», αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών».

«Γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Να μην είναι η χώρα έρμαιο των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι και να μην σπαταλούνται χρήματα σε αντιπλημμυρικά έργα αμφιβόλου ποιότητας. Να μην φοβόμαστε ότι θα βουλιάξουμε στις πόλεις και στα χωριά μας. Ότι θα χαθεί σε μια στιγμή, κάτω από ακραία φαινόμενα, ό,τι μοχθήσαμε για μια ζωή» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε ότι «ασφάλεια είναι η πρόσβαση του πολίτη σε ένα ποιοτικό και δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας. Όχι οι λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, ούτε ένα ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο. Ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό κράτος ασπίδα για τους πιο αδύναμους, που δεν κρατά τους πολίτες σε ομηρία με τα pass κάθε είδους. Είναι η προστασία του εργαζόμενου, η διαβίωση με αξιοπρέπεια. Aσφάλεια για εμάς είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ασφάλεια είναι η παρουσία του Κράτους δίπλα στον πολίτη για να τον προστατεύσει. Θέλω να αναλογιστούμε ξανά: Η αποτρόπαια δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά θα είχε αποτραπεί αν το Λιμενικό ήταν εκεί -όπως όφειλε; Αν το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του,οι ακροδεξιοί Κροάτες χούλιγκαν δεν θα εισέβαλαν ανενόχλητοι στη χώρα και δεν θα δολοφονούσαν τον Μιχάλη Κατσούρη στο κέντρο της Αθήνας. Η τραγωδία στα Τέμπη θα είχε αποτραπεί αν τα «γαλάζια παιδιά» των διορισμένων διοικήσεων στον ΟΣΕ δεν έδιναν αλλεπάλληλες παρατάσεις στη σύμβαση 717, αφήνοντας τα τρένα να κινούνται στα τυφλά. Η καμένη Δαδιά, αυτό το σπάνιο οικοσύστημα σε όλη την Ευρώπη, η καμένη Πάρνηθα, η καμένη Ρόδος αποκάλυψαν την αποτυχία του κράτους να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία αποκάλυψαν με τραγικό τρόπο ότι πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση,το “επιτελικό” κράτος είναι ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε άλλο. Ο “Βασιλιάς πλέον είναι γυμνός”!»

«Νόμπελ αλαζονείας και αναξιοπιστίας στον κ. Μητσοτάκη»

Επισήμανε ότι η χώρα μας αποδεικνύεται παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ενώ είναι μία δεδομένη συνθήκη για την οποία όφειλαν να προετοιμαστούν εδώ και χρόνια. Συγκρότησαν ένα ξεχωριστό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που αποδείχτηκε αδειανό πουκάμισο. Ρώτησα ευθέως τον πρωθυπουργό στη Βουλή τι έχει υλοποιηθεί από το προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αιγίς» ύψους 2 δισεκατομμυρίων. Απάντηση δεν πήρα. «Μαρτύρησε» την αποτυχία τους ο κ. Κικίλιας προχθές, βλέποντας ότι του επιφυλάσσουν ρόλο Ιφιγένειας. Ακούστε: Απορρόφηση 1% του “Αιγίς” των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αυτή είναι η “επιτυχία” του κ. Μητσοτάκη! Μοναδική έγνοια τους είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων. Ο πρωθυπουργός έφυγε για το Στρασβούργο υποσχόμενος μέχρι και ειδικό ταμείο για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Αλλά γυρίζοντας από τη συνάντηση με την κ. Φόν Ντερ Λάιεν αποδείχθηκε ότι κυρίως θα αξιοποιηθούν κονδύλια, που ήδη δικαιούνταν η χώρα μας και θα χάνονταν λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης “ανακάλυψε” ότι αναθεωρούνται τμήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Προεκλογικά με λοιδωρούσε προσωπικά και μας έδινε το “Νόμπελ ασυναρτησίας”, όταν του το προτείναμε. Στις 31 Αυγούστου, όμως, κατέθεσε δική του πρόταση αναθεώρησης του Ταμείου, αυτή που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήταν αδύνατο να γίνει. Επιβεβαιώνοντας όσα λέγαμε εμείς και διαψεύδοντας τον ίδιον του τον εαυτό. Ήρθε η δική μου σειρά να του απονείμω το “Νόμπελ της αλαζονείας και της αναξιοπιστίας”».

Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή – Αναθεώρηση του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας

Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τις πλημμύρες. «Χρειάζεται μία ουσιαστική αναθεώρηση, από την αρχή του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν είναι μόνο να πατάμε ένα κουμπί και να έρχονται οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ή τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Δεν είναι μόνο τα νέα canadair, που θα αρχίσουν να έρχονται από το 2026, και για τα οποία πάλευα προσωπικά στο Ευρωκοινοβούλιο επί 5 χρόνια. Είναι και η πρόληψη, οι στόχοι ανθεκτικότητας, ώστε βασικές λειτουργίες του κράτους να μην σταματούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και βασικές υποδομές να προστατεύονται. Δεν επιτρέπεται το 2023 ο Βόλος να είναι για τόσες μέρες χωρίς καθαρό νερό. Η λίμνη Κάρλα, που είχε αποξηρανθεί δεκαετίες πριν, κινδυνεύει να πνίξει τα χωριά του δήμου Κιλελέρ», σημείωσε.

Εξι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε έξι πρωτοβουλίες, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις με στόχο την εθνική ανασυγκρότηση που θα ξεκινά από την ριζική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τον επανασχεδιασμό των αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, και θα ολοκληρώνεται με ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που υπηρετεί με δικαιοσύνη το δημόσιο συμφέρον, για μια Ελλάδα με ανθεκτικότητα και δικαιοσύνη.

1. Η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου. Μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει και τη διαφάνεια και την ταχύτητα. Τον εθνικό στόχο της ανάπτυξης Made in Greece, με έμφαση στην καινοτομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που δημιουργούν πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Να μπει διατίμηση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης στη Θεσσαλία.

Οι τράπεζες άντλησαν αθέμιτα υπερκέρδη με την σκανδαλώδη αύξηση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Μόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα έσοδα τους σε σχέση με πέρυσι. Είναι επιβεβλημένο μέσα σε αυτές δύσκολες συνθήκες να καταθέσουν και τη δική τους συνεισφορά στην οικονομία, με μια έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τους. Είναι αδιανόητο να το αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όταν ήδη η Ιταλία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ισπανια, η Σλοβενία προχωρούν σε ανάλογες έκτακτες φορολογήσεις των τραπεζών τους.

2. Η άμεση κατάργηση της χρυσής βίζας. Υπάρχει αδυναμία νέων οικογενειών και φοιτητών να έχουν πρόσβαση σε φθηνή στέγη. Η χρυσή βίζα μπορεί να έδωσε μια οικονομική ανάσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά τώρα δημιουργεί προβλήματα στέγασης και αυξάνει τις ανισότητες.

3. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με αναγέννηση του ΕΣΥ, ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα και η υπεράσπιση των αδύναμων συνταξιούχων με τη θέσπιση ενός νέου ΕΚΑΣ.

4. Η εργασία αλλάζει, αλλά πρέπει να γίνει η αλλαγή με κανόνες, με ασφάλεια για τον εργαζόμενο, μέσα από μια νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που στηρίζεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η νέα νομοθετική παρέμβαση της ΝΔ, με την ψευδεπίγραφη επίκληση της ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προχωρά σε ακραία μέτρα που καθιστούν τον εργαζόμενο όμηρο της αυθαιρεσίας και αφαιρούν βασικά δικαιώματα του.

Σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επαναφορά του στον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

5. Απάντηση στις αγωνίες της νέας γενιάς. Η ετήσια αύξηση των ενοικίων φθάνει το 18,7%, ενώ η σωρευτική αύξηση στη δεκαετία άγγιξε το 62%. Σε αυτό δυστυχώς έχει συμβάλλει και η χωρίς προϋποθέσεις εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που πρέπει να περιοριστεί.

Επιμένουμε να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα 150.000 κατοικιών, που θα διατίθεται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και κοινωνικά ευάλωτους. Με κατασκευή νέων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και φορολογικά κίνητρα προς ιδιώτες ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν και να διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση – με προσιτές τιμές – τα ακίνητα τους.

Θα θυμάστε τις ειρωνείες Μητσοτάκη και των υπουργών του στη Βουλή για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Τώρα τρέχουν να εφαρμόσουν μέρος της πρότασης μας για την κοινωνική κατοικία.

6. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ασυλία με μνημονιακή τροπολογία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

*Του Κώστα Πουλακίδα - Με μνημονιακού ύφους τροπολογία η...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τσουχτερές τιμές στα νέα «πράσινα» τιμολόγια – Οι τιμές των προμηθευτών

Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το "πράσινο"...

Ο Χρήστος Ράμμος καταγγέλλει: Προσπάθειες να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ – Απειλές από όργανα του κράτους

Την προσπάθεια να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ, καθώς και σοβαρά ζητήματα...

Υποσχέσεις Μητσοτάκη από την COP28 για μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά...
Διαφήμιση