Σκάνδαλο: Η CVC πήρε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πώς το αμερικανικό fund Capital Partners (CVC) πήρε την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ώστε να ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα. Εξαιρουμένου του τεράστιου μεριδίου της στην ελληνική οικονομία -με τη διείσδυσή της σε δεκάδες εμπορικούς κλάδους- η CVC έχει ήδη το ολιγοπώλιο στον χώρο της υγείας. Και παίρνει την άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ιδρύσει ιατρική σχολή. Μοιάζει παράδοξο; Η επιτροπή απεφάνθη ότι «η υπό κρίση συγκέντρωση “ετερογενών” (;) δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες» ως προς τον ρόλο της στη σχετική αγορά. Ομως, για την ίδια εταιρεία η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν από λίγα χρόνια, είχε δημιουργήσει άλλο ένα παράδοξο.

Πριν από δύο χρόνια, η CVC αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική, τη µεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Ηδη όμως ο ίδιος όμιλος είχε αγοράσει νοσοκομεία που θα συμβάλλονταν με την εν λόγω ασφαλιστική.

Μονοπώλιο

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκριναν την εμπορική συμφωνία. Πολλοί όμως τότε είχαν αναρωτηθεί ακόμα και για το θεσμικό παράδοξο. Μονοπώλιο μπορεί να δημιουργούνταν, οι προδιαγραφές ολιγοπωλίου, ωστόσο, ήταν σαφείς. Ενα βασικό ερώτημα ήταν πώς ένα ιδιωτικό νοσοκοµείο συµβάλλεται µε µια ασφαλιστική εταιρεία, όταν αµφότερα ανήκουν στον ίδιο µέτοχο;

Τώρα, το ίδιο fund πήρε έγκριση για να φτιάξει μια ιατρική σχολή μέσω της θυγατρικής του «ΗΗ3 [HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED]» με έδρα την Κύπρο και τη δραστηριοποιούμενη εν Ελλάδι «VANES Limited» (κτηματομεσιτική) μαζί με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Οπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφασή της, «εγκρίθηκε ομόφωνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, η συγκέντρωση η οποία αφορά την απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρεία με την επωνυμία “HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED” και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας” επί (α) της υπό σύσταση εταιρείας με την επωνυμία “University of Nicosia Greece Branch Medical Limited” και (β) της υφιστάμενης εταιρείας με την επωνυμία “VANES Limited”, κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011».

Επιπλέον, «έκρινε ότι η υπό κρίση συγκέντρωση δεν προκαλεί αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις, ούτε έχει ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα τον συντονισμό της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μητρικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές τις οποίες αφορά».

Η ταυτότητα των εταιρειών που συνεργάζονται, όπως και η ίδια η Ε.Α. αναφέρει, είναι η εξής:

● Η πρώτη γνωστοποιούσα HH3 έχει έδρα στην Κύπρο, ανήκει στο δίκτυο CVC το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους, μεταξύ άλλων της υγείας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τροφίμων και της ασφάλισης.

● Η δεύτερη γνωστοποιούσα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδρεύει στην Κύπρο και ελέγχεται από την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd». To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δυνατότητα την οποία παρέχει και σε εξ αποστάσεως φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ η EDΕX, μέσω θυγατρικών της, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

● Η υπό σύσταση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία ιατρικής σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου 5094/2024, κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα.

● Η «VANES Limited» δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Αν αυτό δεν είναι ακόμη ένα παράδοξο στο πεδίο του «ελεύθερου ανταγωνισμού», τότε τι μπορεί να είναι; Μια νέα και ελπιδοφόρα κίνηση στην αγορά του ελληνικού συστήματος υγείας; Ή μήπως του εκπαιδευτικού; Για το τελευταίο, πάντως, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη το Σύνταγμα (άρθρο 16) που απαγορεύει την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση αλλά και ο νόμος Πιερρακάκη για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Θύελλα αντιδράσεων

Ηταν σκανδαλώδης η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αιτία αντιπαράθεσης των συνταγματολόγων και, εν τέλει, λόγο προσφυγής στο ΣτΕ. Ομως, ακόμα κι αυτός ο νόμος προβλέπει μια βασική προϋπόθεση: δημιουργία μιας και μόνο σχολής εφόσον αποτελεί παράρτημα Πανεπιστημίου που βρίσκεται στα 20 πρώτα του κόσμου. Ειδάλλως, προβλέπεται υποχρέωση για ίδρυση τριών σχολών. Πού είναι οι άλλες δύο; Θα πει κάποιος, ειδικά το υπουργείο Παιδείας, ότι αυτό θα κριθεί από την ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) όταν κατατεθεί το σχετικό αίτημα. Δεν είναι δουλειά της Ε.Α.

Και πάλι, όμως. Αποκαλύπτεται –όχι με έκπληξη– ότι πρόκειται για εμπορική συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων. Και ο φορέας που ζητάει έγκριση είναι αμιγής κερδοσκοπική εταιρεία. Πού είναι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας που, επίσης, υπαγορεύει ο νόμος Πιερρακάκη; Και ως έτσι, γιατί χρειάζεται την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Γιατί δεν πήγε κατευθείαν στην ΕΘΑΑΕ; Οχι, δεν μοιάζει για παράδοξο. Μοιάζει για σκάνδαλο, ακόμη ένα από αυτά που έχουμε καταπιεί ως αγορά και κυρίως ως κοινωνία.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση